16.7.18

Σχέσεις Αθήνας – Μόσχας: Όλα μέλι-γάλα πριν ένα μήνα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η παρουσία των δύο συνεταίρων, Τσίπρα και Καμμένου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και η απόφαση για απέλαση Ρώσων διπλωματών – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και μάλιστα όχι μόνο όσον αφορά σε Ρώσους – μπορούμε να πούμε ότι έγινε και αυτό: Η Ελλάδα μπήκε στο κάδρο του Ψυχρού Πολέμου για πρώτη φορά μετά την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο. Και οπωσδήποτε για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Έμελλε να το δούμε κι’ αυτό: Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πριν λίγα χρόνια καλούσε το ΝΑΤΟ σε… αυτοδιάλυση, ο Τσίπρας που έτρεχε στη Ρωσία παρέα με τον Λαφαζάνη την ώρα που ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, ο Καμμένος που έλεγε πως είναι έτοιμος να δώσει στους Ρώσους το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να κατασκευάζει… καλάσνικοφ στην Ελλάδα, αυτοί που προσφάτως υποδέχονταν με τιμές και δόξα τον Λαβρόφ, ο Κοτζιάς που μόλις πρόσφατα επισκέφθηκε τη Μόσχα από όπου ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει διακοπές αν δεν «λύσει» και το «Αλβανικό», αυτός που την Αθήνα είχε αποκαλέσει τον Λαβρόφ κορυφαίο διπλωμάτη, οραματιστή με στρατηγική σκέψη και παιδί του ρωσικού λαού και του παγκόσμιου πολιτισμού». 
ο Τσίπρας που πρόσφατα χοροπηδούσε από τη χαρά του για την συνάντησή του με τον Πούτιν, αυτοί που έβριζαν την κυβέρνηση Σαμαρά επειδή ευθυγραμμίστηκε με τη Δύση στο θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και έκλαιγαν για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αυτοί που διαμαρτύρονταν επειδή δεν ενημερώθηκαν για τις κυρώσεις, αυτοί που αποκαλούσαν τους Σαμαρά – Βενιζέλο «γραμματοκομιστές των γερμανικών συμφερόντων» και «καλούς μαθητές της νατοϊκής επιθετικότητας», αυτοί που πρόσφατα αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους στην τακτική των απελάσεων μετά την υπόθεση Σκριπάλ, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μπήκαν στον χορό των απελάσεων (για το Σκοπιανό, βεβαίως), διαρκούσης της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Και μάλιστα, όταν ακριβώς έναν μήνα νωρίτερα, ο Κοτζιάς επισκεπτόταν τη Μόσχα και αποδεχόταν ότι στο θέμα των Σκοπίων δεν υπήρξε έξωθεν παρέμβαση!
Ίσως να μην έχει πια νόημα να θυμίζουμε τι έλεγαν και τι έκαναν. Αλλά και πάλι, αν δεν τα λέμε, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε και να πάψουμε ίσως να συνειδητοποιούμε πόσο εύκολα μπορούν να βρεθούν από την Ανατολή στη Δύση, με πόση ευκολία λένε τα ψέματα.
Σταχυολογώ:
-24 Νοεμβρίου 2013, συνέντευξη Καμμένου στον Σκάι:  «Σε λίγες μέρες, στις 3 ή στις 4 του μήνα, την άλλη εβδομάδα έρχεται εδώ ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας. Μετά από το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος Πούτιν, θεωρώ ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να την απεμπολήσουν και ουσιαστικά να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δίνουν στα θέματα της Εθνικής Άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας οι Βρυξέλλες και να προχωρήσουν σε συνεργασίες άμεσες με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στα αμυντικά μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολύ σοβαρά εθνικά θέματα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή εξοπλίζεται, έχουμε κατασκευή βαποριού το οποίο θα κάνει έρευνες στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να μείνουμε αυτή τη στιγμή με μία ευρωπαϊκή άμυνα που δεν υπάρχει».
