5.7.18

Εύκαμπτος με τον Τσίπρα, άκαμπτος με τον Σαμαρά

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Έφριξαν οι υποκριτές της κυβέρνησης επειδή στη Βουλή οι βουλευτές δεν ήταν όσο έπρεπε… ευπρεπείς με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί και επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης… τόλμησε να του πει τη γνώμη του για όλα αυτά τα περί «αλλαγής σελίδας» και άλλα θριαμβευτικά με τα οποία σιγοντάρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, φθάνοντας στο σημείο ακόμη και να πει ότι είναι εφικτά τα θηριώδη πλεονάσματα που μας επέβαλαν για τα προσεχή… σαράντα και βάλε χρόνια!
Και όχι μόνο γι’ αυτό. Αλλά και επειδή έφθασε στο σημείο να κλείσει το μάτι στην κυβέρνηση και να πει ότι τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού, θα ξαναδούμε το θέμα. «Θα το συζητήσουμε στον καιρό του», είπε ο κ. Μοσκοβισί! Διότι, όπως είπε pacta sunt servanda, δηλαδή οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, πλην όμως, όπως επίσης είπε, οι δεσμεύσεις δεν είναι άκαμπτες, δεν είναι ανελαστικές!

Δηλαδή, δεν είχε προλάβει να υπογραφεί η συμφωνία της 21ης Ιουνίου – την οποία εκθείασε – και άρχισε ο ίδιος το ξήλωμα για να ευχαριστήσεις τους ΣΥΡΖΑΝΕΛ.
Προφανώς! Διότι το pacta sunt servanda μπορεί να πηγαίνει και αλλού! Σε κάποια άλλη μυστική συμφωνία, μυστική συναλλαγή, την συναλλαγή για την Μακεδονία, το αλβανικό, τους μετανάστες. Με σκοπό την παραμονή στην εξουσία του κ. Τσίπρα.
Μόνο αυτή η συμφωνία μπορεί να εξυπηρετείται από τέτοιες δηλώσεις, τέτοιο ερμητικό κλείσιμο ματιού!
Έγινε μια συμφωνία και σκοπεύουν να την τιμήσουν οι άνθρωποι.
Μας κατηγόρησαν, λοιπόν, για… αγένεια!
Ποιος να θυμάται τώρα τι έλεγαν οι Συριζαίοι όταν ο Μοσκοβισί είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2014 – έχοντας επιμελώς αποφύγει να έλθει όλους τους προηγούμενους μήνες, όταν η τρόικα δημιουργούσε συνθήκες ασφυξίας στην κυβέρνηση Σαμαρά και δεν επέστρεφε στην Αθήνα, προβάλλοντας γελοίους λόγους – όπως οι πιέσεις που ασκούνταν στον υπουργό τότε Μητσοτάκη για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και συγκεκριμένα επειδή ήθελαν σώνει και καλά να απολυθούν 17 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ!
Ο κ. Μοσκοβισί είχε αποφασίσει να επισκεφθεί την Ελλάδα μόνο αφού επέστρεψε η τρόικα στη χώρα, στις 9 Δεκεμβρίου 2014. Μάλιστα, την προηγουμένη, 8 Δεκεμβρίου, όταν στο Eurogroup υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος, είχε δηλώσει: «Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας, όμως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή». Είπε επίσης ότι η αξιολόγηση δεν ήταν δυνατό να κλείσει τις προσεχείς ημέρες.
«Όπως είχε πει, από τη μία υπήρχε σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς. Από την άλλη η πρόοδος δεν ήταν τόσο ταχεία όσο θα ήλπιζε κάποιος, ή όσο θα έπρεπε να ήταν για να κλείσει η αξιολόγηση τις προσεχείς ημέρες»!
Αντί να πει μια κουβέντα για να κλείσει η αξιολόγηση, επέμενε στο ίδιο τροπάρι.
Αλλά και όταν τελικά αποφάσισε να έλθει την τελευταία ώρα στην Ελλάδα, εν μέσω προεδρικής εκλογής – σε μια επίσκεψη που παρουσιάσθηκε ως χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση Σαμαρά και τελικά έβλαψε - ο κ. Μοσκοβισί είχε δεχθεί σκληρή κριτική από το κόμμα του, τους Γάλλους Σοσιαλιστές, που τον κατηγόρησαν επειδή είχε αποκαλέσει τον Σταύρο Δήμα «καλό άνθρωπο».
