Αφήστε την αστυνομία να ξεβρωμίσει τη περιοχή κύριοι της "κυβέρνησης".Η λύση είναι απλή. Κυκλωτική κίνηση συλλήψεις-κατασχέσεις περιουσιών των αποβρασμάτων, για αποζημίωση ζημιών, καταδίκες και φυλακή για μερικά χρόνια.Juan
«Καλύτερα να ανάβεις ένα κερί, παρά να διαμαρτύρεσαι για το σκοτάδι», είναι η απάντηση του Γιώργου Αποστολόπουλου, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων και κατοίκου Εξαρχείων, στην ερώτηση τι περιμένουν να αλλάξει οι κάτοικοι της περιοχής με την επιστολή που κατέθεσαν στον εισαγγελέα.
«Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, ό,τι μπορούμε. Αλλιώς ξεχνιέται το θέμα, ενώ η κατάσταση, για εμάς που ζούμε εδώ, διαρκώς επιδεινώνεται», εξηγεί. Τελευταία, οι επιθέσεις στον δρόμο πυκνώνουν μέρα με τη μέρα, έχει γίνει επικίνδυνο ακόμα και να κυκλοφορείς στην περιοχή αν έχεις κανονική εμφάνιση. Πριν από λίγες ημέρες απείλησαν με πιστόλι τον Κ.Σ. ζητώντας του χρήματα. Αρκέστηκαν σε ένα εικοσάρικο, ευτυχώς. Πριν από ένα χρόνο το αυτοκίνητό του έπιασε ξαφνικά φωτιά και καταστράφηκε.
H επιστολή έχει κατατεθεί εδώ και περίπου δύο μήνες, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί. Οπως έγινε γνωστό χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την επιστολή την οποία υπογράφουν 400 κάτοικοι των Εξαρχείων που διαμαρτύρονται για την κατάσταση ανομίας και καταγγέλλουν φαινόμενα ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας στην περιοχή. Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν πόρτα πόρτα και μολονότι βρίσκονται στα χέρια των Αρχών, δεν δημοσιοποιούνται. «Κανένας δεν διακινδυνεύει να στοχοποιηθεί. Δεν μπορείς να διεκδικήσεις ανοικτά τα δικαιώματα και το δίκιο σου, γιατί κινδυνεύεις. Τα άτομα που κυκλοφορούν εδώ δεν είναι συνεννοήσιμα, είναι μηδενιστές που βλέπουν όλο τον κόσμο σαν εχθρό και συνδέονται με τον υπόκοσμο», λέει στην «Κ» ένας από τους υπογράφοντες. Περίπου 400 άτομα, «οι πραγματικοί κάτοικοι και οι έντιμοι και νόμιμοι επαγγελματίες των Εξαρχείων» όπως υπογράφουν, απευθύνουν κραυγή απόγνωσης στην εισαγγελική αρχή καθώς, όπως τονίζουν, ειδικά την τελευταία χρονική περίοδο «η εγκληματικότητα, η ασυδοσία και η βαρβαρότητα στην περιοχή μας έχουν ξεπεράσει τα όρια, ακόμη και της πιο ακραίας νοσηρής φαντασίας».
Στην περιοχή απαγορεύεται στην πράξη η είσοδος της αστυνομίας, επισημαίνουν οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα τα Εξάρχεια να αποτελούν πλέον γκέτο και να έχει αλλοιωθεί η κοινωνική φυσιογνωμία της περιοχής, που χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για εγκληματικές ενέργειες και προς τις όμορες συνοικίες. Κρατικοί φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τα Εξάρχεια λόγω των συνθηκών. «Τα τελευταία χρόνια, σταδιακά έφυγαν από τα Εξάρχεια τα γραφεία του ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΕΛΤΑ, ενώ στοχοποιήθηκαν, προκειμένου να κλείσουν (και οι περισσότερες έκλεισαν), μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις (Πλαίσιο, Λιβάνης, Γερμανός, IBM, Apple, Vodafon, Wind,Σκλαβενίτης, Alimenta, Multirama, Food Company κ.λπ.)». Και το κράτος υποχωρεί και τηρεί στάση άμυνας στις προκλήσεις και στην ανομία.
«Οι λεωφορειακές γραμμές έπαψαν να ακολουθούν τη διαδρομή επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, ενώ επί της Πατησίων καίγονται συχνά τα συγκοινωνιακά μέσα. Στα πλαίσια αυτά έχει ξεκινήσει και ένα ανεπανάληπτο πογκρόμ ληστειών και βανδαλισμών κατά μικρών επιχειρήσεων (mini market, εμπορικών καταστημάτων, περιπτέρων, τυροπιτάδικων κ.λπ.), αλλά και εργαζομένων που περνούν έναν “Γολγοθά” για το μεροκάματο του τρόμου», επισημαίνεται στην επιστολή των κατοίκων.
Παράνομες δράσεις
Στα Εξάρχεια όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, η παραβατικότητα δεν αφορά μόνο τα ναρκωτικά όπως «παραδοσιακά» ίσχυε. Στην επιστολή απαριθμούνται 22 παράνομες δράσεις που επιβαρύνουν και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όσων δραστηριοποιούνται ή ζουν στην περιοχή. Εμπρησμοί αυτοκινήτων και κάδων και τα «μπάχαλα» κάθε Σαββατοκύριακο, καταλήψεις κτιρίων, πέταγμα αντικειμένων από ταράτσες, καταστροφές εισόδων πολυκατοικιών, λεηλασίες σε μικρομάγαζα και σούπερ μάρκετ, δράση συμμοριών, καθώς αντιτιθέμενες μεταξύ τους ομάδες αλληλοπυροβολούνται ή απάγουν αντιπάλους τους με την απειλή όπλων, προστασία σε καταστήματα, πορνεία, επιθέσεις σε χώρους μαζικής παρουσίας, όπως βόμβες μολότοφ στη λαϊκή αγορά της οδού Καλλιδρομίου, ακόμα και δολοφονίες.
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τις αναθυμιάσεις και οι πιο ευάλωτοι λιποθυμούν. Οταν γίνονται επεισόδια, τα ασθενοφόρα δεν πλησιάζουν. Στα τελευταία γεγονότα, μισολιπόθυμος κάτοικος αναγκάστηκε να βγει στον δρόμο και να ζητήσει βοήθεια από αστυνομικούς. Ακουσε τότε τη φράση την οποία έχουμε ακούσει από δεκάδες απλούς αστυνομικούς: “Αν μας λύνανε τα χέρια, μέσα σε λίγες ημέρες θα είχαμε επιβάλει σταθερά τη νομιμότητα στα Εξάρχεια”», καταλήγει η επιστολή.
πηγή: kathimerini