Με το φόβητρο της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις παραχωρήσεις προς την Ελλάδα εν όψει του Eurogroup.
Με το φόβητρο της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις παραχωρήσεις προς την ΕλλάδαΣύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις Γερμανών αναλυτών, οι διαβουλεύσεις εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης έχουν προχωρήσει σημαντικά. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Welt», προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών τους επικεφαλής των κομμάτων για τα δημοσιονομικά. «Οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους», ανέφεραν κύκλοι της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU.
Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δις ευρώ από τον EFSF (όπως γράφει σήμερα και η «Süddeutsche Zeitung», λόγω γερμανικών πιέσεων η επιμήκυνση «κλειδώνει» μάλλον στα 7 με 8 χρόνια), μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δις ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δις. Όσον αφορά στο ΔΝΤ, το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου.
Ο σκόπελος της Bundestag
Τα περιορισμένα, υπό όρους κι όχι αυτοματοποιημένα αυτά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με μια αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης που προκρίνει η γερμανική κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο και πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Διότι στο Βερολίνο προκύπτει πλέον μια νέα αντικειμενική δυσκολία: όπως σημείωνε στο χθεσινό της φύλλο η «Welt», κοινοβουλευτικοί κύκλοι στη γερμανική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι, καθότι ένα μέρος των μέτρων αφορά σε δάνεια του EFSF που προέβλεπε διαφορετικό πλαίσιο εγκρίσεων, η όποια ελάφρυνση θα πρέπει να εγκριθεί όχι από την επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag αλλά από την Ολομέλεια. Και αυτό δεν είναι τελείως ακίνδυνο για τη Μέρκελ σε μια φάση όπου κλυδωνίζεται ήδη ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω της αντιπαράθεσής της με τον υπουργό Εσωτερικών Ζέεχοφερ για το προσφυγικό.
Εκτιμάται, πάντως, ότι το προωθούμενο από τους Μέρκελ και Σολτς μείγμα δεν θα συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις στη Βουλή. Τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βρίσκουν σύμφωνα ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, με εξαίρεση βέβαια το εθνολαϊκιστικό AfD. Οι δε ρήτρες της αυστηρής εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των συμπεφωνημένων και κυρίως να μην ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις, ενισχύουν σαφέστατα το επιχείρημα της υπερψήφισης των μέτρων για το χρέος.
Άλλωστε, το μήνυμα που εκπέμπεται αυτές τις μέρες είναι το εξής: το θέμα της Ελλάδας πρέπει να κλείσει πάση θυσία και μάλιστα άμεσα. «Όχι άλλες φασαρίες λόγω Ελλάδας» διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με τη «Welt».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, zougla.gr