Μετά τη συνομιλία μεταξύ Πομπέο-Τσαβούσογλου νωρίτερα σήμερα - και την απόφαση για αποστολή τουρκικής επιτροπής στις ΗΠΑ - ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις.
Στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, που μίλησε ανώνυμα στη Daily Sabah, ισχυρίστηκε πως η συνομιλία ήταν εκτενής και εξετάστηκαν θέματα όπως η Συρία και τα σχέδια για τη περιοχή, αμυντικά ζητήματα αλλά και η τρομοκρατία.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν συζήτησε και με ανώτερους συμβούλους του, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, αμυντικές επενδύσεις και έργα αξίας 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξήγγειλε την Πέμπτη, μεγάλο μέρος από τις οποίες θα καταλήξει στις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το σχέδιο αναβάθμισης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 ATAK ΙΙ καθώς και νέα σχέδια για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει ήδη drones για παρακολούθηση στο Αιγαίο, και φαίνεται πως παρά την κρίση της λίρας και την αυξημένη απόδοση των τουρκικών ομολόγων, ο Ερντογάν θα επιμείνει στις αμυντικές δαπάνες, τονώνοντας την εγχώρια παραγωγή, που επιχειρεί εδώ και χρόνια να ενισχύσει.
Σύμφωνα με το Anadolu, στην συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να ιδρυθεί διαστημική υπηρεσία με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των προγραμμάτων που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στον τομέα της αεροδιαστημικής καθώς και την επίτευξη καλύτερης συνεργασίας με αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Τεχνολογίας Mustafa Varank η ίδρυση της υπηρεσίας θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018 και αποτελεί προτεραιότητα του σχεδίου των πρώτων 100 ημερών από την ημέρα που εξελέγη ο πρόεδρος Ερντογάν.
Ο υπουργός επεσήμανε την σημασία που το κυβερνών κόμμα έχει δώσει στην έρευνα και ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας και ανέφερε χαρακτηριστικά τους δορυφόρους BİLSAT, RASAT & GÖKTÜRK-2 που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην Τουρκία από Τούρκους επιστήμονες καθώς και τους δορυφόρους TÜRKSAT 6A και το τηλεπισκόπησης İMECE που θα ακολουθήσουν.
Τέλος ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου για δορυφορικά οπτικά συστήματα υπό την αιγίδα του κρατικού ερευνητικού ιδρύματος TÜBİTAK UZAY.Η δημιουργία του νέου κέντρου θα βοηθήσει στην περεταίρω αυτονόμηση της Τουρκίας στον τομέα των δορυφόρων τηλεπισκόπησης.
pronews