Η αμερικανική πλευρά δείχνει να αφυπνίζεται απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν και του έχει απευθύνει ένα τελεσίγραφο το οποίο έχει τη δυναμική να ανατρέψει τους συσχετισμούς ισχύος. Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» η οποία προσφάτως πέρασε σε φιλοϊσλαμικά χέρια, οι Τούρκοι καλούνται από τους Αμερικανούς να επιλέξουν ανάμεσα στο ρωσικό σύστημα πυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumf και του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin.
Το τελεσίγραφο που δικαιώνει όσους έγραφαν και επέμεναν ότι τα δυο αυτά συστήματα δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε οπλοστάσιο μεταξύ των οποίων και το «DP», επιδόθηκε «προφορικώς» σε επιτροπή αρμόδια για τα τουρκικά εξοπλιστικά που μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στο ίδιο οπλοστάσιο τα δυο αυτά συστήματα, οπότε η Άγκυρα πρέπει να κάνει τις οριστικές επιλογές της.
Απομένει να φανεί τις θα επιλέξουν οι Τούρκοι. Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν να υπαναχωρούν και να ανακοινώνουν σύντομα προμήθεια της τελευταίας έκδοσης του ομοειδούς αμερικανικού συστήματος Patriot PAC 3, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και η διαδικασία με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurosam με το σύστημα SAMP/T.
Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι σειρά Τούρκων αξιωματούχων έχουν δεσμεύσει την αξιοπιστία της χώρας και την προσωπική τους, αναφέροντας ότι η συμφωνία με τους Ρώσους για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί και πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Όλοι αυτοί είναι όμως αναλώσιμοι για τον Ερντογάν. Τόσο απλά.
Ωστόσο, επειδή το θέμα άπτεται της εσωτερικής σύγκρουσης φιλοδυτικών δυνάμεων και των αποκαλούμενων ως «ευρασιατιστών», θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση δεν θα είναι εύκολη, θα την λάβει ο Ερντογάν και μόνον αυτός, ενώ όποια και να είναι αυτή θα βρει την επόμενη μέρα την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση.
Οι Αμερικανοί, διά της στάσης που κρατούν στη βόρεια Συρία και την ανεκτικότητα που επέδειξαν απέναντι στους Τούρκους στο Αφρίν , προειδοποιώντας τους παράλληλα να μη διανοηθούν να επιχειρήσουν να «πειθαναγκάσουν» τις αμερικανικές δυνάμεις στην Μανπίτζ, ποντάρουν στο να αποσπάσουν την Άγκυρα από τον «εναγκαλισμό» της Μόσχας.
Η αμερικανική διπλωματία «παίζει τα ρέστα της» για να μην αναγκαστεί να αναθεωρήσει το σύνολο της γωστρατηγικής της θεώρησης στην Ευρασία σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το διαζύγιο ΗΠΑ-Τουρκίας το οποίο θα αποτελούσε επί της ουσίας ρήξη και με το ΝΑΤΟ.
Εάν όμως οι Τούρκοι αποφασίσουν να ικανοποιήσουν την Ουάσιγκτον για να λάβουν τα F-35, αν και είναι πιθανό το αμερικανικό τελεσίγραφο να εμπεριέχει κι άλλες μη ανακοινώσιμες παραμέτρους, τότε οι σχέσεις με τη Μόσχα θα περάσουν σε άλλον «αστερισμό», κάτι το οποίο θα γίνει προσεχώς αντιληπτό.
Στην εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να εικάσει κανείς εύσχημα, ότι αποδίδεται ο νέος «άνεμος» που δείχνει πνέει το τελευταίο διάστημα στις ελληνορωσικές σχέσεις, με τον Ρώσο πρόεδρο να προσκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα. Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παίξει το παιχνίδι των μαξιμαλισμών, διότι θα πέσει με ακόμα χειρότερο τρόπο στην παγίδα που βρίσκει τον εαυτό του και τη χώρα του σήμερα ο Ερντογάν.
Σε μια πρώτη εκτίμηση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι είναι θετική όσον αφορά την προοπτική ελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Αντιμετωπίζοντας τεράστιο δίλλημα επιλογής επί της ουσίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, ΔΕΝ έχει την επιλογή να τα «σπάσει» και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το θέμα έχει ακόμα περισσότερες διαστάσεις. Θα το παρακολουθήσουμε όμως και θα καταγράψουμε τις εξελίξεις, καθώς φαίνεται πως έχουμε μπει σε εποχή ξεκαθαρίσματος των συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, με την αμερικανική επιδιαιτησία να επιβάλει πλέον προς κάθε κατεύθυνση, να παρθούν τελικές αποφάσεις…
defencepoint