Η περιφερειακή ασφάλεια, η περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας και η προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας θα βρεθούν στο επίκεντρο Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στη Λάρνακα.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης πρόκειται για τη δεύτερη Τριμερή Συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας των τριών χωρών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης «Ζήνων».
Ο κ. Αγγελίδης είπε πως μαζί με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και στο Ισραήλ, Πάνο Καμμένο και Άβιγκντορ Λίμπερμαν, θα συζητήσουν «για την περιφερειακή ασφάλεια αλλά και πιθανούς τομείς συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, και περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής μας συνεργασίας που ήδη υπάρχει, με την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων, αλλά και διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα κυβερνο-άμυνας και στους τομείς έρευνας και διάσωσης».
Επεσήμανε πως στόχος είναι η δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνοντας πως «αυτό θα προκύψει μέσω της συνεχούς συνεργασίας για ευημερία και ανάπτυξη της περιοχής, αξιοποιώντας ουσιαστικά τις περιφερειακές συνεργασίες και με άλλες γειτονικές χώρες».
Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε τη σημασία της καλλιέργειας ενός πνεύματος εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης, εφόσον είναι κοινά τα συμφέροντα που προκύπτουν, όπως ανέφερε.
Αναφερόμενος στον τομέα της ασφάλειας, επεσήμανε ιδιαίτερα την προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, όπου, όπως σημείωσε, μπορεί να προκύψουν και κοινά προγράμματα στο μέλλον. «Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για όλη τη Μεσόγειο άρα θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία» στο θέμα αυτό, ανέφερε.
Ο κ. Αγγελίδης είπε επίσης πως παράλληλα θα διοργανωθεί στις 21-22 Ιουνίου μια ημερίδα αμυντικής βιομηχανίας, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τριών χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως στον τομέα της άμυνας υπάρχει ήδη τριμερής συνεργασία και με την Αίγυπτο, ενώ μελετάται και η δημιουργία ανάλογων σχημάτων με το Λίβανο και ίσως και την Ιορδανία.