29.4.18

Έρευνα: Κίνδυνος για «θερμό επεισόδιο» Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο - «Ναι» στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Έρευνας της εταιρίας Public Issue κατέγραψε την στάση της ελληνικής κοινής γνώμης για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που τον τελευταίο καιρό βρίσκονται στην«πρώτη γραμμή» της επικαιρότητας ειδικά μετά την τουρκική προκλητικότητα.

Αξιοσημείωτη είναι η χθεσινή πρωτοφανής επίθεση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν δίστασε να παραποιοήσει την ιστορία λέγοντας ότι την Σμύρνη το 1922 «την έκαψε ο Ελληνικός Στρατός».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συγκυρία, με αρκετά και μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής να είναι ανοιχτά για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να διάγουν μια περίοδο έντασης με τους Έλληνες στρατιωτικούς να συνεχίζουν να βρίσκονται αιχμάλωτοι στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου και το περιστατικό με το ελικόπτερο στην Ρω.
Όλα αυτά έχουν κάνει την ελληνική κοινωνία να θέλει να «θωρακίσει» την κυριαρχία της με το 64% να δηλώνει ότι συμφωνεί στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε σχέση με την περσινή χρονιά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει, ενώ ένα 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Όσον αφορά το ερώτημα του πως χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, το 54% των ερωτηθέντων απαντά μάλλον λάθος, ενώ το 37% απαντά μάλλον σωστά.
Μάλλον λάθος θεωρεί την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα ένα 56% και μάλλον σωστή ένα 32%. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία, ένα 70% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Επίσης, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ ένα 52% απίθανο. Σε περίπτωση πολέμου, πάντως, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτός θα λήξει με νίκη της Ελλάδας.
Τέλος, όσον αφορά στο πού θεωρούν πιο πιθανό να ξεσπάσει ένα θερμό επεισόδιο, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει στο Αιγαίο, με ποσοστό 65%, ενώ στην Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%. 
Σε ότι αφορά στο άλλο κομμάτι της έρευνας που έχει διερευνά  τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ισχύ και την άμυνα της χώρας, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση της χώρας είναι πιο αδύνατη σε σχέση με πέρυσι και το 40% απαντά πως είναι ίδια.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαντά ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα με γειτονική χώρα, η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με την Τουρκία.
Το ποσοστό των ερωτηθέντων που έδωσε αυτή την απάντηση έφθασε το 87%. Το 79% απαντά ότι η Τουρκία συνιστά απειλή για την Ελλάδα, το 17% απαντά πως καμία χώρα δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα και το 13% θεωρεί ως απειλή την Αλβανία. 
Σε ότι αφορά στο ΝΑΤΟ το 62% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη και μόνο το 34% θετική. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων απαντά πως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει ότι έχει ωφεληθεί. 
Την ώρα που η πλειοψηφία των ερωτηθέντων μοιάζει να μην εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, δείχνει να εμπιστεύεται τον Στρατό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το 80% δηλώνει ότι μάλλον εμπιστεύεται τον Στρατό, σε αντίθεση με ένα 17% που δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται. 
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση στην ερώτηση για το πως βλέπουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία, από εννιά μήνες σε 12. Το 64% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 31% ότι διαφωνεί.  
 pronews