20.4.18

Εντάσσονται δύο φρεγάτες FREMM στο ΠΝ μέχρι το καλοκαίρι! - Γίνεται πράξη η στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα


Πράξη γίνεται η δέσμευση του Μ.Μακρόν για «στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση θερμού επεισοδίου» αφού δύο γαλλικές φρεγάτες FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού με χρονομίσθωση. 
Σημειώνεται ότι πριν τρεις ημέρες για πρώτη φορά έστω και σε λεκτικό επίπεδο μια σύμμαχος χώρα πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας αναφορικά με μια μελλοντική πολεμική διένεξη με την Τουρκία καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Γαλλίας να προσφέρει στήριξη σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο από το βήμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Δήλωσε ότι η αμυντική συνεργασία και η αλληλεγγύη στην ΕΕ είναι προτεραιότητα για τη χώρα του και τόνισε ότι όπως η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, έχοντας διαβεβαιώσει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της Καθημερινής και τον Βασίλη Νέδο σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. 
Aποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο. Πέρα από την ουσιαστική «ανάσα» που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο Π.Ν. η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.
Επί του πρακτικού σκέλους της συμφωνίας Αθηνών και Παρισιού, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα. 
Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν., όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η (ευρωπαϊκή) φρεγάτα πολλαπλών ρόλων FREMM (στα γαλλικά, Frégate Multi-Mission και στα ιταλικά, Fregata Europea Multi-Missione) αποτελεί κοινή σχεδίαση δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών ναυπηγικών οίκων, της γαλλικής DCNS και της ιταλικής Fincantieri, που μπορεί να αναλάβει την εκτέλεση επιχειρήσεων αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού, και αντιεπιφανειακού πολέμου, καθώς επίσης και την προσβολή στόχων ξηράς.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αντιαεροπορικό πόλεμο, η φρεγάτα στη βελτιστοποιημένη γι’ αυτή την αποστολή παραλλαγή της διαθέτει πολύ σημαντικές δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.
Γενικά, η FREMM έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί σε κορεσμένα επιχειρησιακά περιβάλλοντα πλησίον των ακτογραμμών («παράκτια»-«littorals» με βάση την ορολογία του Ναυτικού των ΗΠΑ), με δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων αέρος και επιφανείας.
Επίσης, διαθέτει όλες εκείνες τις αναγκαίες επικοινωνιακές και λοιπές δυνατότητες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μαζί με άλλες ναυτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου συνασπισμού.
Τέλος, η φρεγάτα θα μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, και να επιχειρεί οργανικά μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV: Unmanned Air Vehicles) και μη επανδρωμένα (ναυτικά) οχήματα επιφανείας (USV: Unmanned Surface Vehicles). Μάλιστα, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή σχεδίαση που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των βασικών σχεδιαστικών χαρακτηριστικών των φρεγατών, θα πρέπει επίσης να τονίσουμε τη σπονδυλωτή σχεδίασή τους (ιδιότητα που επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του συγκεκριμένου χρήστη) καθώς και το πολύ υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης της καθημερινής λειτουργίας και παρακολούθησης, εντοπισμού και επισκευής τυχόν βλαβών του ίδιου του πλοίου αλλά και των συστημάτων του, που έχει ως διττό αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και τις πολύ περιορισμένες απαιτήσεις επάνδρωσης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι FREMM έχουν σχεδιαστεί για τουλάχιστον 3.500 ώρες εν πλω σε ετήσια βάση. Το πλήρωμα της γαλλικής φρεγάτας FREMM, λόγω της υψηλής αυτοματοποίησης και της αυξημένης εργονομίας, ανέρχεται σε μόλις 108 άτομα (22 αξιωματικοί, 16 υπαξιωματικοί και 70 ναυτοδίοποι). 
Βέβαια, τα πλοία διαθέτουν ενδιαιτήσεις για συνολικά 145 άτομα, γεγονός που επιτρέπει την επιβίβαση (με παροχή των αναγκαίων διευκολύνσεων διοίκησης και ελέγχου) διευθύνοντος επιτελείου, ομάδων ειδικών δυνάμεων ή ακόμη και επισήμων προσώπων. 
Το μειωμένο, σε σχέση με άλλους τύπους πλοίων ακόμη και μικρότερου εκτοπίσματος, πλήρωμα οφείλεται στην υιοθέτηση των τεχνολογιών «smart-ship» (σε ελεύθερη μετάφραση, «έξυπνο» πλοίο), όπως η πλήρως ολοκληρωμένη γέφυρα (σχεδιαστική σύλληψη που αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε για το πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Delta του Ναυτικού της Σιγκαπούρης), η ύπαρξη τοπικού δικτύου περιοχής και η ευρεία δικτύωση αισθητήρων παρακολούθησης της κατάστασης και λειτουργίας του πλοίου (π.χ. αισθητήρες πυρανίχνευσης, εντοπισμού εισροής ύδατος, κ.λ.π.), η βελτιωμένη διεπαφή χειριστή-συστημάτων στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ), κ.λ.π.
Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας.
Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων Belh@rra έχουν ξεκινήσει πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά.
Eδώ να προσθέσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για την απόκτηση 4 πλοίων του τύπου και θα αναβαθμίσουν κάθετα τις δυνατότητες του ΠΝ
Μάλιστα, το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, ουσιαστικά, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία. Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, επτά κατά και 18 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου». 
Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αναφερόμενος στην πρόσφατη συντριβή του Μιράζ που οδήγησε στον θάνατο του Γ. Μπαλταδώρου, αναφέρθηκε σε ακήρυχτο πόλεμο από το 1974. Οι πιλότοι, είπε, εμπλέκονται σε αναχαιτίσεις που είναι «ενέργειες οι οποίες συναντιούνται μόνο σε πόλεμο ή τουλάχιστον έχουν συνθήκες πολέμου».
Ακολουθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της FREMM
Type:    Frigate or Destroyer
Displacement:  
France: 6,000 tonnes[3]
Italy: 6,700 tonnes[4] (light displacement 5,500 tonnes)
Length:  
France: 142 m (466 ft) LOA
Italy: 144.6 m (474 ft) LOA
Italy: 132.5 m (435 ft) LPP 
Beam:  
France: 20 m (66 ft)
Italy: 19.7 m (65 ft)
Draught:  
France: 5 m (16 ft)
Italy: 8.7 m (29 ft)
Draft:    Italy: 5.1 m (17 ft)
Propulsion:  
France: CODLOG
Italy: CODLAG
1 × 32 MW gas turbine General Electric/Avio LM2500+G4
2 × 2.5 MW electric motors Jeumont Electric
4 × diesel generators
France: MTU Series 4000 (2,2 MW everyone)
Italy: Isotta Fraschini VL 1716 (T2ME series by 2,15 MW everyone, on first two frigate; HPCR series by 2,8 MW everyone, since the third frigate)
2 × shafts, driving controllable pitch propellers
1 × 1 MW bow thruster
Speed:  
France: max +27 knots (50 km/h; 31 mph); max cruise speed 15.6 knots (28.9 km/h; 18.0 mph)
Italy: max +30 knots (56 km/h; 35 mph); max cruise speed +17 knots (31 km/h; 20 mph) 
Range:  
France: 6,000 nmi (11,000 km; 6,900 mi) at 15 knots (28 km/h; 17 mph)
Italy: 6,800 nmi (12,600 km; 7,800 mi) at 15 knots (28 km/h; 17 mph)
Complement:  
France: 145
Italy: 199 GP version / 201 ASW version
Crew:    Italy: 131 GP version / 133 ASW version; add 14 crew for one helo on board or add 23 crew for two helos on board
Sensors and
processing systems:  
France: Héraklès multi-purpose passive electronically scanned array radar
Italy: Leonardo Kronos Grand Naval (MFRA) Active electronically scanned array radar