«Ο Πιερ Μοσκοβισί φόρεσε το κοστούμι του δικαστικού επιμελητή για λογαριασμό της Κομισιόν του Γιούνκερ για να κάνει εκστρατεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ», λέγεται ότι είπε ένας από τους διαμαρτυρόμενους σοσιαλιστές Γάλλους βουλευτές.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε πως η ευρωομάδα της Αριστεράς καταγγέλλει την απροκάλυπτη παρέμβαση Γιουνκέρ και Μοσκοβισί στην προεδρική εκλογή στην Ελλάδα.
«Οι παρεμβάσεις τους στην Ελληνική εσωτερική πολιτική, στηρίζουν άμεσα τον πρωθυπουργό Σαμαρά και δημιουργούν "διασπορά φόβου και προπαγάνδας" εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αριστεράς που σήμερα είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις», μας ανακοίνωσαν ότι έλεγαν οι σύντροφοί τους. Και συνέχιζαν: «Αυτές οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις υπονομεύουν το κύρος και την πολιτική ουδετερότητα της Επιτροπής και θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία ενός κράτους μέλους. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό και αντιευρωπαϊκό και φέρνει στο νου τις χειρότερες πρακτικές της νεο-αποικιοκρατίας. Οι Έλληνες θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι να καθορίσουν οι ίδιοι το πολιτικό τους μέλλον. Αν οι Έλληνες αποφασίσουν κατά της λιτότητας και υπέρ μιας κοινωνικής Ευρώπης στις επόμενες εκλογές, τότε η απόφασή τους πρέπει να γίνει σεβαστή, ιδιαίτερα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Στις 16 Δεκεμβρίου 2014, στη συνέντευξη Τύπου με την οποία έκλεισε την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί είπε μεν καλά λόγια για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και για τις επιτυχίες της κυβέρνησης Σαμαρά στην οικονομία, ωστόσο όχι μόνο δεν έκλεισε κανένα μάτι στην τότε κυβέρνηση, αλλά δήλωσε «άκαμπτα» - ενώ τώρα λέει ότι οι δεσμεύσεις δεν είναι άκαμπτες: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική ευθύνη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Τίποτε άλλο που να αφήνει να εννοηθεί ότι επιτέλους έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση – που, όπως έχουμε πει, δεν έκλεινε για γελοίους λόγους – προφάσεις (αλλά στην πραγματικότητα δεν έκλεινε επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έδινε όλα αυτά που έδωσε ο Τσίπρας).
Και στη συνάντησή του με τον Σαμαρά, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Δηλαδή, ήθελε κι’ άλλα…
«Είμαι εδώ σαν φίλος, αλλά και σταθερός στις αρχές μου», έκοψε κάθε συζήτηση.
Και μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση των πρόωρων εκλογών στην οικονομική σταθεροποίηση, είχε απαντήσει: «Οι αγορές δεν αγαπούν την αβεβαιότητα, δεν είναι όμως και ηγέτες».
Δηλαδή, δεν πειράζει που θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα κάνει όλα άνω-κάτω, διότι οι αγορές δεν είναι… ηγέτες – οπότε ορθώς ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές!
Και όταν τον ρώτησαν γιατί στο πρόγραμμά του δεν συμπεριέλαβε και μια συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, απάντησε πως ήταν σε επίσκεψη εργασίας (ενώ τώρα ήταν σε επίσκεψη θριάμβου!), πλην όμως «αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συναντηθούμε στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»…
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, μέσω «κύκλων» του, είχε, στις 15 Δεκεμβρίου, μιλήσει για αντικρουόμενες δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί. Έλεγαν οι «κύκλοι»: «Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή δήλωση Μοσκοβισί περί grexit. (σ.σ. ότι δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από grexit). Παραθέτουμε τι ο ίδιος ο Μοσκοβισί δήλωνε στις 8.12.2014 στη Süddeutsche Zeitung "Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευτεί η Ευρώπη", ομολογώντας ότι η Ελλάδα συνιστά συστημικό κίνδυνο. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;»
Και στις 14 Δεκεμβρίου 2014, λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Μοσκοβισί δήλωνε: «Η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη - ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση το συντομότερο δυνατό, με μια αξιόπιστη, ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και φορολογικών μέτρων για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να εντείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Δηλαδή πίεζε! Και δεν άφηνε κανένα παράθυρο για χαλάρωση!
