Με παρέμβαση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ, του οποίου τον ρόλο-«κλειδί» είχε υπογραμμίσει σε χθεσινό δημοσίευμά του το pronews.gr, επήλθε τελικά συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 52+ και «Advanced» στην υπέρτατη έκδοση Viper της μακράς εξέλιξης του F-16, με ραντάρ AESA και σύστημα επικοινωνιών Link 16 και στη αναβάθμιση των παλαιών (παραλαβή 1996-1998) F-16 Block 50, στην έκδοση «Advanced».
Mε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ενημερώνει αρχικά ότι θα συγκληθεί έκτακτο ΚΥΣΕΑ το μεσημέρι του Σαββάτου, 28 Απριλίου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ εν συνεχεία ο Π.Καμμένος, ανακοίνωσε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να εγκρίνει το πρόγραμμα.
«Ενημέρωσα το ΚΥΣΕΑ πως η πλευρά των ΗΠΑ έκανε, καταρχήν δεκτή, την αναθεωρημένη πρόταση της Ελλάδας. Μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας και το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει».
Με μια ανάρτησή του στο Τwitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «Μεγάλη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία» την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Ετσι μετά το αμερικανικό «πράσινο φως» και την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που διευκόλυνε σε πολλά σημεία το πρόγραμμα αποπληρωμής, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εν τέλει, καταλήγει σε νίκη του ίδιου του υπουργού Εθνικής Αμυνας που τήρησε σκληρή τακτική στις διαπραγματεύσεις, μέχρι τέλους, αλλά και για την πρώτη απόφαση, ουσιαστικής ενίσχυσης των ΕΔ και ειδικότερα της Αεροπορίας.
Πλέον με την οριστικοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού, εισέρχεται και σε τροχιά προετοιμασίας και το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, μια απόφαση που όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην συνέντευξη του την περασμένη Τετάρτη, θα επιλέξει το 2021 τον τύπο που θα ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία και ανάλογα με το είδος της απειλής που θα έχει σχηματιστεί από τα ανατολικά με την προμήθεια F-35 και την απόκτηση των S-400.
Η ανακοίνωση για το ΚΥΣΕΑ και την αναβάθμιση των F-16
«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.
Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».
Οι δυνατότητες του F-16 VIPER
Το F-16 Viper( σ.σ στα ελληνικά viper σημαίνει οχιά) ενσωματώνει πολύ προχωρημένες δυνατότητες ως μέρος ενός πακέτου αναβάθμισης ώστε τα F-16 να μπορούν να λειτουργούν μαζί με μαχητικά 5ης γενιάς όπως τα Stealth F-35 και F-22.
To F-16V αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε εναέριο σόου στην Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο του 2012.
Η Lockheed Martin έλαβε ποσό 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση 145 μαχητικών F-16A/B Block 20 για την Ταιβάν τον Οκτώβριο του 2012, στην έκδοση Viper.
Ανάμεσα στις βελτιώσεις παρέχονται αναβαθμισμένος υπολογιστής αποστολής, ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης τελευταίας τεχνολογίας και πολύχρωμες οθόνες με μεγάλη ανάλυση. Παρέχεται επίσης κράνος με ενσωματωμένα σκοπευτικά.
Στα Viper υπάρχει αναβαθμισμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Link-16 και αναγνώρισης εχθρού ή φίλου.
Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο σύστημα ακριβείας GPS με αυτοματοποιημένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος, που ειδοποιεί τον πιλότο όταν πετάει πολύ χαμηλά με μικρή ορατότητα.
Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που το F-16V είναι πύραυλοι αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM και μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120.
Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τους πυραύλους με διευρυμένο «οπτικό πεδίο» AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T.
Για στόχους στην θάλασσα μπορεί να «φορέσει» τους πυραύλους AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τους AGM-65 Maverick για στόχους στο έδαφος.
Παράλληλα μπορεί να εκτοξεύσεις βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ GBU-15 και διανομείς βομβιδίων.
Το ισχυρό όπλο όμως του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση.
Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος.
Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.
Ο κινητήρας Pratt & Whitney F100-PW-229 ή ο General Electric F110-GE-129 που μπορεί να χρησιμοποιήσει δίνουν μεγάλη ισχύ.
Ο F100-PW-229 δίνει ώθηση 29,100 λιβρών ενώ ο F110-GE-129 δίνει ώθηση 29,500 λιβρών. Το αεροσκάφος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που φτάνει τα 2 Mach 2 και μπορεί να διανύσει φορτωμένο με οπλικά συστήματα αποστάσεις 1,740 ναυτικά μίλια.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ονομασία Viper που σημαίνει οχιά την έχουν δώσει οι πιλότοι και οι συντηρητές του. Η επίσημη ονομασία που έχει δοθεί στο αεροσκάφος είναι Fighting Falcon (Μαχόμενο Γεράκι).
Γενικά χαρακτηριστικά:
- Τύπος: αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων
- Κατασκευαστής General Dynamics
- Ώση (Block 52 / 29.100 λίβρες)127 kN
- Πλήρωμα 1 (μοντέλα A/C/E), 2 (μοντέλα (Β/D/F)
- Μήκος 14,8 m
- Εκπέτασμα 9,8 m
- Ύψος 4,8
- Επιφάνεια πτέρυγας 27,87
- Μεικτό βάρος 12.003 kg
- Μέγιστο βάρος απογείωσης 16,875 kg
- Μέγιστη ταχύτητα 2173 km/h (2,05 Mach)
- Αυτονομία (με εξωτερικές δεξαμενές)>2000 km
- Μέγιστο ύψος 15.240 km/h
- Βαθμός ανόδου 15.000 m/min
- Πυροβόλα 1 M61 Vulcan 20 mm
- Έξυπνες βόμβες 2x CBU-87 cluster, 2x CBU-89 gator mine, 2x CBU-97, 2x GBU-10 Paveway, GBU-12 Paveway II, βόμβες Paveway καθοδηγούμενες με laser, 2x JDAM
- Βόμβες ελεύθερης πτώσης 6x Mk 80 series, και πυρηνικές βόμβεςόπως η B61 πυρηνική βόμβα
- Πύραυλοι αέρος-αέρος 6x AIM-9 Sidewinder, έως 6x AIM-120 AMRAAM
- Πύραυλοι αέρος-εδάφους 6x AGM-65 Maverick
- Πύραυλοι αέρος-επιφανείας 4x AGM-119 Penguin
- Πύραυλοι αντιραντάρ 4x AGM-88 HARM
- Ρουκέτες CRV-7
pronews