2.5.18

Προς ακύρωση οι εκλογές στην Τουρκία; - Χάνει ο Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις - Η Δύση «στραγγαλίζει» την οικονομία

H Δύση επιχειρώντας για άλλη μια φορά να «στριμώξει» τον Ρ.Τ.Ερντογάν λίγο πριν τις κρίσιμες για την Τουρκία προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου «στραγγαλίζει» την τουρκική οικονομία με τον γνωστό οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s να την υποβαθμίζει στέλνοντας την κοντά στα «σκουπίδια».

Εκλογές όμως που είναι πολύ πιθανό ακόμα και να μην γίνουν καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αν δει ότι δεν μπορεί να τις κερδίσει έχει ήδη σχεδιάσει πως να τις ακυρώσει και μάλιστα χρησιμοποιώντας «λάθος» των πολιτικών του αντιπάλων, καθώς οι ίδιοι έχουν ζητήσει την ακύρωσή τους.
Μιλάμε τις τοποθετήσεις που δεν θεωρούνται επενδύσεις, δηλαδή το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωσή του με την οποία αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, ο S&P επικαλέστηκε ανησυχίες για την προοπτική του πληθωρισμού, εν μέσω μαζικών εκποιήσεων της λίρας, του τουρκικού νομίσματος.
Ο S&P σημείωσε ότι η υποβάθμιση (σε BB-/B από BB/B) δεν αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου και ότι έλαβε την απόφαση λόγω των εντεινόμενων «ανησυχιών» του.
«Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες μας για την επιδεινούμενη προοπτική του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και αστάθεια ως προς τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του νομίσματος) της Τουρκίας», εξηγεί η ανακοίνωση του οίκου.
Κατά τον S&P, η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις «ανησυχίες» για την επιδεινούμενη θέση της Τουρκίας ως προς τις εξαγωγές και την αναταραχή «στον ιδιωτικό τομέα», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό.
Ο στόχος της Δύσης είναι προφανής: Η μεσαία τάξη είναι αυτή που στηρίζει τον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Αυτός την δημιούργησε άλλωστε. Το τουρκικό οικονομικό «θαύμα» είναι αυτό που τον κρατάει στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια.
Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρείας Piar, που δημοσιεύει η, προσκείμενη στην αντιπολίτευση, εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”.
Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή:
Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί: 32.3%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
Καλό Κόμμα: %12.8
Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν ψηφίζω: 16%
Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο θα έπαιρνε ένα ποσοστό της τάξης του 53% και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.
Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες μια πολύ σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα στην Τουρκία αφού το κεμαλικό κόμμα Republican CHP, εξουσιοδότησε τον ηγέτη του Kemal Kılıçdaroğlu να προχωρήσει σε προεκλογική συμμαχία και να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις ως προς το ζήτημα αυτό, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινό αγώνα με την υπερεθνικίστρια Μεράλ Ακσενέρ, της οποίας η υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου ανακοινώθηκε από το κόμμα της IYI Parti (Καλό Κόμμα).
Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από συνεδρία του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματος, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αϊτούν Τσιράι και στη συνεδρία συμμετείχε και πρώην Υπουργός και θείος βουλευτή του ΑΚΡ, ο Σαλίμ Ενσαρίογλου.
Την αποκαλούν «Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν» ή «Γκρίζα Λύκαινα» εξαιτίας της πολυετούς συμμετοχής της στο ακροδεξιό Εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ.
Θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ξεπεράσει το 10% κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χαρίσει την νίκη στους κεμαλιστές.
Άλλωστε οι «κακές» οι γλώσσες στην Τουρκία, πίσω από την απόσχισή της από το ΜΗΡ «βλέπουν» ξένο δάκτυλο ακριβώς για να αποδυναμωθεί ο σύμμαχος του Ρ.Τ.Ερντογάν και για να υπάρχει εναλλακτικός σύμμαχος για τους κεμαλιστές.
