12.4.18

Βρετανικά υποβρύχια έτοιμα για εκτόξευση πυραύλων




Μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία εισέρχεται στο πολεμικό παιχνίδι στέλνοντας υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχοκ στα ανοιχτά της Κύπρου. 

Σύμφωνα με την «Telegraph», η Μέι δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το

κατά πόσον η Βρετανία θα συμμετάσχει σε επιδρομές των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε απάντηση της φερόμενης χημικής επίθεσης στη Συρία, αλλά θέλει να είναι σε θέση να δράσει άμεσα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι η Βρετανία κάνει «οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο» ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό της συμβούλιο σήμερα να εγκρίνει την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στη στρατιωτική δράση που πρόκειται να αναλάβει μια δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και ειδικά εναντίον των υποδομών τους για την κατασκευή χημικών όπλων, την ώρα που οι Αμερικανοί μετά τις χθεσινές απειλές τηρούν σιγή ιχθύος ως προς τον χρόνο έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Strike Force του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Harry Truman δεν πρόκειται να βρίσκεται στην περιοχή παρά μόνον για μία εβδομάδα, αλλά οι επιχειρήσεις είναι δυνατόν να αρχίσουν νωρίτερα από τις δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, το ειδικό αμερικανικό σκάφος USS Donald Cook που φέρει εκτοξευτήρες πυραύλων Τόμαχοκ, γαλλικά αεροσκάφη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και συμμαχικές βάσεις στο Ιντσιρλίκ και στην Ιορδανία. 

To USS Donald Cook
To USS Donald Cook


Στην υπόθεση μπλέκεται έμμεσα αλλά επί της ουσίας και η Ελλάδα, αφού ήδη οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση της Λάρισας για την αποστολή εξοπλισμένων drones, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ναυτική βάση της Σούδας αλλά και το αεροδρόμιο, ενδεχομένως δε να χρησιμοποιηθούν κι άλλες στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Αιγαίο και στην Πελοπόννησο ως ενδιάμεσοι σταθμοί ανεφοδιασμού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού για ακόμη μία φορά οι συμμαχικοί σχεδιασμοί στην περιοχή κρατούν έξω την Τουρκία την ώρα που η Άγκυρα συνεργάζεται επί του εδάφους με τη Ρωσία και το Ιράν. 

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ.: την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή» αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι επαφές Πούτιν - Ερντογάν είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ ήδη φαίνεται πως υπήρξε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών τις τελευταίες ώρες. 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία εκκενώνουν στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια για να μειώσουν το ενδεχόμενο απωλειών από τον επερχόμενο βομβαρδισμό. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται επίσης από χθες το Ιράν, το οποίο σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές είναι και ένας από τους βασικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν τον νέο πολεμικό σχεδιασμό.  

zougla