-22 Μαρτίου 2014, ομιλία Τσίπρα σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Μια αριστερή κυβέρνηση στη σημερινή Ευρώπη»: «Και, επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι, μια σαφής μεταβολή στο μεταψυχροπολεμικό σύστημα περιφερειακής ισορροπίας, δεν αντιμετωπίζεται με οικονομικές κυρώσεις, όπως είδαμε πρόσφατα στην κρίση της Ουκρανίας με τη μονομερή στάση της Ε.Ε.».
-11 Απριλίου 2014, συνέντευξη Τσίπρα στην αυστριακή τηλεόραση «ORF»: «Πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ ανησυχητικές αυτές οι εξελίξεις, διότι εγκυμονούν έναν μεγάλο κίνδυνο εκ νέου, μετά από πολλά χρόνια που είχαμε φύγει από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενός επικίνδυνου διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης. Πρέπει όμως να σας πω ότι η πολιτική των κυρώσεων δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που πρέπει είναι να σιγήσουν τα όπλα, να σταματήσει η απειλή των όπλων και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος». 
-Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, 25 Απριλίου 2014:
«Στο νέο πλαίσιο των μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και του πολυπολικού κόσμου, η Ε.Ε., ως ιμπεριαλιστική δύναμη, εμπλέκεται στον διεθνή ανταγωνισμό, επιχειρώντας να επεκτείνει την επιρροή της. Στρατιωτικοποιείται, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη - όπως άλλωστε καταδεικνύουν η παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και η χωρίς προσχήματα στήριξη της Ε.Ε. στο νέο αντιδραστικό και φιλοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας.
Η ριζοσπαστική αριστερά διεκδικεί και αγωνίζεται για:
Ευρώπη ειρηνική, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια προς όφελος της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, που θα βασίζει την ασφάλειά της στη μείωση των εξοπλισμών και τη συνεννόηση, στον εξοβελισμό των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ευρώπη που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων. Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες! Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης. Λύση στο ουκρανικό ζήτημα με όρους δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Κατάργηση των βάσεων των ΗΠΑ και τα πυρηνικά όπλα! Λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ευρώπη θεσμικά και πολιτικά ικανή να πρωτοστατήσει στον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του Ο.Η.Ε., καθώς και των άλλων διεθνών οργανισμών, να οικοδομήσει νέες σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τις γειτονικές, στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Αφρικανική Ήπειρο.
-9 Αυγούστου 2014, συνέντευξη Καμμένου στον τηλεοπτικό σταθμό Dion Tv: «Και βεβαίως, για να φθάσω στο θέμα που αυτή τη στιγμή μας «καίει» άμεσα, η Ελλάδα, με τη στάση που κρατάει, όχι απλώς φέρεται άδικα και ανήθικα απέναντι στη Ρωσία, αλλά ουσιαστικά βάζει «το κεφάλι της στο ντορβά», διότι στο θέμα των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων, τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία έχουν πάρει μέτρα κατά τρίτων χωρών, προκειμένου να ενισχύσουν τις ελληνικές εξαγωγές» / «Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί ουσιαστικά σε καταστροφή την πρωτογενή παραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, αλλά και παράλληλα αποτελεί και μια ανήθικη στάση της Ελλάδος απέναντι σε μία σύμμαχο και φίλη χώρα. Θέλω να σας πω ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι με αυτή την πολιτική».