Η Μεράλ Ακσενέρ, 61 έτους, θεωρείται από πολλούς ως η ανερχόμενη δύναμη στην Τουρκία και αυτή που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ερντογάν.
Η ίδρυση ενός κεντροδεξιού κόμματος από αυτήν που είναι υπερθνικίστρια είναι περισσότερο «στάχτη» στα μάτια για να επιτρέψει την συμμαχία με ένα κεντροδεξιό κόμμα όπως το CHP
Η διείσδυσή της είναι στον λαϊκό, αγράμματο κόσμο της βαθιάς Ανατολίας εκεί όπου κυριαρχεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν
Τον κορμό του νέου κόμματος αποτελούν πρώην μέλη του Εθνικιστικού Κόμματος ΜΗΡ. Υπάρχουν ωστόσο και πρώην στελέχη από την κεντροδεξιά και κεντροαριστερά της Τουρκίας. Ακόμα και κάποια πρώην στελέχη του ΑΚΡ, του Ερντογάν.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια διάσπαση στον ακροδεξιό χώρο μετά την απόφαση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να συμμαχήσει με τον Ερντογάν η οποία όμως έχει ως τελικό σκοπό την δημιουργία του έτερου αντίπαλου πολιτικού συνασπισμού για την διεκδίκηση της προεδρίας
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Καλό Κόμμα» βρίσκεται κοντά στο 10%» του εκλογικού πλαφόν», επισημαίνει ο Σονέρ Τσααπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον και συγγραφέας της βιογραφίας του Ερντογάν «Ο Νέος Σουλτάνος».
«Και ο Τούρκος πρόεδρος», προσθέτει, «γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο περισσότερο χρόνο έχει η Ακσενέρ για να χτίσει την εκλογική βάση της τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί σε βασικό εκφραστή της τουρκικής Ακροδεξιάς, στερώντας και από το AKP ψήφους».
Να πούμε ότι τα περί προεκλογικών συμμαχιών στο CHP τα αποδέχτηκαν ομόφωνα επειδή τα στελέχη «κατάλαβαν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης»
Το ακόμα καλύτερο όμως είναι ότι «ήδη ξεκινήσαμε συζητήσεις για συμμαχίες με άλλα κόμματα. Το κόμμα έδωσε την εξουσιοδότηση στον ηγέτη μας να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τον προεδρικό υποψήφιο»
«Ήδη κάνουμε θυσίες για να δει η Τουρκία το φως. Αγαπάμε την χώρα μας»είπε ο Kılıçdaroğlu στις 24 Απριλίου
Η δήλωσή του αυτή σημαίνει ότι μπορεί να δούμε ακόμα και την Αξενέρ... προεδρικό υποψήφιο
H “Τζουμχουριέτ”, πάντως, επικαλούμενη αναλυτές, κάνει λόγο για plan Β του Ερντογάν, αν δει ότι “καταποντίζεται” στις δημοσκοπήσεις, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Το αίτημα θα εξεταστεί, αύριο, Τετάρτη αλλά η απόφαση δεν θα βγει αμέσως.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν ο Ερντογάν δει, στο μεσοδιάστημα, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αυτοδυναμία, ενδέχεται να «χρησιμοποιήσει» το δικαστήριο, ώστε να βγάλει απόφαση ακύρωσης των εκλογών.
