Μας τους έστειλαν καλά-καλά και ζητάνε και τα ρέστα! Έπρεπε -όπως έχω ξαναγράψει- να είχαν μεταφερθεί νύχτα στην Αφρική, αλλά αυτό απαιτεί την ύπαρξη αποφασιστικής κυβέρνησης και όχι υπαλλήλου της ΕΕ. Juan
Με πρώτο θέμα τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Μόρια κυκλοφορεί σήμερα -ανήμερα της Συνόδου της Βάρνας- η Χουριέτ, περιγράφοντας το στρατόπεδο με τα πιο μελανά χρώματα και παραλληλίζοντάς το με τεράστια υπαίθρια φυλακή.
Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται «οι κατάδικοι της Μόριας» η εφημερίδα αναφέρει ότι καθώς το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει προ πολλού φτάσει στα όρια της χωρητικότητάς του, οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες αναγκάζονται να διαμένουν σε τέντες, ενώ ελλείψει ηλεκτρικού στο συγκεκριμένο σημείο ο μόνος τρόπος που μπορούν να θερμανθούν είναι να βάλουν φωτιά σε ξύλα που κόβουν από τα ελαιόδεντρα.
Μπορεί να περιμένει κανείς έως και 3 – 4 μήνες εωσότου προωθηθεί η αίτηση ασύλου , αναφέρεται στο άρθρο που τονίζει ότι μπορεί να δεις παιδιά να παίζουν με τα λουλούδια αλλά είναι βουτηγμένα στη λάσπη και παραμένουν έτσι επί μήνες.
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης δηλώσεις μίας συντονίστριας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η οποία κάνει λόγο για την αυτοκτονία ενός 19χρονου πριν από μερικούς μήνες, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής και υποστηρίζει ότι οι γυναίκες φοβούνται τα βράδια να πάνε ακόμη και στην τουαλέτα.
«Οι Αφρικανοί ζούνε σε μια τεράστια τέντα. Μπαίνουμε μέσα παρότι μας έχουν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο. Το όλο σκηνικό ‘θυμίζει κοιτώνα φυλακής με ράντζα. Μέσα στην τέντα τα πάντα είναι σκοτεινά από κάθε άποψη’, σημειώνεται στο άρθρο που φιλοξενεί ακόμη τη δήλωση ενός 25χρονου μετανάστη από τη Συρία, του Μαχμούτ Χαμαντά, οποίος λέει: «Δεν ήξερα πόσο άσχημα είναι εδώ.
Ηρθαμε στην Ευρώπη για καλύτερα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εδώ είναι πάρα πολύ άσχημα. Σαν κόλαση φυλακής. Δεν θα ερχόμουν αν το ήξερα».
kathimerini