25.8.18

Εγκρίθηκε η πώληση των 92 BMP-1 του Ελληνικού Στρατού στην Αίγυπτο αλλά…


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ στις 24 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη κατά την οποία αποφασίσθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ η δωρεάν παραχώρηση στην Αίγυπτο 92 ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού.

Του Σάββα Δ. Βλάσση
ΠΗΓΗ: Doureios
Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος Λεωνίδας Μπλαβέρης, η σχετική ανακοίνωση “κατέβηκε” από την ιστοσελίδα της ΓΔΑΕΕ, όταν έγινε επικοινωνία με τους αρμοδίους προκειμένου να ζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες… Ενώ η ανακοίνωση δεν διαψεύστηκε, αποσύρθηκε με την αιτιολογία ότι επρόκειτο για “εσωτερικό έγγραφο” που δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος!
Στις 4 Ιουλίου αποκαλύψαμε ότι το ΓΕΣ είχε αρχίσει να μεταφέρει με δικά του έξοδα σε στρατόπεδο στην Άσσηρο τα 92 τεθωρακισμένα που βρίσκονται σε μη επιχειρησιακή κατάσταση, διότι η διμερής συμφωνία με την Αίγυπτο προβλέπει ότι θα εμπλακεί η ΕΛΒΟ στις εργασίες αποκαταστάσεως και αναβαθμίσεως που ζητεί ο Αιγυπτιακός Στρατός.
Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός προγράμματος που έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως γράφαμε, πέραν του ότι το ποσό των 4-5 εκατ. ευρώ που προσδοκά να έχει ως έσοδα η ΕΛΒΟ σε περίοδο πενταετίας δεν επαρκεί παρά για την καταβολή μισθών εργαζομένων μερικών μηνών μόνο, παραμένει ερώτημα πώς η ΕΛΒΟ θα προβεί σε υπογραφή συμβάσεως, δεδομένου ότι βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και δεν διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Για τους λόγους αυτούς, ο ειδικός εκκαθαριστής που έχει ορισθεί, αρνείται να υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση, επειδή θα είναι παράνομη.
Ακόμη σοβαρότερα ερωτηματικά προκαλούν πληροφορίες ότι στην όλη υπόθεση εμπλέκεται μεσάζων και συγκεκριμένως υπεράκτια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, ενώ η διμερής συμφωνία είναι διακρατική μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Αιγύπτου. Η όλη υπόθεση, παραπέμπει στην διαβόητη “υπόθεση Παπαδόπουλου” που απασχόλησε την χώρα, κατά την απόπειρα του ΥΠΕΘΑ να πωλήσει όπλα από το ελληνικό οπλοστάσιο στην Σαουδική Αραβία.
Η υπόθεση εκείνη δεν προχώρησε, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί αξιόπιστη απάντηση για τον ρόλο που διαδραμάτιζε ένας μεσάζων σε μία διακρατική συμφωνία. Ο σάλος προκλήθηκε επειδή η εμφάνιση μεσαζόντων σε διακρατικές συμφωνίες, ερμηνεύεται ως η μέθοδος και το μέσον διακινήσεως παράνομων χρημάτων (μίζες).
Στην περίπτωση των ΒΜΡ-1, η σημερινή προσπάθεια της ΓΔΑΕΕ, δηλαδή του ΥΠΕΘΑ, να “αποκρύψει” ότι η συμφωνία πέρασε σε νέο στάδιο υλοποιήσεως, αποσύροντας την σχετική ανακοίνωση, εγείρει νέα ερωτηματικά.
Η υπόθεση των ΒΜΡ-1 προετοιμάζεται από ετών, υπό το πρόσχημα ότι θα εξασφαλισθεί έργο για την ΕΛΒΟ. Με ευθύνη της παρούσης κυβερνήσεως, οι δύο διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν για την πώληση της εταιρείας απέβησαν άκαρποι και αυτή παραμένει σε τέλμα, ενώ το κράτος συνεχίζει να πληρώνει μισθούς εργαζομένων χωρίς έργο, όπως και τον ειδικό διαχειριστή, για όσο διάστημα παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία διαγωνισμού.
Πρόκειται για τυπική ανεύθυνη “πολιτική” αντιμετώπιση ενός φλέγοντος ζητήματος, στο οποίο οι κυβερνώντες προτιμούν να συντηρούν μια κατάσταση σήψεως αλλά να ικανοποιούν τους συνδικαλιστές με την καταβολή μισθών σε εργαζομένους που κάθονται.
Εν όψει δε της προεκλογικής περιόδου, υπό την οποία λειτουργεί η εμφανώς δέσμια του λαϊκισμού συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ζήτημα της ΕΛΒΟ έχει αποφασισθεί να αφεθεί ως “κληρονομιά” στην επομένη κυβέρνηση, κοινώς “στην τύχη του”. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι στον αναθεωρημένο κατάλογο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την Αμυντική Βιομηχανία (HELDIC 2018), ο οποίος δημοσιοποιήθηκε τον παρελθόντα Ιούνιο, η ΕΛΒΟ απουσιάζει πλέον από τις ελληνικές εταιρείες του χώρου…
defence-point