Τον αντικαταστάτη του αεροσκάφους-θρύλου του αναχαιτιστικού μεγάλου ύψους και εμβέλειας MiG-31, που εσχάτως απέκτησε και ρόλο κρούσης στόχων εδάφους με τον εξωπραγματικό σε δυνατότητες βλήμα αέρος-εδάφους Κinzhal, αποφάσισε να κατασκευάσει η Ρωσία, αλλά με μία γενιά παραπάνω.
Το νέο μαχητικού θα ονομάζεται PAK DP (Prospective Aviation Complex of Long-Range Interception) κατά το PAK-FA (Su-57) και το PAK-DA (το στρατηγικό βομβαρδιστικό που αναπτύσσεται αυτή την στιγμή).
Δηλαδή ένα μαχητικό 6ης γενιάς, προορισμένος για αποστολές αναχαίτισης στην αχανή ρωσική επικράτεια, το οποίου όμως θα έχει χαμηλότερο κόστος κατασκευής από το Su-57 (περί τα 60 εκατ. δολ. ανά μονάδα), αλλά θα έχει και εξαγωγική έκδοση, χωρίς τις «εξωτικές δυνατότητες του MiG-41 σε ότι αφορά το λέιζερ και την δυνατότητά του να πετά στα όρια του διαστήματος!
Το αεροσκάφος αναπτύσσεται από την MiG Aircraft Corporation και θα κωδικοποιηθεί ως MiG-41.Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MiG Ilya Tarasenko «Θα πρόκειται για ένα αεροσκάφος μη ανασχέσιμο από τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Θα μπορεί να καταρρίπτει εχθρικά βομβαρδιστικά και μαχητικά σε αποστάσεις άνω των 500 χλμ. Θα πετά στα όρια του διαστήματος, βασικά σχεδόν στο διάστημα! Ηδη ετοιμάζονται τα κατάλληλα όπλα για τον εξοπλισμό του που θα είναι έτοιμα μέχρι το 2020. Θα είναι εξέλιξη υπαρχόντων οπλικών συστημάτων αέρος-αέρος, αλλά και λέιζερ».
Όπως δήλωσε ο πρώην αρχηγός των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και Πρόεδρο της Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Επιτροπής Άμυνας Πτέραρχος Viktor Bondarev η σχεδίαση του αεροσκάφους MiG-41 άρχισε ήδη, ενώ σύμφωνα με τον Ilya Tarasenko οι πρώτες παραδόσεις των αεροσκαφών δοκιμής στην ρωσική Αεροπορία θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2020.
Προγραμματίζεται η αγορά σε πρώτη φάση 100 μαχητικών αεροσκαφών και σε δεύτερη επιπλέον 300 για την αντικατάσταση παλαιών MiG-29.
Το MiG-35 θα κατασκευαστεί σε περιορισμένους αριθμούς 40-60 αεροσκαφών για να υπάρξει υποστήριξη και των εξαγωγών και από το 2025 το MiG-41 θα αρχίσουν την αρχική παραγωγή, διάστημα σχετικά σύντομο, αλλά τα περισσότερα υποσυστήματά του είναι ήδη σε παραγωγή με το Su-57.
pronews