-Συνέντευξη Τσίπρα στη Real News, 24 Αυγούστου 2014:
Ερώτηση: Είχαμε τις πρώτες επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνει η κυβέρνηση;
Τσίπρας: Να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Ελλάδας και των ανθρώπων της -αυτό να κάνει. Και να μην σέρνεται 'διά περιφοράς" σε μέτρα που ούτε την ειρήνη υπηρετούν, ούτε την Ελλάδα. Το γεγονός ότι καμιά από τις δυνατότητες που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ δεν αξιοποιήθηκε, αλλά απλώς η κυβέρνηση πειθάρχησε και σέρνεται σε μια επανάληψη του ψυχρού πολέμου, θα πρέπει να προβληματίσει τον καθένα. Η πολιτική της υποταγής στο εσωτερικό έχει μετατραπεί και σε εξωτερική πολιτική υποταγής. Και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την ίδια την εθνική μας υπόσταση. Έστω και εκ των υστέρων η Ελλάδα πρέπει να διαχωρίσει τη θέση της από την ανόητη και αδιέξοδη στρατηγική των κυρώσεων και του οικονομικού με τη Ρωσία.
-19 Αυγούστου 2014, ομιλία Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Επιτροπή Παραγωγών Ημαθίας και Πέλλας: «Κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφικής για τα ελληνικά συμφέροντα κρίσης στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που σήμερα βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς, είναι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Οι κυρώσεις της ΕΕ αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη  της  Ελλάδας. Δίχως την ελληνική συναίνεση, δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στην ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν άσκησε τα δικαιώματά της, προκειμένου να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά συνέβαλε ενεργά στην προετοιμασία και επεξεργασία των κυρώσεων, αφού αυτή ξεκίνησε ενόσω είχαμε την Προεδρία της Ε.Ε. Αλήθεια όταν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συντελούσαν σε αυτή την ανόητη επιλογή, δεν αντιλαμβάνονταν το πιθανό στρατηγικό πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές; Η στάση τους αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. ως ισότιμης χώρας με αναφαίρετο το δικαίωμα υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά ως φερέφωνο στις επιδιώξεις τρίτων. Αποδεικνύει, όμως, πρωτίστως, ότι δεν είναι απλά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και επικίνδυνοι να τα παραχωρήσουν, χωρίς καν να αναλογιστούν τις συνέπειες.Συμπαραστεκόμαστε απόλυτα στην αγωνία και στον αγώνα των παραγωγών να εξασφαλίσουν ό,τι περισσότερο είναι εφικτό – εδώ που φτάσαμε- ως αποζημίωση, έστω και από αυτά τα ψίχουλα που προβλέπονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό.Επιμένουμε ωστόσο ότι το μείζον είναι έστω και εκ των υστέρων η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της από την ανόητη και αδιέξοδη λογική των κυρώσεων.Ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας. Αντιθέτως, θα έχει πολλαπλά αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστροφικές δε για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα».
-13 Σεπτεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στη ΔΕΘ: «Μόνο με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Ξεφεύγοντας τόσο από το ρόλο του υπάκουου μαθητή όσο και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων. Ρόλο που πρόθυμα έχουν αναλάβει οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να συναινέσουν άκριτα στις αδιέξοδες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αδιαφορώντας για το κόστος στην Ελληνική οικονομία. Εμπλέκοντας τη χώρα, παρά τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σ’ έναν επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο που φέρνει όλη την Ευρώπη πίσω στην ψυχροπολεμική εποχή».
-14 Σεπτεμβρίου 2014, συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ:  «Ποια ήταν η ενημέρωση που είχαμε όταν ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε η Ελλάδα με τις κυρώσεις στη Ρωσία, που μας οδήγησαν και μας εντάσσουν κι εμάς σε ένα αδιέξοδο οικονομικό πόλεμο, που είχε τεράστιες επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες στο ροδάκινο και αύριο μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις γιατί συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση και σε θέματα που αφορούν τον πυρήνα της οικονομίας, όπως η ενέργεια».
-21 Σεπτεμβρίου 2014, συνέντευξη Καμμένου στον Σκάι (Αυτιάς): «Έφτασαν στο σημείο να βάλουν και εμπάργκο κατά της Ρωσίας, παίρνοντας μέτρα με αποτέλεσμα να θάψουμε όλα τα προϊόντα μας στη Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα».
