Προκλήσεων συνέχεια επιχείρησε να δώσει η Τουρκία, με μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος να επιχειρούν να παρενοχλήσουν το Σινούκ που μετέφερε τον Πρωθυπουργό με τη συνοδεία του κατά την επιστροφή τους από τη Ρω στη Ρόδο, όπου θα συμμετείχε στο περιφερειακό συνέδριο.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επιστροφής σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία πετούσαν στα 10.000 πόδια και δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου, που πετούσε στα 1.500 πόδια, στοιχεία πτήσης.
Aυτός τους αγνόησε και αφού ενημέρωσε άμεσα τον Πρωθυπουργό και τον ΑΓΕΕΘΑ, αμέσως στο σημείο βρέθηκαν, πετώντας στα 20.000 πόδια στον δικό μας εναέριο χώρο, δύο ελληνικά μαχητικά και με την εμφάνισή τους τα τουρκικά έφυγαν ανατολικά.
Την εμφάνιση και αναχώρηση των τουρκικών μαχητικών παρακολούθησαν από το Σινούκ ο Πρωθυπουργός και ο ΑΓΕΕΘΑ.
Τσίπρας: Μην παίζετε με την Ελλάδα, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών μας
«Σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων (…) αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (…) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Πολλαπλό το μήνυμα σήμερα του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο, όπου βρέθηκε για να εγκαινιάσει τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας προς την Τουρκία, ενώ κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από τα μνημόνια.
Εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».
Εκεί από όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, από αυτόν τον τόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του:
Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι, είπε ο πρωθπουργός.
Λιμάνι απάγγειο και ασφαλές -συμπλήρωσε- ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού.
«Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το όμορφο φόντο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα.
Ξεκαθάρισε έτσι ότι δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν.
«Δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της Ελλάδας»
Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού.
Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν, πρόσθεσε.
Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της.
Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού.
Ειδική αναφορά στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο
«Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.
Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια.
Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Και έστειλε προς την Άγκυρα «μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας», όπως επί λέξει είπε.
«Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί.
Έμπρακτο ενδιαφέρον για το ακριτικό Καστελόριζο
Το έμπρακτο ενδιαφέρον που διαχρονικά πρέπει να έχει η Πολιτεία για το ακριτικό Καστελόριζο, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, όπως και ο ίδιος παρατήρησε, εγκαινιάζοντας τις δυο νέες μονάδες αφαλάτωσης, που αποτελούσαν πάγιο -εδώ και δεκαετίες- και απόλυτα δίκαιο αίτημα των κατοίκων του.
Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εμβαλωματικές, μέχρι χθες, λύσεις είχαν αποδειχθεί πιο δαπανηρές, αφού από το 2012 ως και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3.000.000 ευρώ σε ιδιώτη για μεταφορά νερού, ενώ σήμερα δαπανάται σχεδόν το ένα τρίτο του ποσού.
Οι δύο μονάδες έχουν συνολική χωρητικότητα 400 κυβικά μέτρα την ημέρα.
Τα εγκαίνια των μονάδων
Τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού, θα εγκαινιάσει σήμερα στο Καστελόριζο,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο νησί υπήρχε μια μονάδα η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως από την ανάδοχη εταιρεία ενώ τοποθετήθηκε και μια καινούργια, σύγχρονης τεχνολογίας.
«Το Καστελόριζο θα γίνει πλέον ένα νησί υδατικά αυτόνομο και δεν θα εξαρτάται από τη μεταφορά νερού με πλοίο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Μίλησε επίσης για ένα καθοριστικό βήμα που έγινε στο νησί για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και την επίτευξη για πρώτη φορά αυτάρκειας πόσιμου νερού αλλά και περιορισμού του κόστους του ανά κυβικό, περίπου στο 1/5 της τιμής που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο, ως τώρα, για την μεταφορά του νερού με το πλοίο υδροφόρα.
«Πλέον η αναπτυξιακή αυτή παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στο νησί του Καστελόριζου να οραματιστεί μία ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια» υπογράμμισε ο κ.Σαντορινιός.
Κατά μέσο όρο, μέσα στο έτος, μεταφέρονταν στο νησί 50.000 χιλ. κυβικά μέτρα νερού με την ιδιωτική υδροφόρα και η τιμή του κυβικού που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν 10,30 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ενώ η δαπάνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ετησίως.
Πλέον η τιμή προμήθειας, μετά τη λειτουργία των δύο αφαλατώσεων, θα είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ενώ η εταιρεία αφαλάτωσης που ανέλαβε, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης, θα πληρώσει όλα τα έξοδα των μηχανισμών εγκατάστασης αφαλάτωσης αλλά και τα συνοδά έργα.
Με την λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος 80,58%.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η ανάδοχος εταιρεία μετά από πέντε χρόνια θα παραδώσει τις μονάδες αφαλάτωσης στο δήμο Καστελορίζου.
«Σπάσαμε ένα κατεστημένο 30 ετών, το Καστελόριζο πλέον θα έχει δύο νέες και σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, νερό ποιοτικό και αρκετό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών αυτού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης.
tribune