«Φανταστείτε τρεις ασθενείς που έκαναν παράλληλα χημειοθεραπεία με ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. Επρεπε να χορηγηθούν 500 ml του φαρμάκου στον καθένα. Οι “συνεργάτες” χορηγούσαν από 300 ml στον κάθε ασθενή, κλέβοντας ουσιαστικά 600 ml φαρμάκου για λογαριασμό της “μαφίας”», περιγράφει αξιωματικός της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έναν από τους αδίστακτους τρόπους του κυκλώματος για την υφαρπαγή των ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων.
Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ήταν ακόμη μεγαλύτερος εξαιτίας των κακών συνθηκών αποθήκευσης των κλεμμένων και προς εξαγωγή φαρμάκων, αφού διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση τα ψυγεία ενός… ανθοπωλείου στο Παγκράτι και ενός… ιχθυοπωλείου στην Καλλιθέα!
Αρχικά μέλη φέρονται ένας 70χρονος που αποκαλούσαν ο «Αιγύπτιος», εξαιτίας της καταγωγής του, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ένας 64χρονος με τον κωδικό ο «Eλληνας» και ένας ακόμη ο 57χρονος «Μηχανόβιος». Τα μέλη της «Kαμόρα» του φαρμάκου στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες για την προμήθεια και εξαγωγή των ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμακευτικών σκευασμάτων είχαν δώσει κωδικές ονομασίες από μέρος των γραμμάτων της ονομασίας τους. Για παράδειγμα, έλεγαν «θέλω δύο Ο», «ένα ΜΑ», «θέλω τέσσερα ΑΒΑ και τρία ΣΤΕΛΛΑ».
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε περιοχές της Αττικής και στο Μεσολόγγι, συνέλαβαν 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών. Συγκατηγορούμενοι των παραπάνω είναι ακόμα 14 άτομα. Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους. Για την επίτευξη του σκοπού τους, λειτουργούσαν και φαρμακείο, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα κλεμμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Στρατολόγησαν γιατρούς
Το κύκλωμα για να επεκτείνει την παράνομη δραστηριότητα προχώρησε στη στρατολόγηση ιατρών και προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που του επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρίας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο 70χρονος συνέστησε φαρμακευτική εταιρία στην Αίγυπτο, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους προς το… φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι ο 70χρονος αναλάμβανε τη μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία, όπου διέμενε και ο ίδιος.
Ο… ισολογισμός
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016:
- εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρία με έδρα το εξωτερικό, προς το φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ,
- σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.
Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.
Στις έρευνες που έκαναν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, 63.815 ευρώ, 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων. Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα σκευάσματα-φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.
Στο πλαίσιο της διερεύνησης, προέκυψε ότι σε βάρος του 64χρονου «Ελληνα», αρχηγικού μέλους της οργάνωσης, εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για:
– Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.
– Απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τις 150.000 ευρώ.
– Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
– Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.
– Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
-Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ’ εξακολούθηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
__________________________________
Φυσιολογικά θα έπρεπε να εξετασθεί εάν συνεπεία των ανωτέρω πράξεων, προέκυψε θάνατος ασθενούς, οπότε το κατηγορητήριο θα έπρεπε να συμπεριλάβει ανάλογη κατηγορία ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.
ΑΛΕΞ / Efenpress