Την εκτίμηση πως η επίτευξη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ μπορεί να ενισχύσει τις ελπίδες που έχει η Ελλάδα για ελάφρυνση χρέους εξέφρασαν ανώτατοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ενδεχομένως να αυξήθηκαν οι ελπίδες του Έλληνα πρωθυπουργού πως μπορεί να πείσει τους δανειστές να απελευθερώσουν με καλύτερους όρους τη χώρα, κάτι που δεν θα γινόταν λίγους μήνες νωρίτερα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η λύση του ονοματολογικού μπορεί να έχει θετική ψυχολογική επίδραση.« Πιστεύω ό,τι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στις συνομιλίες αυτές με διαφορετικό ηθικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του προσθέτοντας, ωστόσο, ό,τι η συμφωνία δεν συνδέθηκε ποτέ με τις συνομιλίες για το χρέος.
«Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών. Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως με τη στάση αυτή θα κερδίσει πιο ευνοϊκή υποδοχή, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν την Πέμπτη για να χαράξουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», προσθέτει παράλληλα το πρακτορείο.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Παραπέμπει δε στη δήλωσή του ότι αισθάνεται «σαν σκακιστής, που παίζει σε δύο σκακιέρες».
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το Σκοπιανό θα έχει θετική επίδραση, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι μία δύναμη που λύνει αντί να προκαλεί προβλήματα», σημείωσε ο έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, απορρίπτοντας, ωστόσο, κάθε ισχυρισμό πως η ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από τη λύση του «Μακεδονικού». «Ουδέποτε μας απαιτήθηκε από τους Ευρωπαίους δανειστές, δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο παζάρι».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως το πρωί της ίδιας ημέρα ο αποπεμφθείς βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, υπογράμμισε πως η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ ήταν κάτι που τέθηκε από τους εταίρους έτσι ώστε να προχωρήσουν στη ρύθμιση του χρέους.
kathimerini