Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ως γνωστόν, τη σύσταση ειδικής επιτροπής για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως αναφέρεται, έργο της Επιτροπής είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με το ζήτημα της ψήφου και τις ενδεχόμενες διαφορετικές δικαιοπολιτικές λύσεις που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων.
Δηλαδή, ξεχάστε την ψήφο, απόδημοι, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Όλο αυτό που περιγράφεται ως «έργο της Επιτροπής», αποτελεί αντισυνταγματική «κρησάρα» για να μην χορηγηθεί τελικά η επιστολική ή άλλης μορφής ψήφος στους απόδημους.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ: Το Σύνταγμα ορίζει: Άρθρο 4 παραγ. 2 «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Δεν λέει δικαιώματα ανάλογα με «τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους». ‘Αρα, όσοι ψάχνουν γι αυτές, προκειμένου να θεμελιώσουν ή να μην θεμελιώσουν δικαίωμα ψήφου για τους εκτός Επικρατείας ψηφοφόρους, κινούνται ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.
Το Σύνταγμα ορίζει: Άρθρο 51 παρ. 3 «Ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα». Άρα, όποια Επιτροπή αναζητά αιτίες «περιορισμού του εκλογικού δικαιώματος» των Αποδήμων σε «θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους» κινείται ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.
Όπως έχει δημοσιευθεί, μετά από διάστημα πέντε μηνών, η Επιτροπή θα πρέπει να εισηγηθεί προς τον υπουργό Εσωτερικών μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά. Τι θα πει, «εναλλακτικές προτάσεις»; Τα πράγματα είναι απλά. Και ορίζονται στο Σύνταγμα. : Ψηφίζουν όσοι έχουν ελληνικό διαβατήριο, ελληνική ταυτότητα και είναι εγγεγραμμένοι σε οικεία Δημοτολόγια και εκλογικούς καταλόγους. Μοναδικό κώλυμα είναι η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών, που ο Συνταγματολόγος το επιλύει με απλότητα: «εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια». ‘Αρα για ποιές εναλλακτικές προτάσεις ψάχνετε; Μόνο για εφευρεμένες δικαιολογίες να μην ψηφίσουν όλοι «οι εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια»… Αυτό μεθοδεύετε!
Ας δούμε και τα μέλη της αχρείαστης Επιτροπής: «Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα συμμετέχουν επίσης ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών και έξι ειδικοί επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες σε συναφή με το έργο της Επιτροπής θέματα». Συγγνώμη, ποιος απ όλους αυτούς γνωρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό; Από «κοντά», Κανένας. Που είναι οι εκπρόσωποι των Αποδήμων στην Επιτροπή; Λάμπουν δια της απουσίας τους.
Θα θυμίσουμε τη γνωστή πολιτική ρύση που λέει «εάν δεν θέλεις να λύσεις ένα θέμα, να το παραπέμψεις σε Επιτροπές»… Αυτό ακριβώς φοβόμαστε πως εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Φοβάται πολιτικά να δώσει τη ψήφο στους απόδημους, και πετάει την μπάλα στην εξέδρα, για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικό όρο, μιας και είναι επίκαιρο και το «Μουντιάλ» που ως φαίνεται φέτος γίνεται «Γιούρο»…