Μια νέα υπόθεση κατασκοπείας, οι ακριβείς προεκτάσεις της οποίας είναι ακόμη άγνωστες έχει προκαλέσει σάλο στη Ρωσία.
Όπως έγραψε η εφημερίδα Kommersant,και αναμεταδίδει το BBC, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB διαπίστωσε ότι στα χέρια δυτικών μυστικών υπηρεσιών έχουν περιέλθει απόρρητα στοιχεία της ρωσικής βιομηχανίας που έχουν σχέση με τους νέους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους που έχουν προκαλέσει ταραχή στη Δύση.
Πρόκειται για τα συστήματα 3M22 Zircon των 8 mach, Kh-47M2 Kinzhal των 10 mach και φυσικά του Avangard (Objekt 4202) των 20 mach!
Οι παραπάνω τρεις σχεδιάσεις, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί εντατικά σε δοκιμές, έχουν προκαλέσει τον τρόμο στη Δύση, και ιδιαίτερα το η κεφαλή Avangard η οποία μπορεί να υπερνικά όλα τα αντιβαλλιστικά συστήματα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι άνδρες της FSB έχουν αρχίσει έρευνες στα γραφεία του Ινστιτούτου Ερευνών της Ενιαίας Εταιρείας πυραύλων και διαστημικής που τελεί υπό την διεύθυνση του Ντμίτρι Πάϊσον και συγκεκριμένα σε γραφεία συνεργατών του Ινστιτούτου και του ιδίου του Πάϊσον.
Οι έρευνες σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα αφορούν δέκα συνεργάτες του Ινστιτούτου, οι οποίοι ελέγχονται στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει με βάση το άρθρο 275 « περί εσχάτης προδοσίας» του ρωσικού Ποινικού Κώδικα, και κυρίως για το αν είχαν επαφές με δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos, στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο ινστιτούτο, ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει την FSB στις έρευνες.
Ο γενικός διευθυντής της Roskomsos Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος ενημερώθηκε για την υπόθεση, έδωσε εντολή να παρασχεθεί η κάθε δυνατή βοήθεια προς τις ανακριτικές αρχές.
Το πρακτορείο TASS επικοινώνησε με τον Ντμίτρι Πάϊσον, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις έρευνες, παραπέμποντας για σχόλια στο γραφείο τύπου της Roskosmos.
Τον Μάιο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC είχε μεταδώσει ρεπορτάζ, γράφει η ρωσική εφημερίδα RBK, το οποίο αναφέρονταν στις δοκιμές του υπερ-υπερηχητικού οχήματος "Avangard", αλλά και σε διάφορες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα στην αποτυχημένη δοκιμή που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2017, στην χρονική διάρκεια ετοιμότητας του πυραυλικού συστήματος, καθώς και σε στοιχεία που αφορούσαν τις βάσεις εγκατάστασης των σχεδιαζόμενων «Avangard» σε διηπειρωτικούς και βαλλιστικούς πύραυλους UR-100N (η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ είναι SS-19).
pronews