Ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου περιμένει (άγνωστο πόσους) ιδιοκτήτες ΙΧ, που ενώ έχουν είτε ασφαλίσει, είτε πουλήσει, είτε αποσύρει το αυτοκίνητό τους, εμφανίζεται να το έχουν στην κατοχή τους και ανασφάλιστο και το ελληνικό κράτος τους πιστοποιεί πρόστιμο στο taxis.
Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ανοργανωσιάς και της προχειρότητας που αντιμετωπίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος, αρκεί να ανατρέξει στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ η οποία αναφέρει ότι «… εντοπίστηκαν 436.653 ως πιθανά ανασφάλιστα οχήματα…». Δηλαδή κάποιος καθόλα νόμιμος που έχει μπλέξει στα γρανάζια της ελληνικής ανοργανωσιάς θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που από δική τους αμέλεια δεν έχουν κάνει όλες τις ενέργειες που θα έπρεπε.
Από χθες οι ιδιοκτήτες 436.653 οχημάτων τα οποία εντοπίστηκαν ως πιθανά ανασφάλιστα είδαν ένα μήνυμα στο προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxis με το οποίο ενημερώθηκαν ότι βρέθηκαν με ανασφάλιστο όχημα. Αν πράγματι έχουν ανασφάλιστο όχημα για να μπορέσουν να το ασφαλίσουν θα πρέπει να πληρώσουν πρώτα το παράβολο – πρόστιμο.
Εάν όμως έχει γίνει λάθος, όπως για παράδειγμα το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο, θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή του προστίμου το οποίο ανέρχεται σε:
– 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά,
– 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικών,
– 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και
– 250 ευρώ για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού.
Εάν έγινε λάθος και το όχημα εμφανίζεται στη λίστα των μη ανασφάλιστων οι ιδιοκτήτες οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πράξουν ανάλογα τα εξής:
1. Ασφαλισμένο όχημα κατά την ημερομηνία διασταύρωσης: Απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση για να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.
2. Άγνωστο όχημα – αλλαγή αριθμού κυκλοφορίας – διαγραφή – ακινησία: Απευθυνθείτε στην Δ.Ο.Υ. σας προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).
3. Λάθος στα στοιχεία της άδειας ή το όχημα δεν σας ανήκει: Απευθυνθείτε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
4. Μεταβίβαση οχήματος: Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
5. Εξαίρεση: Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ. 237/1986 θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
6. Εντοπίστηκε ανασφάλιστο από την Αστυνομία: Στην περίπτωση που το όχημά σας εντοπίσθηκε και από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκαν οι ποινές και τα πρόστιμα, δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής επικαιροποιημένη, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
7. Νέο όχημα: Σε περίπτωση που αποκτήσατε το όχημα έως και 7 εργάσιμες ημέρες πριν την διασταύρωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
8. Κληρονόμοι οχήματος: Σε περίπτωση που είστε κληρονόμος οχήματος του οποίου ο θανών είχε την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα και αυτός απεβίωσε μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών πριν την διασταύρωση, δεν θα εκδοθεί παράβολο για το εν λόγω όχημα. Κατ’ εξαίρεση και αποκλειστικά στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος επήλθε από τις 30/3/2018 και δεν δηλώθηκε στην εφορία από τους κληρονόμους, το παράβολο μπορεί να ακυρωθεί από την Δ.Ο.Υ. μετά από αίτημα των κληρονόμων.
Του Θανάση Παπαδή
newsit