Του Στέλιου Παπαθεμελή*
Μετά το δημόσιο «ξεφωνητό» Ζάεφ ότι οι σκοπιανοί δεν δέχονται ονομασία, μία (μέσα-έξω), ergaomnes και ανάλογη τροποποίηση συντάγματός τους (αυτό είναι το φύλλον συκής που αξιώνει ακόμα η ελληνική πλευρά για να κουκουλώσει το ζήτημα), θα περίμενε κανείς ότι οι ημέτεροι έλαβαν το μήνυμα: Τελεία και παύλα! Επομένως έκλεινε υπαιτιότητι των Σκοπίων ο κύκλος των λεγόμενων διαπραγματεύσεων
Παρά ταύτα η ελληνική πλευρά επιδεικνύοντας ιώβειο υπομονή, ή απέραντη αφέλεια σχεδίασε 3 νέες συναντήσεις. Η μια σήμερα στη Βιέννη, παρουσία και του τρισαποτυχημένου Νίμιτς, η άλλη στις 4-5 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (την οποία ως γνωστόν ορέγονται οι γείτονες ως…. ιστορική τους πρωτεύουσα) και μία τρίτη στις 12 Μαΐου στο Σούνιο. Μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου!
Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στην κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο;
Στα χρόνια του Σόλωνος (640 - 559 π.Χ.) δημιουργήθηκε μία έντονη και ασταμάτητη αντιπαλότητα μεταξύ Αθηναίων και Μεγαρέων. Οι Μεγαρείς είχαν καταλάβει τη Σαλαμίνα που ανήκε στους Αθηναίους, γεγονός που είχε βαρύ συναισθηματικό κόστος για τους τελευταίους οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν κάθε προτροπή επανάκτησης της νήσου επί ποινή θανάτου. Ο σοφός συνέταξε την ομώνυμη ελεγεία “Σαλαμίς” την οποία απήγγειλε ο ίδιος στην αγορά παριστάνοντας τον …τρελλό. Οι στίχοι ξεσήκωσαν τους Αθηναίους ιδίως την νεολαία, οι οποίοι σε λίγο απελευθέρωσαν την Σαλαμίνα.
Η επαναστατική ελεγεία, της οποίας διασώζονται ελάχιστοι στίχοι, ονομάζει αυτούς που ανέχονται την υποδούλωση της Σαλαμίνας “Σαλαμιναφέτες” = Σαλαμινοπροδότες και καταλήγει με την ακροτελεύτια έκκληση: “Ίσμεν ες Σαλαμίνα, μαχησόμενοι περι νήσου/ ιμερτής, χαλεπόν τ'αίσχος αποσώμενοι” (=εμπρός πάμε αγωνιζόμενοι προς Σαλαμίνα/ για ν’ αποπλύνουμε το χαλεπόν αίσχος της υποδούλωσής της).
Να εφαρμόσουμε την σολώνεια αγωνιστική προτροπή για την «ιμερτή» (=αγαπημένη) μας Μακεδονία αδιαφορώντας για τους “Μακεδοναφέτες” (κατά το Σαλαμιναφέτες) και αποτρέποντας κάθε “χαλεπόν αίσχος”.
Θα τρελλαθούμε τελικά με τις συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες ροές Αφγανών, Πακιστανών, Βορειοαφρικανών που προωθούν πλουτίζοντας ασύδοτα οι τούρκοι δουλέμποροι. Οι πιστοί του Ταγίπ και του Αλλάχ βαράνε μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Κερδίζουν άφθονο χρήμα, αφού οι μεταφερόμενοι εξαναγκάζονται να τους χρυσώνουν για τη μετακίνησή τους. Εξυπηρετούν όμως πρώτα και κύρια τα στρατηγικά σχέδια του "σεϊχουλισλάμη", ο οποίος θέλει να εξισλαμίσει την Ευρώπη και φυσικά πρώτα την Ελλάδα.
Ο βρετανός πολιτικός αναλυτής Douglas Murray εκυκλοφόρησε ένα βιβλίο εσχάτως που για πέντε μήνες βρέθηκε στα 10 πιο ευπώλητα. Λέει αλήθειες που καίνε:
«Οι Ευρωπαϊκές ελίτ απεχθάνονται τον πολιτισμό της Ευρώπης, την ιστορία της, θεωρούν τη μετανάστευση μουσουλμάνων απαραίτητη, εξαίρουν τη διαφορετικότητα και χωρίς να ρωτούν τους λαούς τους τους θέτουν προ τετελεσμένου γεγονότος. Σοβαρές παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα εκ μέρους μεταναστών (π.χ. βιασμοί στην Αγγλία και τη Γερμανία) αποκρύπτονται ή υποτιμώνται». Στη συνέχεια ο σ. αναρωτιέται κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός χωρίς τις χριστιανικές του ρίζες, τη στιγμή μάλιστα που οι εκκλησίες της έχουν μετατραπεί σε ΜΚΟ με ένα λόγο και δράση παραλλαγή των "πιστεύω" της Αριστεράς για τη μετανάστευση μουσουλμάνων και την ευημερία των λαών…
Και καταλήγει: «Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση έχει θανάσιμες συνέπειες για μία Ευρώπη σε διάλυση» (μετφρ. Ε. Νιάνιος). Και πολλαπλάσια θανάσιμες ασφαλώς για μία Ελλάδα σε διάλυση.....