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου, σε πρωινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 και στο συγκεκριμένο ερώτημα του δημοσιογράφου Ζαν Πιερ Ελκαμπάς, εάν σε αυτό το πρώτο ταξίδι ως Ευρωπαίος επίτροπος στην Ελλάδα, πηγαίνει να «την νουθετήσει, να της δώσει παράταση ή νέες πιστώσεις», ο κ. Μοσκοβισί είχε απαντήσει: «Πρώτα απ' όλα, υπάρχει ένα πρόγραμμα που έχει έναν χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Κατά δεύτερο, στόχος μου είναι να δείξω την υποστήριξή μου, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, είμαστε δίπλα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προσπάθειες σταματούν». Ήταν δύσκολα για τους Έλληνες, αλλά τώρα βλέπουν την έξοδο από το τούνελ, υπό την προϋπόθεση να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω. Η Ευρώπη, η ευρωζώνη είναι στο πλευρό της Ελλάδος, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις»
Λέξη και πάλι για κάποια χαλάρωση.
Και στις 29 Νοεμβρίου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αγορά» είχε πει: «Έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Οι προσπάθειες δεν βρίσκονται στο τέλος τους, ακόμα κι αν η σχέση μας αλλάξει. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η κυβέρνηση έχει στείλει τις προτάσεις και τις μελετούμε».
Σε ερώτηση μάλιστα αν θεωρεί τις ελληνικές προτάσεις ικανοποιητικές ο Ευρωπαίος επίτροπος, είχε απαντήσει: «Δεν μπορώ να κάνω σχόλια».
Τότε, δεν μπορούσε να κάνει σχόλια. Τώρα, μετά από άλλα δυο μνημόνια, ένα υπερταμείο, παράδοση όλων των δανείων (εξυπηρετούμενων και μη) στα ξένα funds και παράδοση της Μακεδονίας, μπορούσε να κάνει πολλά σχόλια…
Και στις 4 Νοεμβρίου, ο κ. Μοσκοβισί πάλι είχε μιλήσει για «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». Είχε επίσης πει ότι γνωρίζει πως υπάρχουν εξελίξεις στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης που έχει παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς, και τα οποία  θα εξεταστούν υπό μορφή πακέτου με τη δεδηλωμένη βούληση να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ευρωζώνη, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να εξέλθει με συντονισμένο τρόπο από το πρόγραμμα. «Όλα αυτά με ανοικτό και φιλικό τρόπο, αλλά και με σεβασμό στους κανόνες μας» είχε πει χαρακτηριστικά.
Αλλά τώρα δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να επαναλάβει τα περί σεβασμού στους κανόνες.
Αντίθετα, άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο ότι οι κανόνες μπορούν να παραβιαστούν.
Και τότε, στις 4 Νοεμβρίου 2014, ο κ. Μοσκοβισί είχε επαναλάβει τη δέσμευσή του να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα πριν τις 8 Δεκεμβρίου. Αλλά τελικά περίμενε να επιστρέψει πρώτα η τρόικα…
Ούτε βέβαια τήρησε την υπόσχεσή του της 2ας Οκτωβρίου 2014 στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τότε είχε πει ότι η Ελλάδα θα ήταν μια από τις πρώτες επισκέψεις του ως Επίτροπος «αν όχι η πρώτη»!
Τότε είχε πει την περίφημη φράση «η ευελιξία δεν μπορεί να αφορά αλλαγή των κανόνων ή δημιουργική ερμηνεία τους».
Τώρα, όμως, προχώρησε σε ευρύτατη δημιουργική ερμηνεία ως προς την αλλαγή των κανόνων.
Και μια λεπτομέρεια: Στις 27 Αυγούστου 2014, ο κ. Μοσκοβισί είχε πραγματοποιήσει μια επίσκεψη – αστραπή ολίγων ωρών στην Αθήνα, για να ζητήσει τη στήριξη του Σαμαρά στη διεκδίκηση του αξιώματος του Επιτρόπου. Στήριξη την οποία και έλαβε!
Σκεφθείτε και να μην την είχε λάβει…