24.5.18

Τι έκανε στον Άραξο ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ;

Η επίσκεψη του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στην 116 ΠΜ στον Άραξο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Φρεντ Φρεντέρικσον επισκέφθηκε τον Άραξο στις 17 Μαίου συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ. Στον Άραξο υπάρχουν εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να αποθηκευτούν πυρηνικά όπλα, αλλά όπως έχουν κατά καιρούς διαβεβαιώσει ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, τέτοια όπλα στην 116 ΠΜ δεν υπάρχουν.

Οι πληροφορίες και τα σενάρια για μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον Άραξο, “φούντωσαν” αμέσως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ μετά από τις περιπέτειες που είχαν με τον αποκλεισμό πρόσβασης στο Ιντσιρλίκ, άρχισαν να σκέφτονται όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής την μεταφορά των πυρηνικών όπλων που έχουν αποθηκευμένα στην Τουρκία. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτή η μεταφορά έγινε.
Σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η υποψία πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν εγκαταστάσεις για αποθήκευση ακόμη και πυρηνικών στην Ελλάδα, υπάρχει. Στον Άραξο εγκαταστάσεις αυτού του είδους υπάρχουν και συνεπώς η επίσκεψη του ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου στην 116 ΠΜ προκαλεί ερωτήματα.
Υπενθυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει το Militaire.gr τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε γίνει νατοϊκή σύσκεψη στην οποία εξετάστηκαν λεπτομερώς οι εργασίες “εκσυγχρονισμού” της αεροπορικής βάσης στον Άραξο. Μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση “ειδικών όπλων” όπως αναφερόταν σε άκρως  απόρρητο ενημερωτικό έγγραφο προς το ΥΠΕΘΑ.

Το θέμα των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ είχε αναδείξει από το βήμα της ΔΕΘ , ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι  «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».
Ο τότε ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας αρκετές ημέρες μετά στη Βουλή είχε υποστηρίξει:


«Η αεροπορική βάση του Αραξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Αρα, αυτό να είναι καθαρό”.
militaire