20.6.18

Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία


Με απόλυτη πλειοψηφία επικυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜΗ συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ και 51 κατά, έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί τοπική ώρα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ, καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Την Τρίτη η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας.

Παρουσιάζοντάς την στα μέλη της Επιτροπής, ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού», έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί τη χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στη συμφωνία κάλεσε σήμερα σε συγκέντρωση οπαδούς του μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που συζητείτο εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Το «μπαλάκι» στον πρόεδρο Ιβανόφ

Τη σκυτάλη λαμβάνει τώρα ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος έχει περιθώριο επτά ημερών προκειμένου να κυρώσει τη συμφωνία.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Ιβανόφ θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο και τελικά ενδεχομένως δεν θα βάλει τις «τελικές υπογραφές». Ο Γκιόργκι Ιβανόφ έχει ταχθεί δημοσίως κατά της συμφωνίας, ενώ σήμερα προκάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ «να αρχίσει τη διαδικασία αποπομπής του», με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας.

«Αν οι πολίτες αποφασίσουν ότι θέλουν την αλλαγή του ονόματος και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του» είπε ο Ζάεφ σε συνέντευξή του.

«Αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, ουδείς θα έχει το δικαίωμα να την ανατρέψει» και να «εμποδίσει τον δρόμο της Μακεδονίας προς την Ευρώπη», τόνισε ο Ζάεφ.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αποπομπής απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των βουλευτών.

Η ανακοίνωση Ιβανόφ

«Καλώ τον Ζάεφ να αρχίσει αμέσως τη διαδικασία μομφής, δηλαδή τη διαδικασία για τον προσδιορισμό των ευθυνών του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πλειοψηφία δύο τρίτων, την ίδια που χρειάζεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ανέφερε με γραπτή δήλωσή του, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, αναφερόμενος σε δηλώσεις τις οποίες έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 5 περί πιθανής κίνησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για αποπομπή του προέδρου.

«Η θέση μου σε ό,τι αφορά στην επιζήμια συμφωνία για το όνομα είναι τελική και παραμένει αμετακίνητη, παρά τις απειλές και τις πιέσεις» τόνισε ο επικεφαλής του γειτονικού κράτους.
zougla