-24 Σεπτεμβρίου 2014, συνέντευξη Τύπου Καμμένου για τα «κόκκινα δάνεια»: «Βλέπουμε, στο απλό θέμα που έχει να κάνει με το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος και η Φιλανδία, αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα κατά της Ρωσίας και αυτό έγινε αποδεκτό. Εδώ, σε μια ομόδοξη χώρα, που στηρίζεται το σύνολο σχεδόν της αγροτικής μας παραγωγής της βορείου Ελλάδος, σε φρούτα, για εξαγωγή, στη Ρωσία που στηριζόμαστε, αν θέλετε, στην ομόδοξη Ρωσία για προστασία απέναντι στην Τουρκία που επανειλημμένως μας την έχει δώσει με ψήφο και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η κυβέρνηση η δική μας όμως, δεν αντιστάθηκε. Πρώτη πήγε και υιοθέτησε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας και κατά του Πούτιν. Απαγορεύεται να έρθει η πρόεδρος της Δούμα στην Ελλάδα. Λοιπόν, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αντίσταση, ούτε κάνει. Ξέρετε γιατί δεν κάνει; Διότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν υπογράψει προσωπική υπόσχεση - επιστολή προς την κ. Μέρκελ και προς την τρόικα και έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας. Αν ο κ. Τσίπρας έχει στο μυαλό του να κάνει κάτι τέτοιο, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του θα είμαστε εμείς».
-18-19 Οκτωβρίου 2014. Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές της Δύσης στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή διακρίνονται από ακραίο τακτικισμό και μιλιταριστικό  τυχοδιωκτισμό και  οπορτουνισμό που δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται πλήρως από τις θέσεις που πήρε στην ουκρανική κρίση, από την επιθετικότητα των νατοϊκών κύκλων, πριν ακόμα εκδηλωθούν τα αντίμετρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της. Η σημερινή κυβέρνηση παραμένει υπόλογη για την πολιτική του «καλού μαθητή» των νατοϊκών επιθετικών επιλογών στην Ουκρανία που επέλεξε στα ζητήματα των κυρώσεων, που έπληξε βάναυσα τους παραγωγούς στην αγροτική μας οικονομία και γενικότερα τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας μας προς τη Ρωσία».
-6 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου:  «Οι σημαντικές αρχές του διεθνούς δικαίου στις οποίες πιστεύουμε, πρέπει να προστατευθούν με αποφασιστικότητα. Αλλά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν, μέσα σε ένα νέο κλίμα νατοϊκής ψυχροπολεμικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης, κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».
-28 Ιανουαρίου 2015. Η Κομισιόν απορρίπτει τις επικρίσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για ανακοίνωση κατά της Ρωσίας. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην Μογκερίνι. Εκπρόσωπος Τουσκ είπε ότι διαβουλεύθηκαν με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένου και ενός εκπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Υπήρχε συμφωνία από όλους όσον αφορά την ανακοίνωση αυτή το απόγευμα της Δευτέρας.  Όταν πληροφορηθήκαμε την επιφύλαξη της Ελλάδας το πρωί της Τρίτης, προτείναμε να προστεθεί μια υποσημείωση στην οποία θα εξηγείται πως η Ελλάδα δεν καλύπτεται από την ανακοίνωση αυτή. Καθώς η Ελλάδα δεν ήθελε να προστεθεί μια τέτοια υποσημείωση, ήταν σαφές σε μας ότι μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε την ανακοίνωση, όπως είχε συμφωνηθεί το απόγευμα.
-29 Ιανουαρίου 2015. Σουλτς στο ZDF. «Σημείωσα με έντονη ανησυχία το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα εγκατέλειψε την κοινή στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Απλά δεν μπορείς από τη μια να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη προς τη δική σου χώρα, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, και από την άλλη η πρώτη επίσημη κίνηση που κάνεις να είναι να διαρρηγνύεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση. Θα του πω αύριο πως οι όποιες μονομερείς προσεγγίσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα τον βοηθήσουν».
