H πρώτη (ημι)επίσημη παραδοχή εμπλοκής μαχητικών F-35 σε πολεμική επιχείρηση έρχεται από το Ισραήλ και αφορά την εκτέλεση αποστολών σε περιβάλλον πολύ υψηλού κινδύνου που εκτέλεσε η ισραηλινή αεροπορία την ημέρα που καταρρίφθηκε το ισραηλινό μαχητικό F-16 από πυρά της συριακής αεράμυνας.
Τα F-35 αναφέρουν πηγές από το Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν στην "εκδικητική" δεύτερη αποστολή που ακολούθησε της κατάρριψης και στο Ισραήλ δηώνουν εντυπωσιασμένοι από την επίδοσή του.
Αξιωματικοί της ισραηλινής Αεροπορίας περιέγραψαν το stealth μαχητικό αεροσκάφος ως έναν “υπερ-συλλέκτη πληροφοριών” και ως ένα σύστημα “που αλλάζει τα δεδομένα της εναέριας μάχης”, επισημαίνοντας την ικανότητα του να αποκτά και να διανέμει στοιχεία αποστολής στα υπόλοιπα μέσα μάχης επίγεια, εναέρια και θαλάσσια.
Λειτουργεί ως ένα εναέριο κέντρο μάχης, το οποίο σε διαφορά με τα AWACS, όπως, όχι απλώς συλλέγει και διανέμει πληροφορίες, αλλά και επιτίθεται
Η υποστηριζόμενη πρώτη επιθετική επιχείρηση του F-35I δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως, με τον αρχηγό της ισραηλινής Αεροπορία πτέραρχο Αμικάμ Νόρκιν να έχει διαβαθμίσει ως απόρρητες όλες τις επιχειρήσεις του τύπου.
Επι του παρόντος η Μοίρα “Χρυσός Αετος” της ισραηλινής αεροπορίας επιχειρεί με εννιά F-35I, και φέτος πρόκειται να παραλάβει ακόμα έξι αεροσκάφη.
Το Ισραήλ ως στιγμής έχει δεσμευθεί να αποκτήσει πενήντα ”F-35I” συμβατικής απο-προσγείωσης, με τα αεροσκάφη του να εφοδιάζονται με εγχώριας παραγωγής εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου και όπλα.
H ισραηλινή Αεροπορία ανακοίνωσε εκτάκτως στις 17 Δεκεμβρίου την επιχειρησιακή ένταξη του νέου της μαχητικού 5ης γενιάς F-35A Adir.
Πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή ετοιμότητα των F-35 εκτός ΗΠΑ, με μόνο τους Αμερικανούς Πεζοναύτες να έχουν ήδη επιχειρησιακά αεροσκάφη.
Πέρσι τον Ιανουάριο γαλλικό δημοσίευμα έφερε τα F-35 να έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολή συλλογής πληροφοριών από την ισραηλινή Αεροπορία σε επιχείρησή της στην Συρία, δύο μήνες αφ'ότου είχαν αφιχθεί από τις ΗΠΑ.
Tα πράγματα είναι απόλυτα ξεκάθαρα, πλέον σε ότι αφορά την ελληνική Αεροπορία: Το πρόγραμμα τη αναβάθμισης των F-16, έστω με τους οικονομικούς περιορισμούς, πιθανότατα θα προχωρήσει, καθώς οι πιέσεις από τις ΗΠΑ είναι τεράστιες (μόνο τυχαίες δεν είναι οι καθημερινές σχεδόν, επισκέψεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τ.Πάιατ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας).
Από εκεί και πέρα το πρόβλημα λέγεται "ελληνική αεράμυνα" συνολικά. Είναι εθνική ανάγκη να αναβαθμιστεί το δίκτυο αισθητήτων και τα ΄πλα της επίγειας αεράμυνας. Και φυσικά σε δεύτερο χρόνο να υπάρχει προμήθεια επίσης F-35. Είναι ζήτημα εθνικής ύπαρξης...
pronews