Οργισμένη είναι η αντίδραση της Άγκυρας από την απόφαση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να αναστείλει τη λειτουργία επτά τζαμιών στην Αυστρία και να προβεί στην απέλαση των ιμάμηδών τους δίνοντας κτύπημα όπως ο ίδιος είπε στο «πολιτικό Ισλάμ» καθώς οι ιμάμηδες αυτοί «χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό».
O εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν έγραψε στο Twitter για την απόφαση αυτή ότι είναι «απόρροια του αντιισλαμικού ρατσιστικού λαϊκιστικού κύματος στην Αυστρία» και προσθέτει ότι «στόχος είναι η αποξένωση των ισλαμικών κοινοτήτων για πολιτικά οφέλη»
«Η ιδεολογική στάση της Αυστριακής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αρχές δικαίου, τις πολιτικές κοινωνικής αρμονίας, το δίκαιο των μειονοτήτων και την ηθική συνύπαρξης.Είναι επιβεβλημένη η κάθετη απόρριψη της προσπάθειας να καταστεί ο αντιισλαμισμός και ο ρατσισμός συνήθης και κοινή υπόθεση» σημειώνει.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα κλείσει επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».
Η απόφαση, διευκρίνισε ο Κουρτς, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.
«Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας», διαβεβαίωσε ο Αυστριακός καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.
Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.
Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.
Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).
H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».
Στο μεταξύ στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ρ.Τ.Ερντογάν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου να αρθεί η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Όσο ο νόμος αυτός είναι σε ισχύ ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι σε απόλυτη κυριαρχία και μπορεί να συλλάβει αν το επιθυμεί όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους με όποιο πρόσχημα επιλέξει.
Να πούμε ότι το σκεπτικό της άρσης του νόμου αυτού μετά τις εκλογές έγκειται στο γεγονός ότι αν έχει εκλεγεί πρόεδρος με τις νέες υπερεξουσίες που θα έχει έτσι και αλλιώς θα κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μεχντί Εκέρ.
«Εφόσον δεν υφίσταται λόγος η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να αρθεί» είπε χαρακτηριστικά.
pronews