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μία χώρα "ανοιχτών συνόρων" όταν όλοι στην Ευρώπη έχουν κλείσει τα δικά τους. Και είναι εκτός πάσης λογικής η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία κάθε ξένος που φτάνει στα σύνορά μας και συμπληρώνει αίτηση παροχής ασύλου παίρνει ταυτόχρονα ελευθέρας να πάει οπουδήποτε στη χώρα. Η απόφαση αυτή φαίνεται ανησύχησε ακόμη και την κυβέρνηση και αρμόδιος υπουργός ανήγγειλε, αν ορθώς απεδόθησαν τα λεγόμενά του, άμεση "ακύρωση" της.
Κατά τα λοιπά οι ιδεοληπτικοί της εξουσίας δίνουν τον “τόνο”. Π.χ. Βουλευτής τους σχολιάζει ως ακολούθως την προχθεσινή επίθεση αναρχικών στη Γαλλική Πρεσβεία:
«Δεν νομίζω ότι κάνουν εξωτερική πολιτική. Είναι μια πολιτική ομάδα που κάνει ακτιβισμό. Αν αυτό βοηθά τις Ελληνογαλλικές σχέσεις, δεν τις βοηθάει. Το πετάω μπογιές όμως είναι κλασσική περίπτωση ακτιβισμού. Αν συμφωνώ; Δεν συμφωνώ γιατί νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επιδιώξουμε καλές σχέσεις με την Γαλλία. Αν χαλάσουν οι σχέσεις μας από αυτό; Ούτε μια στο εκατομμύριο»!!!
Η απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έγραψε προχθές ο Spiegel (23/4/18), είναι «ένδειξη αδυναμίας και όχι ισχύος». Γιατί απλούστατα ο τούρκος «δεν καλεί τους πολίτες για να ενισχύσει τη θέση του, αλλά για να αποφύγει τη διάβρωση της εξουσίας του».
Στις σχέσεις του με την Ελλάδα ανοίγει ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο δίμηνο απρόβλεπτων εξελίξεων που θα εξαρτώνται εν πολλοίς από τις καθημερινές δημοσκοπήσεις. Στο βαθμό που οι αριθμοί θα τον δείχνουν να υπολείπεται του στόχου, θα περιέρχεται σε κατάσταση εσωτερικών εκρήξεων και θα εκτρέπεται σε ανθελληνικά αμόκ.
Η λεγόμενη “Λύκαινα”, η Μεράλ Ακσενέρ, είναι, αν ξεπεράσει τα “εκλογικά εμπόδια”, ο εφιάλτης του. “Θεσσαλονικιά” όπως την λένε, δημοκρατικών τάσεων, αλλά σκληρή εθνικίστρια. Τελικά δεν υπάρχει κόμμα ή πολιτικός στη γείτονα που να μην πλειοδοτεί σε διεκδικήσεις κατά Ελλάδος-Κύπρου. Οι πάντες αποβλέπουν στη φινλανδοποίηση της Ελλάδος.
Αμερικανοί + ΝΑΤΟ ένιψαν τας χείρας των για την ελληνοτουρκική διένεξη παραπέμποντάς μας “να τα βρούμε”. Ουσιαστικότερος ο Μακρόν δεσμεύτηκε σε έμπρακτη στήριξη. Ελπίζουμε αυτή να μην εξαντληθεί στο leasing (καθόλου φθηνό βέβαια) των δυο φρεγατών.
Δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, «δεν είν’ εύκολες οι θύρες / όταν η χρεία τες κουρταλή» (Σολωμός).
Η γενναία απάντηση του εξαίρετου Κώστα Μόντη στους «Αττίλες» αξίζει όσο όλος ο κόσμος:
«Κι αυτή η σελήνη η ματωμένη και μισή / που μας την κουβαλήσατε! / Αλήθεια πες τε μου μετρήσατε / πόσοι άλλοι πέρασαν από το νησί / πριν από σας πανίσχυροι κ’ επιφανείς / κι’ ούτε δείγμα καν δεν έμεινε κανείς;».
Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης