Ένα από τα πιο εξελιγμένα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα μάχης που έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες και επιχειρήσεις διαθέτει η Τουρκία, και μάλιστα το κατασκευάζει η ίδια, αποκτώντας έτσι υπεροπλία στον «νέο» αυτόν τύπο εναέριου πολέμου, μιας και τα drones αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο αναγνώρισης και μάχης για όλους τους σύγχρονους στρατούς του κόσμου.
Το BTB2 (Bayraktar Tactical Block) κατασκευάστηκε το 2015 και έκτοτε συμπλήρωσε περισσότερες από 42.000 πτητικές ώρες σε εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Συρία, περιλαμβανόμενου 49 περιπτώσεις που έβαλλε με βλήματα κατά στόχων, σε 382 πτήσεις που πραγματοποίησε για αυτόν τον σκοπό.
Σε άλλες 680 περιπτώσεις πραγματοποίησε πτήσεις αναγνώρισης προκειμένου να οριοθετήσει τις συντεταγμένες στόχων για τα πολεμικά ελικόπτερα και μαχητικά που ακολούθησαν, όπως και για το πυροβολικό. Οι παραπάνω αποστολές έγιναν κατά στόχων των Κούρδων ανταρτών YPG («Κλάδος Ελαίας», δηλαδή η πρόσφατη εισβολή στο Αφρίν) και κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους («Ασπίδα του Ευφράτη», το 2016-17).
Μάλιστα, οι δυνατότητες του πολεμικού drone αναβαθμίζονται συνέχεια με δεδομένα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των αποστολών του, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Kate Baykar που το κατασκεύασε και το εξελίσσει.
Αυτή τη στιγμή ο τουρκικός στρατός διαθέτει 34 BTB2, ενώ από 6 έχουν η Στρατοχωροφυλακή και η Αστυνομία. Τα μισά από αυτά έχουν τη δυνατότητα βομβαρδισμού, καθώς και έξυπνων βομβών, που έχουν αναπτυχθεί επίσης στην ΤουρκίαΑυτή τη στιγμή ο τουρκικός στρατός διαθέτει 34 BTB2, ενώ από 6 έχουν η Στρατοχωροφυλακή και η Αστυνομία. Τα μισά από αυτά έχουν τη δυνατότητα βομβαρδισμού, καθώς και έξυπνων βομβών, που έχουν αναπτυχθεί επίσης στην Τουρκία, από την εταιρεία Roketsan.
«Σε μια τυπική επιχείρηση βομβαρδισμού, το BTB2 μετέφερε 4 τέτοιες καθοδηγούμενες με λέιζερ βόμβες, που μπορούν να εξοπλιστούν και με αντιαρματική ειδική κεφαλή, ή να ενισχυθεί το βλήμα με θερμοβαρική γόμωση και τεράστια εκρηκτική ισχύ. Επίσης, μπορεί να ρίξει και άλλες καθοδηγούμενες βόμβες ειδικά σχεδιασμένες για αυτόν τον τύπο του drone, όμως η MAM-C και η αντιαρματική OMTAS, με περισσότερα από 8 χιλιόμετρα βεληνεκές», αναφέρει σχετικά ο ειδικός τουρκικός Τύπος.
Φυσικά αυτά τα drone δεν είναι άτρωτα: Σε δύο περιπτώσσεις καταρρίφθηκαν, τη μία τον Μάϊο του 2017, όταν πέταξε πάνω από τη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας, και τη δεύτερη τον περασμένο Φεβρουάριο, από τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό.
Το συγκεκριμένο εξελιγμένο πολεμικό εργαλείο σηματοδοτεί το φιλόδοξο σχέδιο της Τουρκίας να αναπτύξει τη δική της ανεξάρτητη πολεμική βιομηχανία, ώστε να απεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές όπλων, όπως δήλωσαν πρόσφατα Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ όπως είχε αναφέρει στις αρχές του χρόνου ο Ερντογάν, θα επενδυθούν δισεκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό.
Bayraktar Tactical Block:
Μήκος: 6 μέτρα
Κιλά: 650
Άνοιγμα φτερών: 12 μέτρα
Μέγιστο ύψος: 27.000 πόδια
Αυτονομία: 24 ώρες
Μέγιστη ταχύτητα: 224 χιλ/ώρα
Εύρος επικοινωνίας (σύνδεσης με τη βάση): 150 χιλιόμετρα
Το επόμενο πολεμικό drone της γείτονος θα είναι το Anka-T, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι προδιαγραφές του.
Πηγή: Ahvalnews.com
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
zougla