Mετά την Ρωσία και το ΝΑΤΟ πουλάει στην Τουρκία α/α μακρού βεληνεκούς δημιουργώντας πλέον συνθήκες «ασφυξίας» για την ΠΑ.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις 27 Απριλίου «η Τουρκία συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T».
Πρόκειται για το σύστημα το οποίο θα αποτελέσει την βάση του «εθνικού τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς»
«Είναι εθνική απόφαση (των κρατών μελών του ΝΑΤΟ-σ.σ) όσον αφορά το είδος των εξοπλισμών που θα αγοράσουν, ωστόσο μια σειρά χωρών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς το θέμα αυτό» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα προσέθεσε «χαιρετίζω το γεγονός, ότι η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot και το ότι επίσης συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων SAMP/T».
Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016.
Την συμφωνία για την αγορά τους εκ μέρους της Τουρκίας είχε επιβεβαιώσει η ρωσική πλευρά στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017 και σχεδόν ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι είχε δοθεί η προκαταβολή για την αγορά των S-400.
Έτσι, η Τουρκία έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αποφάσισε να προβεί σε αγορά των S-400.
Αυτό όμως δεν την εμποδίζει από το να αποκτήσει παρόμοια συστήματα και από τις χώρες του ΝΑΤΟ..
Έτσι η Τουρκία πιστή στην πολιτική της «καζάν καζάν» (κερδίζεις κερδίζω, δηλαδή κερδίζω εγώ μόνο) αποκτά τα «the best of both worlds» οπλικά συστήματα που εκπληρώνουν και ικανοποιούν τις ανάγκες της.
pronews