8.6.18

Βαριά "καμπάνα" στον "ελεγκτή με τα γαρύφαλλα"


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μνήμες ενός μακροχρόνιου και άκρως επιζήμιου για το ελληνικό Δημόσιο σκανδάλου ξύπνησαν την Πέμπτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν, προκειμένου να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, τρεις πρώην ανώτεροι εφοριακοί της
Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η πρώην προϊσταμένη και ο πρώην επόπτης της ΔΟΥ Μουδανιών καθώς και ο πρώην προϊστάμενος του τμήματος ΦΠΑ της ίδιας οικονομικής υπηρεσίας.

Οι τρεις τους αποτελούν μόνο ένα κομμάτι του πολυδαίδαλου και πολυπλόκαμου κυκλώματος που επί πολλά έτη απομυζούσε το ελληνικό Δημόσιο μέσω παράνομων επιστροφών ΦΠΑ σε εταιρείες-φαντάσματα, προκαλώντας, μόνο για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, ζημιά που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές!

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης. Και οι τρεις τους καταδικάστηκαν σε 11 χρόνια κάθειρξη έκαστος και πήραν τον δρόμο για τη φυλακή. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες και ένα όνομα γνώριμο, αυτό του κ. Περικλή Στυλιάδη ή αλλιώς του «ελεγκτή με τα γαρύφαλλα».

Πρόκειται για πρώην υψηλό στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, το οποίο, κατά το παρελθόν, είχε τεθεί στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας του zougla.gr, όταν η ηλεκτρονική μας εφημερίδα αποκάλυπτε με σειρά δημοσιευμάτων τη δομή και τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, όπως αυτά παρουσιάζονταν από τις αναφορές του λογιστή, εμπλεκομένου στην υπόθεση και Νο1 οφειλέτη του Δημοσίου, Νίκου Κασιμάτη.

Ποιος είναι ο «ελεγκτής με τα γαρύφαλλα»

Ο Περικλής Στυλιάδης είχε διατελέσει κατά το παρελθόν προϊστάμενος τόσο της Θ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης όσο και της ΔΟΥ Μουδανιών, ενώ αργότερα προήχθη σε επόπτη και τοποθετήθηκε στο 22ο ΤΕΚ Θεσσαλονίκης. Απ’ όπου κι αν πέρασε, έκανε αισθητή την παρουσία του κι όχι για λόγους θετικούς. Το ακριβώς αντίθετο. 

Σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Κασιμάτη που είχε αποκαλύψει τότε το zougla.gr και τις οποίες επιβεβαίωσε πρόσφατα, διά των αποφάσεών του, το δικαστήριο, ο κ. Στυλιάδης φαίνεται ότι ως ανώτερο στέλεχος της ΔΟΥ Μουδανιών εισέπραττε μαζί με συναδέλφους του εφοριακούς το 30% των χρημάτων που καταβάλλονταν σε εταιρείες-φαντάσματα από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Καταγγελίες, μάλιστα, ιδιωτών που έτυχε ο δρόμος τους να διασταυρωθεί με αυτόν του κ. Στυλιάδη ανέφεραν πως ο ελεγκτής αποκαλούσε τα εκατομμύρια που ζητούσε από τις παράνομες επιστροφές «γαρύφαλλα». 

Μάλιστα, ο πρώην προϊστάμενος φαίνεται ότι προδόθηκε από την απληστία του, καθώς αφορμή για την αποκάλυψη της δράσης του στάθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι αυξημένες απαιτήσεις του απέναντι σε έναν επιχειρηματία που εμπλεκόταν στην ιστορία και διατηρούσε μία εταιρεία με το όνομα «Theo Textil Mον ΕΠΕ».

Ο λόγος για την περιβόητη υπόθεση με πρωταγωνίστρια τη ΔΟΥ Μουδανιών, η οποία κατόρθωσε το διάστημα 1998-2000 να «χαρίσει» στην εν λόγω εταιρεία το ποσό των 523.081.771 δραχμών σαν επιστροφή Φ.Π.Α. για εξαγωγές οι οποίες ήταν πέρα για πέρα εικονικές.