Armament:  
Anti-air missiles:
France: 16-cell MBDA SYLVER A43 VLS for 16 MBDA Aster 15 missiles
Italy: 16-cell MBDA SYLVER A50 VLS for 16 MBDA Aster 15 and 30 missiles
Guns:
France: 1 × Leonardo OTO Melara 76 mm SR gun
Italy: 2 × Leonardo OTO Melara 76/62 mm Davide/Strales CIWS guns (ASuW variant)
1 × Leonardo Otobreda 127/64 Vulcano and 1 × Leonardo OTO Melara 76/62 mm Davide/Strales CIWS gun (GP variant)
Small guns:
France: 3 × Nexter 20mm Narwhal remote weapon systems
Italy: 2 × Leonardo Oto Melara/Oerlikon KBA 25/80 mm remote weapon systems
Anti-ship missiles:
France: 8 × MBDA MM-40 Exocet block 3 anti-ship missiles
Italy: 8 × MBDA Teseo\Otomat Mk-2/A anti-ship and land attack missiles
Land-attack cruise missiles:
France: 16-cell MBDA SYLVER A70 VLS for 16 MBDA SCALP Naval land-attack cruise missiles
Anti-submarine warfare:
France: 2 x double Leonardo (WASS) B-515 launcher for MU 90 torpedoes
Italy: 2 x triple Leonardo (WASS) B-515/3 launcher for MU 90 torpedoes and (only ASW variant) 4 x MBDA Milas missiles
Italy: 2 x SITEP MASS CS-424 acoustic guns (update since 2017)
Aircraft carried:  
France:1 × NH90
Italy: 2 × SH90 or 1 × SH90 and 1 × AW101 (armed with MU 90 torpedoes or MBDA Marte Mk2/S missiles)
Aviation facilities:  
France: single hangar
Italy: double hangar

pronews