26.4.18

Γερμανική θεωρία συνωμοσίας για τις φρεγάτες


Έντονες αντιδράσεις φέρεται να έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο ελληνο-γαλλικής ναυτικής συνεργασίας, που αφορά στο σενάριο αγοράς γαλλικών πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα.

Tο «Spiegel» εκτιμά ότι στις 3 Μαΐου θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της επερχόμενης ελληνογαλλικής συμφωνίας για την προμήθεια των πλοίωνΣύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel», το κόμμα των Φιλελευθέρων υποψιάζεται ότι υπάρχει ένα είδος συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, με βάση την οποία η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ από τη μεριά της η Ελλάδα θα αγοράσει πολεμικά πλοία από τη Γαλλία. Μάλιστα, το «Spiegel» εκτιμά ότι στις 3 Μαΐου θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της επερχόμενης ελληνογαλλικής συμφωνίας για την προμήθεια των πλοίων.

Ο εκπρόσωπος του FDP για θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε, δηλώνει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να στηρίξει μία αθέμιτη συμφωνία προς όφελος των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του Γερμανού φορολογουμένου». 

Επισημαίνει, μάλιστα, με επικριτική διάθεση ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είτε αγνοούσε αυτήν την παράπλευρη συμφωνία είτε τη γνώριζε, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα όφειλε να ενημερώσει αμέσως το κοινοβούλιο».

Πιέσεις προς Σολτς από FDP
Την Τετάρτη το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής και οι Φιλελεύθεροι έλεγαν ότι θα θέσουν το ζήτημα της πιθανής ελληνογαλλικής συμφωνίας στον νέο υπουργό Οικονομικών και διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς. Την Παρασκευή ο Σολτς αναμένεται ούτως ή άλλως να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια.
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Spiegel», η παρέμβαση του FDP αποδεικνύει «πόσο μεγάλη δυσπιστία επικρατεί στην ομοσπονδιακή βουλή απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Πολλοί τον κατηγορούν ότι πρεσβεύει αμιγώς γαλλικά συμφέροντα υπό τον μανδύα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». 

Υπενθυμίζεται ότι, καθώς στο Βερολίνο συγκυβερνούν και πάλι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Φιλελεύθεροι είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα της «αστικής» αντιπολίτευσης (αν εξαιρέσουμε, δηλαδή, την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»).

Πηγή: DW, zougla.gr