2.5.18

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησε & άγχωσε την Αθήνα -Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι


Ταρακουνήθηκαν και αγχώθηκαν οι κάτοικοι της Αθήνα με τα 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 23:50 το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή ανάμεσα σε Αφίδνες και Καπανδρίτι.
Ωστόσο οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί και υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία φυσική συνέχεια των σεισμών που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στην περιοχή του Μαραθώνα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις ο σεισμός ήταν έντασης 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ - όπως ανακοίνωσε τελικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και όχι 4,2 Ρίχτερ όπως ήταν η αρχική αυτόματη εκτίμηση.

Από την Πυροσβεστική δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.
Αναθεώρηση της εκτίμησης του μεγέθους
Αρχικά, η ενημέρωση ανέφερε πως ο σεισμός που ταρακούνησε την Αττική ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή 28 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αθήνας και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, όμως, η εκτίμηση για τον σεισμό αναθεωρήθηκε. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 9 χιλιόμετρα και επίκεντρο την περιοχή 29 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αθήνας, ανάμεσα στις Αφίδνες και το Καπανδρίτι.
«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα (σ.σ. χθες) στις 23:50 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 29Χλμ ΒΒΑ της Αθήνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας 
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τον σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αττική.
Εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στα 4,1 Ρίχτερ, ενώ έδωσε ως επίκεντρο το Σέσι Μαραθώνα.
Παράλληλα τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για μεγαλύτερη δόνηση, με βάση τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμα ότι «έχει σημασία ότι δεν γίνεται διασπορά των επικέντρων και έτσι δεν θα μεταναστεύσει η δραστηριότητα στον Ωρωπό ή το Νότιο Ευβοϊκό» υπενθυμίζοντας σε άλλη συνέντευξή του ότι το ρήγμα του Ωρωπού είχε δώσει το 1960 σεισμό 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Παπαδόπουλος: Το ρήγμα είναι γνωστό, δεν έχει ιστορία με μεγάλα μεγέθη
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, «ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς πρόκειται για την περιοχή που τον περασμένο Ιανουάριο είχε δώσει σεισμό σχεδόν του ίδιου μεγέθους».
Το ρήγμα είναι γνωστό στους σεισμολόγους και όπως ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, «η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί είναι 5,5 με 5,7», κάτι που σημαίνει ότι, «έχουμε αρκετά στοιχεία που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός», όπως είπε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε πως «με τη φύση, ποτέ δεν ξέρεις».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Χουλιάρα 
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, αφού πρώτα ενημέρωσε για τ ο τελικό μέγεθος του σεισμού στη συνέχεια έγραψε στο facebook για τις σχολικές μετρήσεις των σεισμών.
Ένας 4,1 Ρίχτερ από την Αττική απόψε καταγράφηκε σε μεγάλες αποστάσεις από τους «ευαίσθητους» σχολικούς σεισμογράφους που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, Άγναντα-Άρτα, Αργοστόλι, Σπάρτη, Μεσσηνία κτλ του δικτύου «Τα σχολεία μελετούν σεισμούς» !!!


Πηγή:| iefimerida.gr