-4 Φεβρουαρίου 2015. Υπουργός Άμυνας Γερμανίας Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. «Η Ελλάδα ρισκάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ με την προσέγγισή της προς τη Ρωσία».
-10 Φεβρουαρίου 2015, Καμμένος στο Μέγκα (Ανατροπή, Πρετεντέρης): «Βεβαίως. Συναντήθηκα με τον κ. Πουσκόφ ο οποίος είναι Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών της Δούμα, συναντήθηκα και συνεργάζομαι με το κόμμα του Πούτιν, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος. Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος Πούτιν, με τον αντιπρόεδρο βρέθηκα στη Δούμα επίσημα, κάναμε συνέντευξη τύπου επί μιάμιση ώρα. Δεν σας κρύβω ότι συζήτησα μαζί τους και ανακοινώθηκε, έγιναν δυο σοβαρές ανακοινώσεις που μας έδωσαν αρκετά μεγάλη δυνατότητα να συζητήσουμε το plan b, το θέμα των ελληνικών προϊόντων των αγροτικών που ζητήσαμε να άρει το εμπάργκο η Ρωσία» / «Το Plan B είναι να υπάρχει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά. Εκτός των δανειστών. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα ή άλλες χώρες. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μια διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών. Αν κλείσουν τη στρόφιγγα δεν θα πάρουν τις υποχρεώσεις. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει 3 Α ανεξαρτήτως της υποβάθμισης των άλλων. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση. Αν αύριο το πρωί συμφωνηθεί με τη Ρωσία, δίνουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ. Όταν θα γίνουμε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Ελλάδα θα συνδεθεί με το δολάριο».
-18 Φεβρουαρίου 2015, Τσίπρας στο «Στερν»: «Καταδικάζω κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στην εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης. Αλλά το να αρχίσουμε έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δεν έχει νόημα. Επιπλέον, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι υποκριτικές. Αν τιμωρήσεις την Ρωσία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσεις και όλες εκείνες τις χώρες στις οποίες οι Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους».
-1 Απριλίου 2015, Βούτσης, Ντερ Σπήγκελ. «Εάν ως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση, διότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκ στο ΔΝΤ. Αυτό όμως πρέπει να γίνει ύστερα από συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός. Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ρωσία και Κίνα, από τον Ιούλιο και μετά, αναμένεται να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου ελληνικού σχεδίου Α».
-6 Απριλίου 2015, Καμμένος στον Ενικό. «Σε περίπτωση ρήξης η κυβέρνηση θα συνάψει συμφωνίες με όσους μπορεί (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, χώρες Μ. Ανατολής)».
-8 Απριλίου 2015. Νον Πέιπερ για επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία: Το χρηματοπιστωτικό θα λυθεί εντός της ΕΕ. Άνοιξε ο δρόμος για λύση του θέματος του εμπάργκο μέσω ίδρυσης κοινοπρακτικών ρωσικών εταιριών που θα εισάγουν «πρώτη ύλη» και θα προχωρούν σε μεταποίηση σε ρωσικό έδαφος. Πιθανότατα θα κερδηθεί η σεζόν για τα ροδάκινα. Ενδιαφέρον Ρώσων για ελληνικό σιδηρόδρομο και λιμάνι Θεσσαλονίκης. Σε ρωσικά συμφέροντα θα εκχωρηθεί μια προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης.
-8 Απριλίου 2015. Επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία και συνάντηση με Πούτιν. Κατηγορεί τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις επειδή συμφώνησαν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ξεκαθαρίζει ότι αμέσως εξεδήλωσε τη διαφωνία του. Και δηλώνει στην αντιφώνησή του: «Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος. Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».
-16 Απριλίου 2015, ομιλία Καμμένου στο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας στη Μόσχα: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, οι χώρες μας συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας που εδράζονται μεταξύ άλλων σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες, καθώς και σε κοινές ιστορικές εμπειρίες».
