26.7.18

Ταυτοποιούν τα θύματα μέσω DNA


Εφιαλτικές είναι οι ώρες που περνούν μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, καθώς σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα των αγνοουμένων, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

Οι πρώτες ταυτοποιήσεις των θυμάτων των πυρκαγιών έχουν γίνει και συνολικά ταυτοποιήθηκαν 10 πτώματαΤρεις ημέρες μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αν είναι ζωντανά ή εάν σκοτώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα που άφησε μόνο στάχτη στο πέρασμά της. 

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη κάλεσε τους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί όσον αφορά στην ταυτοποίηση των θυμάτων.

Οι ταυτοποιήσεις

Στο μεταξύ, οι πρώτες ταυτοποιήσεις των θυμάτων των πυρκαγιών έχουν γίνει και συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 10 πτώματα.

Τη νεκροψία-νεκροτομή διενεργούν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Υπ. Δικαιοσύνης, ώστε να προκύψουν τα αίτια θανάτου των θυμάτων και να ληφθεί DNA για τις ταυτοποιήσεις.

Oι ταυτοποιήσεις γίνονται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση και έχει επιφορτιστεί με το δυσάρεστο έργο ενημέρωσης των οικογενειών.

Για μαζική καταστροφή έκανε λόγο ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, περιγράφοντας την κατάσταση με την οποία ήλθαν αντιμέτωποι οι ιατροδικαστές.


Η επίσημη ενημέρωση για τα θύματα

Οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έφθασαν τους 81, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλας Μαλλίρη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου, «παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδή, έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08.00 έως τις 20.00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων».

Σημειώνεται ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται, από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα πλέον, όπως επεσήμανε η κα Μαλλίρη, καθώς έχουν ανακοπεί τα μέτωπα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχείρησαν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και πέντε μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχείρησαν συνολικά εκ περιτροπής 14 ελικόπτερα και 11 αεροσκάφη.

Αναφορικά με τις φωτιές στις περιοχές Μόντε Σμίθ της Ρόδου και Κοίλα Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πετούσαν drones πάνω από το Μάτι, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή εκτέλεσης επιχειρήσεων πυρόσβεσης, στην περιοχή Μάτι, πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), προκειμένου να προβάλουν τα επίμαχα σημεία των περιοχών αυτών. Τονίζεται ότι κάθε πτήση τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων εναερίων μέσων στην ευρύτερη περιοχή εκτέλεσης επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελεί σοβαρή παράβαση και δημιουργεί κινδύνους ασφάλειας πτήσεων. Για τον λόγο αυτόν απαγορεύεται αυστηρά η πτήση των συγκεκριμένων μέσων, σε ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της περιοχής. Παραβίαση του υφιστάμενου πλαισίου επισύρει ιδιαίτερα αυστηρές ποινικές και διοικητικές ποινές. Εξαιρούνται οι πτήσεις που έχουν την προβλεπόμενη άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την έγκριση του Πυροσβεστικού Σώματος».


zougla.gr