9.5.18

Οι ΗΠΑ απομονώνονται: Μετά την Ιαπωνία και οι Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία παραμένουν στη συμφωνία με το Ιράν

Οι ΗΠΑ απομονώνονται: Μετά την Ιαπωνία και οι Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία παραμένουν στη συμφωνία με το Ιράν
Προς απομόνωση οδεύουν οι ΗΠΑ μετά την μονομερή απόσυρση από την συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, αφού μετά την Ιαπωνία παραμένουν δεσμευμένοι σε αυτή και η Ρωσία (όπως αναμένονταν για γεωστρατηγικούς λόγους), η Γερμανία (επίσης όπως αναμένονταν για οικονομικούς λόγους), η Γαλλία (για τους ίδιους λόγους) μέχρι και η Βρετανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ προέβη σε αυτή τη δήλωση, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από αυτή.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο επεσήμανε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση.
"Φυσικά το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε διάφορες επαφές με τους εταίρους μας. Και σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών", δήλωσε ο Γκρούσκο.
Η Γερμανία θέλει να διατηρηθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν προσέφερε καμία εναλλακτική για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Η συμφωνία λειτουργεί. Θέλουμε να διατηρήσουμε τους ελέγχους και τους κανόνες διαφάνειας», πρόσθεσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Και αυτό ισχύει κυρίως επειδή είναι εντελώς άγνωστο τι σκέφτονται οι ΗΠΑ ως εναλλακτική στη συμφωνία που εμποδίζει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ενώ παράλληλα είναι δυνατό να ελέγχεται η συμμόρφωσή του»,πρόσθεσε ο Μάας.
Ο γερμανικός πολιτικός κόσμος καταδίκασε σχεδόν ομόφωνα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την ως κοντόφθαλμη, άστοχη και ανεύθυνη.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση, ο πολιτικός των γερμανών Πρασίνων Νουριπούρ έγραψε στο twitter: «Ο Τραμπ έκανε ένα ολέθριο λάθος».
Πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να δράσει η Ευρώπη προκειμένου να αποτραπεί ο πυρηνικός εξοπλισμός στη Μέση Ανατολή αλλά και η επανέναρξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. 
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να διασώσουν ό,τι απέμεινε», έγραψε λίγο αργότερα ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Ροτ.
Εν ονόματι και της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απόφαση Τραμπ.
Σε κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών αναφέρεται ότι «από κοινού τονίζουμε ότι συνεχίζει να μας δεσμεύει η συμφωνία».
Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο τάσσονται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας και προτίθενται να συνεργαστούν από κοινού με όλες τις υπόλοιπες χώρες προκειμένου να διαφυλαχτεί η συμφωνία.
«Αυτό συμπεριλαμβάνει τα οικονομικά προνόμια που προβλέπει η συμφωνία για τον ιρανικό λαό», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μέρκελ, Μακρόν και Μέι είχαν συντονίσει τις θέσεις τους τηλεφωνικά ήδη πριν προλάβει να πάρει θέση ο Τραμπ μπροστά από τις κάμερες.
Νωρίτερα η Ιαπωνία δήλωσε και αυτή ότι θα παραμείνει στην συμφωνία με το Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο τόνισε ότι το Τόκιο θα παρακολουθεί στενά το προσεχές διάστημα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Κόνο συμπλήρωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές της με τις άλλες χώρες που είχαν υπογράψει το κείμενο το 2015 προκειμένου το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) ή μια παρόμοια συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ στο Τόκιο.
Να σημειώσουμε ότι και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί, προειδοποίησε ότι η αποδυνάμωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επιδεινώσει την κατάσταση στην εύφλεκτη περιοχή.
Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL η Παρλί επεσήμανε ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια, όμως έχει αναστείλει επιτυχώς το πυρηνικό, στρατιωτικό πρόγραμμα του Ιράν και οι Ιρανοί τη σέβονται.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλούστατα οι ΗΠΑ δρουν από μόνες τους στην απόσυρση από την συμφωνία με το Ιράν. Οι υπόλοιποι δεν έχουν πραγματικούς λόγους να το κάνουν αυτό το αντίθετο έχουν πολλά να χάσουν αν αποσυρθούν. Σήμερα άπαντες καταδίκασαν τις ΗΠΑ και αυτή η κίνησή της θα στοιχίσει πολύ ακριβά στις ίδιες.
Ήδη αρκετές μεγάλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του δολαρίου.
To Iράν έχει παραγγείλει από την ευρωπαϊκή Airbus 118 αεροσκάφη και συγκεκριμένα τα μοντέλα Α380 και Α350 έναντι 27 δισ. δολαρίων στα πλαίσια της ανανέωσης του πολιτικού αεροπορικού του στόλου ενώ υπάρχει και συμφωνία για 100 τζετ με την αμερικανική Boeing αξίας 17 δισ.δολαρίων.
Η Ευρώπη εδραιώνει την παρουσία της στο Ιράν. Η Γαλλία υπέγραψε συμφωνία με την Τεχεράνη, για την δημιουργία εργοστασίων της Renault και της Peugeot τα οποία θα λειτουργήσουν σε ένα χρόνο και παρόμοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί με την Ιταλία και τη Γερμανία.
Όπως είναι κατανοητό η ΕΕ κινδυνεύει να υποστεί μια οδυνηρή οικονομική καταστροφή διαμέσου ΗΠΑ που μάλλον αυτό ακριβώς ζητάνε να πετύχουν.
Να προσθέσουμε ότι το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή του Ιράν είναι να ελέγξει απόλυτα τον Λίβανο. Κάτι που το καταφέρνει μέσω της Χεζμπολάχ η οποία και κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές.
Το ζήτημα της Χεζμπολάχ δεν είναι τόσο απλό. Οι μισοί μαχητές της είναι Ελληνορθόδοξοι κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα στα πλαίσια δημιουργίας συμμαχίας σιιτών μουσουλμάνων και ορθόδοξων χριστιανών κατά των σουνιτών.
PRONEWS