-Στις 17 ως 19 Ιουνίου 2015, ο Τσίπρας πήρε τον Λαφαζάνη και ταξίδεψαν μαζί ως την Αγία Πετρούπολη. Στις 19 Ιουνίου, στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, δήλωνε: «Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φθάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της». Ωστόσο, τότε έφαγαν και οι δύο πόρτα, καθώς η Μόσχα δεν είχε καμιά όρεξη να επιδεινώσει κι’ άλλο τις σχέσεις της με τους δανειστές της Ελλάδας. Εκείνη τη μέρα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, από το ίδιο βήμα έλεγε: «Η ενεργή συνεργασία μας με τα νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα αποδώσουμε λιγότερη σημασία στον διάλογο με τους παραδοσιακούς εταίρους μας στη Δύση. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί».
-15 Σεπτεμβρίου 2015, Σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην εντεινόμενη ψυχροπολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και υποστηρίζει την τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ από όλες τις πλευρές. Για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής είναι αναγκαία η διεθνής συνεννόηση από κοινού με την Ρωσία, όχι χωρίς την Ρωσία ή εναντίον της. Η Ελλάδα, αξιοποιώντας και τις παραδοσιακές της σχέσεις με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις χώρες του Καυκάσου, δραστηριοποιείται σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ και μια Ευρώπη-γέφυρα σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας».
-28 Μαΐου 2016, Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν:  «Έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί, τόσον εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων, αλλά λύση είναι ο διάλογος».
-31 Μαΐου 2016. Ο κ. Καμμένος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, δήλωσε: «Μόλις τελειώσει το εμπάργκο της Ρωσίας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή καλάσνικοφ στην Πάτρα».
-21 Οκτωβρίου 2016, Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Αλλά, οι λύσεις που χρειαζόμαστε πρέπει να έχουν στόχο να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν. Γι’ αυτό, καταστήσαμε σαφές ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα να ζήσουμε σε μία Ευρώπη βυθισμένη σε ένα φαύλο κύκλο στρατιωτικοποιήσης, διαρκώς ανανεούμενων και επαναλαμβανόμενων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής».
-2 Νοεμβρίου 2016. Αναγόρευση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Στην ομιλία του, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι ο Λαβρόφ είναι ένας κορυφαίος διπλωμάτης, οραματιστής με στρατηγική σκέψη. Αναφέρθηκεστην μακρά παράδοση της ρωσικής διπλωματίας, είπε ότι ανέδειξε άνδρες, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αντρέι Γκρομίκο, άνδρες που υπερέβησαν την εποχή τους, συγκαταλέγοντας στην πλειάδα των ανδρών αυτών της ρωσικής διπλωματίας και τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον «φίλο» του όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εξαίροντας τις ικανότητες του Λαβρόφ στην διπλωματία, είπε πως είναι ένας κορυφαίος διπλωμάτης, οραματιστής με στρατηγική σκέψη, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτυχή του παρέμβαση στο ζήτημα της επίλυσης του χημικού οπλοστασίου στην Συρία. Επισημαίνοντας την ευρύτητα των γνώσεών του, είπε ότι γνωρίζει καλά την Κίνα, τις ΗΠΑ και φυσικά την Ρωσία, τους παγκόσμιους παίκτες και τα παγκόσμια προβλήματα. Είπε μάλιστα, ότι όσοι υπουργοί Εξωτερικών τον γνωρίζουν, διακρίνουν στον Σεργκέι Λαβρόφ έναν άνθρωπο, με γνώση, με σοφία, έναν άνθρωπο με υπομονή και νηφαλιότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «σήμερα ο κόσμος έχει λίγους μεγάλους διπλωμάτες» και πως ο Λαβρόφ είναι μια εξαίρεση - είναι από τους διπλωμάτες που ξεχωρίζουν, και πως μαζί με τον Στάινμάγιερ και τον φίλο Κέρι, πολεμούν για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ, που αφορούν