«Κατεδαφίζεται» η εκλογική δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια η οποία αποδοκιμάζεται σε συντριπτικό ποσοστό από το σύνολο των Ελλήνων.
Αυτό καταδεικνύουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 5 δημοσκοπήσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στις οποίες το 87,2 των πολιτών θεωρεί κακή τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Παράλληλα ο μέσος όρος των πέντε τελευταίων δημοσκοπήσεων (Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc) δείχνει τη διαφορά στην εκτίμηση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται κατά 3% σε σχέση με τον Ιανουάριο και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευση πολιτικά κυρίαρχο μα βλάπει αυτοδυναμία.
Η «μητέρα των δημοσκοπήσεων», διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία. Και αυτό γιατί συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Αυτό που με απλά λόγια κάνει τη «Δημοσκόπηση των Δημοκοπήσεων» είναι ότι αναδεικνύει τον μέσο όρο των εκτιμήσεων που δημοσιεύουν διαφορετικές δημοσκοπικές εταιρείες για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα.
**Η προηγούμενη έρευνα αφορά το Δεκέμβριο του 2017
1) Και οι πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες επιβεβαιώνουν το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος στην εκτίμηση ψήφου που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις (Ιούνιος- Ιούλιος 2018) διαμορφώνεται για τη ΝΔ στο 36,6%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,2%.
Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά 1,3% και η ΝΔ ανεβαίνει κατά 1,7% με τη διαφορά να διευρύνεται κατά 3% σε διάστημα έξι μηνών, και την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα να εκτιμάται πλέον στο 13,4%.
Το γεγονός ότι το άνοιγμα της ψαλίδας επιβεβαιώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπικές εταιρείες διαλύει βέβαια το μύθο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάχα ανακάμπτει, αλλά δείχνει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: ότι η ΝΔ καταγράφει πλέον ποσοστά αυτοδυναμίας.
Πόσο μάλλον όταν σε καμία έρευνα δεν καταγράφεται κάποιο άλλο αντιπολιτευόμενο κόμμα να έχει οποιαδήποτε αξιοσημείωτη δυναμική, ενώ σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά ψηφοφόρων σε κόμματά κάτω του 3%, στοιχείο που καθιστά ευκολότερο για το νικητή το στόχο της αυτοδυναμίας.
2) Τα δημοσκοπικά ευρήματα των πέντε εταιρειών δεν επιβεβαιώνουν μόνον τη διεύρυνση του προβαδίσματος της ΝΔ. Αναδεικνύουν και κάτι που χαρακτηρίζεται δημοσκοπικά πρωτοφανές στην Ελλάδα.
Μετά και τις τελευταίες έρευνες, η ΝΔ δείχνει να επικυριαρχεί του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά για περισσότερο από 1,5 χρόνο.
Το γεγονός αυτό, καίτοι υποτιμάται από κάποιους αναλυτές καθώς το έχουν… συνηθίσει, θεωρώντας το δεδομένο, δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 35 χρόνια που διεξάγονται δημοσκοπήσεις στην χώρα μας.
Διψήφιες διαφορές έχουν καταγραφεί και άλλες φορές. Πάντοτε, όμως, προσωρινά, για λίγους μήνες, και πάντοτε μετά από εκλογές, υπέρ του κόμματος που είχε νικήσει.
Αντιπροσώπευαν δηλαδή τη λεγόμενη «περίοδο χάριτος» π.χ. υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, υπέρ του ΠΑΣΟΚ για λίγο καιρό μετά τις εκλογές του 2009 και αντίστοιχα υπέρ της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2004.
Κόμμα ωστόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται μιας κυβέρνησης με διψήφια διαφορά και μάλιστα για 1,5 χρόνο δεν έχει ιστορικό δημοσκοπικό προηγούμενο. Σημειώνεται δε ότι η ΝΔ το Σεπτέμβριο του 2015 ηττήθηκε με 7 μονάδες διαφορά.
Γεγονός που καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την εκλογική ανατροπή που αναμένεται, καθώς επί της ουσίας η ΝΔ σε μόλις 3,5 χρόνια έχει πετύχει το -7 να το καταστήσει +13, μεταβάλλοντας δηλαδή τα προβλεπόμενα εκλογικά δεδομένα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
3) Κόλαφο για το κυβερνών κόμμα αποτελεί και ένα σημαντικό εύρημα της Metron Analysis που δείχνει ότι είναι μύθος και οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ:
Στα λεγόμενα ανώτατα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή τη δυνητική πιθανότητα να ψηφιστεί ένα κόμμα, μόνον το 26% απαντά ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να επανακάμψει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως το 73% του συνόλου των πολιτών -ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης- δηλώνει απερίφραστα ότι αποκλείεται να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι στην καλύτερη προοπτική για το ΣΥΡΙΖΑ το θεωρητικό «ταβάνι» που έχει είναι το 26%.
Αλλά είναι βέβαια όνειρο θερινής νυκτός να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε αυτό το ποσοστό, καθώς θα έπρεπε να επιτύχει συσπείρωση 100% όσων δηλώνουν σήμερα ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα. Για να καταλάβει κανείς πόσο προβληματικό είναι αυτό το ποσοστό για το ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο ερώτημα τη ΝΔ δήλωσε ως πιθανόν να ψηφίσει το 47% των πολιτών ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης.
4) Αποτυπώνεται ακόμη από όλες τις δημοσκοπήσεις η ξεκάθαρη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα η οποία και αυτή βαίνει διευρυνόμενη.
Το προβάδισμα, του κ. Μητσοτάκη δεν καταγράφεται μόνο στην καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία, αλλά και σε σειρά ποιοτικών στοιχείων που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση όλων ανεξαιρέτως των προβλημάτων που τους απασχολούν.
Τέλος, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλα μεγάλα ζητήματα βρίσκεται σε εξόφθαλμη δυσαρμονία όχι μόνο με συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αλλά ακόμη και με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο στο σκοπιανό όσο και στην οικονομία είναι σαφές οι πολίτες κάθε άλλο παρά πείθονται από τους πανηγυρικούς τόνους της Κυβέρνησης.
Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις τάσεις της MRB μόνον το 12,8% των πολιτών βλέπουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μόνον το 19,4% θεωρεί επιτυχημένη τη συμφωνία του Eurogroup.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 45,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικά διακείμενοι στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης στο σκοπιανό έναντι μόνον του 38,8% που τους αποτιμούν θετικά.
pronews