Γέφυρες επικοινωνίας προσπάθησε να ρίξει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο σύντομο τετ α τετ που έγινε ανάμεσα στους δυο άνδρες και με το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών να παραμένει άλυτο, ο Πάνος Καμμένος δεν φάνηκε να έχει όρεξη να ανταποδώσει τις φιλοφρονήσεις στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Και αυτό λίγο πριν την συνάντηση που θα έχουν ο Αλέξη Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Alpha στις Βρυξέλλες, Ευαγγελία Τσικρίκα, έθεσε ευθέως το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο διάλογος που έγινε ανάμεσα στους δυο άνδρες είναι χαρακτηριστικός:
Μεβλούτ Τσαβούσογλου:«Γεια σου Πάνο. Τι κάνεις; Εσένα σε συμπαθώ, μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας»
Πάνος Καμμένος: «Στο χέρι σου είναι. Όσο κρατάτε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο»
Πάνος Καμμένος: «Στο χέρι σου είναι. Όσο κρατάτε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο»
Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι (15.30 ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας βρίσκεται η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε ήδη να στείλει το… μήνυμα του στον πρόεδρο της Τουρκίας, κατά την σημερινή τοποθέτησή του στη Σύνοδο.
«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».
Όσον αφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάτησε ευρωπαϊκό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον θρίαμβό του στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου, αναμένεται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα των ζήτημα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών.
newsit