6.4.18

Μετατρέπουν την Ελλάδα σε βάση των ΗΠΑ


Του Χρήστου Τσαλικίδη
Όταν το 2017 ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είχε «αναβαθμισμένες» συνομιλίες με τον Πάνο Καμμένο στο αμερικανικό πεντάγωνο, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, είχε επισημάνει ότι «ίσως υπάρχει μια ανάγκη να επεκτείνουμε λίγο» τη βάση της Σούδας.
 
Τότε η συγκεκριμένη φράση πέρασε στα… ψιλά. Ένα χρόνο μετά, ωστόσο, επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι αμερικανικοί σχεδιασμοί προβλέπουν την άμεση αποχώρησή τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την αναβάθμιση της αντίστοιχης στη Σούδα.
Δεδομένου ότι οι γεωστρατηγικοί παράμετροι στην ανατολική Μεσόγειο επανακαθορίζονται, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στο νησί, με το θέμα να κυριαρχεί και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.
Στο θέμα είχε αναφερθεί τότε δια της πλαγίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του. Υποστήριζε πως «δεν υπάρχει συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της βάσης της Σούδας, λειτουργία η οποία έχει ήδη ανανεωθεί έως το 2019».
Η συγκεκριμένη ρητορική είναι προφανές ότι επιχειρούσε να ρίξει τους τόνους σε ένα θέμα που δεν ταίριαζε με το «αριστερό» προφίλ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Μέγαρο Μαξίμου, επιθυμούσε να το υποβαθμίσει. Διότι, κακά τα ψέματα, o πρότερος βίος του ΣΥΡΙΖΑ, με την  έντονη αντιαμερικανική φρασεολογία, δεν συνάδει με τη στάση που κρατά ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον αμερικανικό παράγοντα από τη στιγμή που κέρδισε τις εκλογές.

Ανοίγει βάση στην Αλεξανδρούπολη

Η βάση της Σούδας δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρει τους Αμερικάνους στην Ελλάδα καθώς εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μια «σοβαρή» συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον για την κατασκευή μιας καινούργιας βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Ήδη κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών φέρεται να βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να επιθεωρήσει το χώρο που ακούγεται έντονα ότι θα δημιουργηθεί σταθμός ελικοπτέρων, σε χώρο κοντά στο λιμάνι.
Εμμέσως το είχε αποκαλύψει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μιλώντας το Νοέμβριο του 2017 στο συνέδριο «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» υποστήριξε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ».
«Θέλουμε», είχε πει, «να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο», επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να το χρησιμοποιήσουν  τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς και ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων».

Οι ΗΠΑ βάζουν πόδι στα Ίμια μέσω… Καλύμνου

Πέρα όμως από τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, οι Αμερικανοί έχουν κυκλώσει στο χάρτη και ένα ακόμα σημείο στην «καρδιά» των Κυκλάδων. Πρόκειται για μια νησίδα δίπλα στην Κάλυμνο στην οποία θέλουν να κατασκευάσουν ένα μεγάλο ελικοδρόμιο για τη στάθμευση και τον ανεφοδιασμό ελικοπτέρων.
Πρόκειται για ένα γεωγραφικό σημείο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Και αυτό γιατί αφενός θα δώσει στο αμερικανικό πεντάγωνο το πλεονέκτημα να ενεργεί πιο εύκολα και ταχύτερα στη Μέση Ανατολή και αφετέρου βρίσκεται πολύ κοντά στα Ίμια τα οποία η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να γκριζάρει .

Έχουν βάλει στο μάτι και το λιμάνι της Σύρου

Την ίδια στιγμή λέγεται και γράφεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση και στο λιμάνι της Σύρου, ώστε εκεί να επισκευάζονται και να ανεφοδιάζονται οι μονάδες του πολεμικού τους ναυτικού.
Κατά σύμπτωση ο Τζέφρι Πάιατ είχε κάνει ειδική μνεία και στο ναυπηγείο της Σύρου, τονίζοντας πως ήταν… ανυπόμονος για την επαναλειτουργία του υπό τη νέα ιδιοκτησία που εδρεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σε αυτήν την αναφορά προσθέστε και την πρόσφατη συνάντηση (στις 8 Μαρτίου του 2018) που είχε η ναυτική ακόλουθος της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Rose E. Rice, με τον δήμαρχο Σύρου Γιώργο Μαραγκό. Σύμφωνα με την ενημέρωση η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα ασφάλειας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ερμούπολης που είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο του νομού Κυκλάδων.
Και όλα αυτά σε μια εποχή που η Τουρκία δεσμεύει καθημερινά το Αιγαίο με Navtex για να πραγματοποιεί ασκήσεις το πολεμικό της ναυτικό.
politik