27.6.18

Ο Έντι Ράμα απορρίπτει την ιδέα να εγκατασταθούν στην Αλβανία πρόσφυγες

Πολύ καλά κάνει. Οι "πρόσφυγες" κ.λ.π. δεν έχουν καμία θέση στην ΕΕ. Πρέπει να συγκεντρωθούν σε χώρους εκτός ΕΕ  (πχ Αφρική) και να ενισχύονται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Δεν είναι δυνατόν να τους χρεώνεται η ΕΕ με..."108" !!! Juan
Η κυβέρνηση της Αλβανίας απορρίπτει την πρόταση η βαλκανική χώρα να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Τα Τίρανα δεν θα αποδέχονταν ποτέ να εγκατασταθούν στην αλβανική επικράτεια καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών, ακόμη κι αν τους προσφερόταν ως αντάλλαγμα η εισδοχή της Αλβανίας στην ΕΕ, επιμένει ο Ράμα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild.
Ο Ράμα εξηγεί ότι τον βρίσκει αντίθετο «η αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων ».
Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί για να συμβάλλει στην επίλυση πανευρωπαϊκών προβλημάτων, αλλά φυσικά δεν μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μόνη της.
Ο Ράμα κρίνει ότι η μετατροπή της Αλβανίας σε ένα είδος κυματοθραύστη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στις χώρες μέλη της ΕΕ θα ήταν «επικίνδυνη λύση».
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έχουν προτείνει να οδηγούνται οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες σε καταυλισμούς σε χώρες των Βαλκανίων.
Την Τρίτη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έδωσαν διστακτικά το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ, όμως ταυτόχρονα συνέδεσαν την πρόοδό τους με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Η γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εβδομάδα καθώς αναζητεί μια λύση στη μεταναστευτική κρίση, η οποία θα ικανοποιήσει τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και το κόμμα του, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ως την 1η Ιουλίου προκειμένου να αποφύγει μια κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο επίπεδα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Όλες οι 28 χώρες μέλη έχουν στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει προτείνει τη δημιουργία «περιφερειακών πλατφόρμων αποβίβασης» έξω από την ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τις οποίες θα διαχειρίζονται από κοινού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Υπάρχουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι, όμως δεν αναμένεται ολοκληρωμένη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πιο σημαντικό για τη Μέρκελ είναι αν θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες μέλη για να δεχθούν πίσω μετανάστες. Η Ιταλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, ενώ η κυβέρνησή της δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς.
newsbeast.gr, katohika.gr