την κρίση στην Ουκρανία. Τόνισε δε, ότι ο Λαβρόφ πάντα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διενέξεων και δίνει προτεραιότητα στα όπλα της διπλωματίας και όχι στην διπλωματία των όπλων. Ο κ. Κοτζιάς εξήρε την ενέργεια και τους κόπους που καταβάλλει για την δημιουργία μια νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας και συνεργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους θα επιθυμούσαν να τελειώσει η Ρωσία, ή σ’ αυτούς που την θεωρούν ως μια χώρα «βάρβαρη», αντιπαραθέτοντας με έμφαση την μακραίωνη κουλτούρα της Ρωσίας, η οποία, όπως είπε, σημάδεψε γενιές και γενιές με το πλούσιο λογοτεχνικό και πνευματικό της έργο. Τέλος ο κ. Κοτζιάς, εξήρε και τις ανθρώπινες αρετές του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παιδί του ρωσικού λαού και του παγκόσμιου πολιτισμού, έχει το κέφι της ζωής που είχαν οι ήρωες της ρωσικής μυθοπλασίας».
Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πάντα τηρούμε τον λόγο μας, αυτό είναι παράδοση της διπλωματίας μας», διαβεβαιώνοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύ γερές»,
-15 Νοεμβρίου 2016, απόσπασμα από δηλώσεις Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τις κοινές δηλώσεις με Αλ. Τσίπρα: «Συζητήσαμε, επίσης, τη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και συζητήσαμε τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, έως ότου η Ρωσία εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ».
-9 Φεβρουαρίου 2017, Τσίπρας στην Ουκρανία, στις κοινές δηλώσεις με Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο: «Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα διευθέτηση της κρίσης και η άρση των κυρώσεων που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εν τούτοις εμείς δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα».
-15 Μαΐου 2018. Στο προπαγανδιστικό βίντεο με το κόκκινο χαλί στου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να συνομιλεί με διάφορους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πούτιν. ΄
-13 Ιουνίου 2016. Ο κ. Κοτζιάς επισκέπτεται τη Μόσχα, όπου ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ θα επισκεφτεί τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα για την προετοιμασία της συνάντησης στη Μόσχα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν. Εκεί, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία πάντα τασσόταν «υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας για το ζήτημα αυτό χωρίς έξωθεν παρέμβαση, χωρίς καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και όρων» και συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκείνη την λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" και η οποία θα βασίζεται σε ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Ελπίζω ότι η ανακοινωθείσα χθες συμφωνία θα είναι μια τέτοια».
Αυτά μόλις στις 13 Ιουνίου!
Εκείνη την ημέρα, μιλώντας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, ο Κοτζιάς διαβεβαίωνε: «Η Ελλάδα είναι σταθερός εταίρος σε μία ασταθή περιοχή».
-15 Ιουνίου 2018. Συνέντευξη Κοτζιά στην «Ιζβέστια»: «Καταρχάς, να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τη Ρωσία για τη θετική στάση που κρατά απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα, μια στάση αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο».
Μετά από όλα αυτά – και κυρίως μετά τα τόσο πρόσφατα κολακευτικά λόγια και μάλιστα μετά την συμφωνία με τα Σκόπια – ξαφνικά κρίση και απελάσεις και κατηγορίες για μη σεβασμό των διεθνών συνθηκών και της Ελλάδας.
Διότι δεν μπορεί στις 13 Ιουνίου να είναι όλα μέλι-γάλα και ακριβώς έναν μήνα μετά να ανακαλύπτονται συνωμοσίες.
Οπότε, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε όλα αυτά είναι ψέματα και κατασκευές, αποτέλεσμα άνωθεν επιβολής, είτε Τσίπρας και Κοτζιάς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τι συμβαίνει. Μπορεί και τα δυο…