Υπάρχουν αρκετοί στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας οι οποίοι συχνά επικαλούνται το επιχείρημα της “διάλυσης των τουρκικών ΕΔ”, από τις διώξεις που επιβλήθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν. Υποστηρίζουν ότι αυτές οι διώξεις έχουν αποδυναμώσει το τουρκικό στράτευμα σε σημείο τέτοιο που προς το παρόν καθιστούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο εκδήλωσης κάποιου “θερμού επεισοδίου”.
Η άποψη δεν είναι παράλογη, αλλά η ιστορία δεν την υποστηρίζει… Ανάλογες διώξεις στο τουρκικό στράτευμα έχουν γίνει ξανά! Τις έχουμε ξεχάσει, όπως ξεχάσαμε ότι τότε, μετά από το κύμα διώξεων, η Τουρκία βομβάρδιζε στην Κύπρο!
Τι λέει λοιπόν η ιστορία που είναι πάντα διδακτική και μάλλον πρέπει να την μελετήσουν όσοι πιστεύουν πως οι διώξεις Ερντογάν έχουν αποδυναμώσει τις τουρκικές ΕΔ:
Στις 27 Μαίου 1960, στην Τουρκία έγινε πραξικόπημα. Όπως γράφει ο Έρικ Ζούρχερ στο βιβλίο του “Η Σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας”, “οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι η εξουσία βρισκόταν στα χέρια της Επιτροπής Εθνικής Ενότητας, υπό την ηγεσία του στρατηγού Γκιουρσέλ…Την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος ανακοινώθηκε ότι ο Κεμάλ Γκιουρσέλ είχε διοριστεί αρχηγός του κράτους,πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, συγκεντρώνοντας θεωρητικά πιο πολλές εξουσίες απ΄ όσες είχε ποτέ ο ίδιος ο Ατατούρκ…
…Ο Κεμάλ Γκιουρσέλ εμφανιζόταν ως ηγετική φυσιογνωμία της χούντας αλλά στην πραγματικότητα , η προσωπικότητα με την μεγαλύτερη επιρροή στην πρώτη φάση ήταν ο συνταγματάρχης Αλπμαλσάν Τουρκές…Τουρκοκύπριος στην καταγωγή…Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατηγορήθηκε ως παντουρκιστής και πιθανός υποστηρικτής των ναζί…
…Ήταν αναμφίβολα η ομάδα του Τουρκές που εκβίασε την απόφαση της Επιτροπής Εθνικής Ενότητας της 3ης Αυγούστου 1960 , να αποστρατεύσει 235 από τους 260 στρατηγούς και περίπου 5.000 συνταγματάρχες και ταγματάρχες. Αν και είναι αλήθεια ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φημίζονταν για την πληθώρα των ανώτερων αξιωματικών ,η κύρια αιτία για τις αποστρατεύσεις υπήρξε η αμφιβολία για την αφοσίωση όσων αποστρατεύτηκαν…”
Το κείμενο από το βιβλίο νομίζουμε ιδιαίτερα χρήσιμο για να προβληματίσει σοβαρά όσους έχουν καθησυχαστεί από τις τωρινές μαζικές διώξεις στο τουρκικό στράτευμα. Το 1960 έγιναν επίσης αγριότητες. Το 1964 η Τουρκία δεν δίστασε να βομβαρδίσει στην Κύπρο. Ας μην εφησυχάζουμε λοιπόν. Η Τουρκία έχει μεγάλο σε αριθμό στρατό, πολλά στελέχη που μπορούν να αντικαταστήσουν όσους διώχτηκαν και η έλλειψη εμπειρίας που μπορεί να τους χαρακτηρίζει είναι κάτι που αποκτάται μέρα με τη μέρα.
πηγη: militaire