Βασικό «όπλο» των δικαστικών αρχών ώστε να ξετυλιχθεί το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης αποτέλεσε το πόρισμα που συνέταξαν στις 18 Νοεμβρίου 2011 οι οικονομικοί επιθεωρητές κ.κ. Μαρία Αποστόλου και Ευάγγελος Σκαρλακίδης, παρότι η πρώτη οικονομική επιθεωρήτρια που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση τους είχε «βγάλει λάδι». Η υπόθεση ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με εντολή του τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος έδωσε και τη σχετική εντολή στους εν λόγω επιθεωρητές. 

Οι δύο επιθεωρητές, λοιπόν, καταλόγισαν τόσο στον κ. Στυλιάδη όσο και στην τότε προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. καθώς και σε ακόμη τρεις εφοριακούς κατηγορουμένους ότι λόγω της βαριάς αμέλειας που επέδειξαν και της παράβασης καθήκοντος ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά 523.081.771 δραχμές!

Εδώ να σημειωθεί ότι το 2012, την περίοδο δηλαδή που βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα του zougla.gr, ο εκπρόσωπος της «επιχείρησης» κ. Ταγλατίδης είχε καταγγείλει στο zougla radio ότι ο κ. Στυλιάδης και οι «συνεργάτες» του έπαιρναν το 30% από τα εικονικά ποσά και ότι η «μοιρασιά» χάλασε τον Νοέμβριο του 2000, όταν ο ελεγκτής απαίτησε 47 εκατομμύρια δραχμές από τα 94 εκατ. που ήταν για επιστροφή και τα οποία ήταν καθόλα παράνομα. 

Για να επιστρέψουμε όμως στο πόρισμα των επιθεωρητών, αυτό κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι συνετέλεσαν στις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στην επιχείρηση Theo Textil Mον ΕΠΕ «εκ μέρους της ΔΟΥ Ν. Μουδανιών κατά το διάστημα 1998-2000».

Οι επιθεωρητές, μάλιστα, χαρακτήριζαν τόσο τον κ. Στυλιάδη όσο και την τότε προϊσταμένη ως de facto υπόλογους του Δημοσίου για «όλο το παράνομα επιστραφέν ΦΠΑ, ήτοι ποσόν 523.081.771 δρχ., με το οποίο ζημιώθηκε το Δημόσιο».

«Έπονται δεκάδες καταδίκες - Μεγάλη διαφθορά στον κλάδο»


Για την υπόθεση έκανε δηλώσεις στο zougla.gr ο δικηγόρος Χρήστος Κάτσιος. Ο κ. Κάτσιος είναι από τους νομικούς που κατά το παρελθόν ασχολήθηκαν ενεργά με το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ στηρίζοντας ενώπιον της Δικαιοσύνης ιδιώτες οι οποίοι βοήθησαν στο ξεδίπλωμα της δράσης των εμπλεκομένων. 

Όπως δήλωσε ο κ. Κάτσιος στο zougla.gr, η χθεσινή δίκη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης είναι μία από τις πολλές δίκες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 12 χρόνια, προσθέτοντας πως έπονται κι άλλες. 

«Τόσο ενώπιον του Τριμελούς όσο και του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έχουν παραπεμφθεί τα τελευταία 15 χρόνια για απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου δεκάδες εφοριακοί υπάλληλοι της συμπρωτεύουσας και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε ποινές καθείρξεως, ενώ εκκρεμούν κι άλλες ακόμη δίκες. 

»Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε τη ΔΟΥ Μουδανιών, η οποία παράνομα επέστρεψε ΦΠΑ σε ιδιώτη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για δήθεν εξαγωγές ενδυμάτων στην Ευρώπη που ουδέποτε έγιναν. Ο ιδιώτης, ο οποίος έχει αποβιώσει, έχει καταθέσει στα δικαστήρια ότι το 30% των χρημάτων από τα επιστρεφόμενα ποσά το παρακρατούσαν στην πηγή». 

«Ο κλάδος αυτός σε μεγάλο βαθμό έχει ακραία διαφθορά και η συμμετοχή του στην οικονομική καταστροφή της χώρας είναι μεγάλη, διότι, αντί να μαζεύουν χρήματα από τους φορολογουμένους και να τα αποδίδουν στο κράτος, φρόντιζαν για τη δική τους οικονομική αποκατάσταση, τη στιγμή που το κράτος ελλείψει εσόδων δανειζόταν από το εξωτερικό. Οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει να προσφέρει έργο πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από τον κλάδο αυτόν του οποίου το προσωπικό σε μεγάλο βαθμό πρέπει να αντικατασταθεί» σημείωσε ο κ. Κάτσιος.