Το οικονομικό «στρίμωγμα» θα παίξει τον ρόλο του. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ο Ρ.Τ.Ερντογάν επαναπατρίζει τον τουρκικό χρυσό και επιδιώκει να αποδεσμεύσει την χώρα του από το αμερικανικό δολάριο
Ποιος είναι ο τελικός στόχος του Ρ.Τ.Ερντογάν αποδεσμεύοντας την Τουρκία από το δολάριο; Μα φυσικά να την καταστήσει μια ανεξάρτητη μεγάλη γεωπολιτική δύναμη, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εάν η Άγκυρα είναι ευάλωτη σε αγορές που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον επειδή το αμερικανικό νόμισμα έχει γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Αυτό για να επιτευχθεί απαιτεί μια συμπόρευση με ένα νέο ανερχόμενο σε δύναμη, γεωπολιτικό μπλοκ που είναι «το Σύμφωνο της Σαγγάης» το οποίο περιλαμβάνει μια αγορά σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και τις δύο από τις τρεις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, την Ρωσία και την Κίνα ή εναλλακτικά μια ισλαμική οικονομική ένωση που να περιλαμβάνει σιίτες και σουνίτες.
Μακροχρόνια ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσανατολίζεται σε μια οικονομική σουνιτική ένωση η οποία στην συνέχεια θα μπορούσε να εντάξει και τα τρία σιιτικά κράτη του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράκ, δημιουργώντας εν τέλει μια πανισλαμική οικονομική ένωση!
Ο ίδιος ο Ρ.ΤΕρντογάν δήλωσε πως «πρέπει να σώσουμε τα έθνη από την πίεση της ρευστότητας»εννοώντας πως όλα τα κράτη έχουν «σκλαβωθεί» στην ροή και στο ανεξέλεγκτο τύπωμα του αμερικανικού νομίσματος.
Όπως έλεγε άλλωστε κάποτε και ο παλαιός μεγαλοτραπεζίτης Άρτσιμπαλντ Ρότσιλντ «ας μου επιτραπεί να εκδώσω και να ελέγξω το χρήμα του έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος θεσπίζει τους νόμους».
Είναι κάτι που ισχύει απόλυτα από τότε που καταργήθηκε ο κανόνας του χρυσού και αντικαταστάθηκε με το αμερικανικό δολάριο.
Φυσικά η ισλαμική αυτή οικονομική ένωση θα αποτελεί μέρος του «Συμφώνου της Σαγγάης» προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη επιρροή και ισχύ σε Μόσχα και Πεκίνο. Άλλωστε η Άγκυρα χρειάζεται την βοήθειά τους αλλιώς δεν θα μπορέσει να επιβιώσει το εγχείρημα αυτό.
Αυτό που δήλωσε αρχικά  Ρ.Τ.Ερντογάν πριν μερικές ημέρες στην σύνοδο των G20 (“What I’m saying is that these debts should be in gold. Because at this point the karat of gold is unlike anything else. The world is continually putting us under currency pressure with the dollar. We need to save states and nations from this currency pressure”) το κάνει πράξη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας από σήμερα.
Τα όνειρα του Ρ.Τ.Ερντογάν πάντα περιλάμβαναν την προοπτική δημιουργίας ενός ισλαμικού μπλοκ του οποίου η Άγκυρα θα ήταν επικεφαλής και μέσω αυτού θα μπορούσε να επεκτείνει την επιρροή της μέχρι τα βάθη του... Τουράν, δηλαδή στα σύνορα της Μογγολίας.
Θεωρεί έτσι ότι όχι μόνο η Τουρκία θα επανσυσταθεί ως νέα οθωμανική αυτοκρατορία αλλά θα έχει και το απαραίτητο στρατηγικό βάθος για να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές αμερικανικές επιθέσεις.
Προφανώς για αυτό χρειάζεται την βοήθεια Ρώσων και Κινέζων και εν γένει όλου του «Συμφώνου της Σαγγάης» το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν προορίζεται να μετασχηματιστεί σε ένα ανατολικό «αντι-ΝΑΤΟ» παρόμοιας αν όχι και μεγαλύτερης ισχύος.
Πριν λίγες ημέρες η χώρα έφερε πίσω 28,6 τόνων χρυσού από τις ΗΠΑ ανεβάζοντας σε 220 τόνους τον τουρκικό χρυσό που «επαναπατρίστηκε» , με σκοπό  «να χρησιμοποιηθεί έναντι του δολαρίου για να απαλλαγεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία».
pronews