21.3.18

ΣΥΡΙΖΑ και φάρμακα: Από τα «θα» στο… πουθενά!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αν και βρίσκεται πια στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να στηρίζει την ύπαρξή του στο τιμόνι της χώρας σε καταγγελίες για το παρελθόν και στην σκανδαλολογία.
Οι λόγοι είναι προφανείς. Δεν έχει καταφέρει να κάνει πράξη ούτε μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του, ούτε μια από τις υποσχέσεις που έδινε τον καιρό της «ηρωικής» του αντιπολίτευσης.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά λόγω επικαιρότητας ας επικεντρωθούμε σε όσα έλεγε (και δεν έκανε) στον τομέα του φαρμάκου, που σήμερα χρησιμοποιεί για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

-Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί (εκλογική διακήρυξη, 21 Απριλίου 2012) την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις εξετάσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Έξι χρόνια μετά, στην εξουσία από τις αρχές του 2015, η υπόσχεσή του παραμένει ένα μεγάλο ψέμα.
-Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί (ΔΕΘ, 15 Σεπτεμβρίου 2012), στήριξη της εγχώριας παραγωγής γενοσήμων και βασικών φαρμάκων, ενθάρρυνση της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης υποκατάστασης εισαγωγών, ίδρυση εθνικής φαρμακαποθήκης, απευθείας χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα του φαρμάκου, αντί της έμμεσης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιριών. Τι έκανε μέχρι σήμερα; Μηδέν.
-Στις 22 Ιουλίου 2013, στην Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν: «Εγγυόμαστε την ικανοποιητική λειτουργία και αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης και τη δωρεάν καθολική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας - ντόπιων και αλλοδαπών - στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική τους κατάσταση. Επείγουσα πολιτική προτεραιότητα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης υγειονομική κάλυψη του ανασφάλιστου πληθυσμού και η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους χρονίως πάσχοντες και κάθε ασθενή που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας». Πού πήγε η «μηδενική συμμετοχή»; Εκεί που πήγαν και οι άλλες συριζοϋποσχέσεις.
-Στο περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» υπήρχε πρόβλεψη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ανέργους. Όπως αναφερόταν, η ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται δωρεάν από το ΕΣΥ, μέσα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια βαθμίδα, τα δε φάρμακα θα παρέχονται δωρεάν, με μέσο συνολικό κόστος 350 εκ. ευρώ. Και όλοι γνωρίζουν πού κατέληξε το «απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
-Ο κ. Τσίπρας κατατρόπωνε το mail Χαρδούβελη, υποστηρίζοντας ότι αν δεν εκλεγόταν αυτό θα εφαρμοζόταν και θα είχαμε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι με το περίφημο mail Χαρδούβελη αποτρεπόταν η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Στις 21 Φεβρουαρίου 2015, μετά την υπογραφή της (πρώτης) Συμφωνίας σε διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα». Στις 30 Μαρτίου 2015, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, ο κ. Τσίπρας διακήρυσσε: «Δεν θα δεχθούμε αύξηση  ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα». Και τι έγινε;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ΦΠΑ στα φάρμακα επί Ν.Δ. ήταν στο 6%, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 13% σε 7 κατηγορίες, εκ των οποίων τα μισά νοσοκομειακά.
-Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, στο κυβερνητικό του πρόγραμμα και στον τομέα «Φάρμακα, Βιοτεχνολογία, Ιατρική (15 Σεπτεμβρίου 2019) , ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: Καινοτόμα φάρμακα και επαναπροσδιορισμός φαρμακευτικών ουσιών, ανάπτυξη καινοτόμων μοριακών διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ολοκληρωμένη πρόταση για την υποστήριξη της παραγωγής γενοσήμων με υψηλή προστιθέμενη αξία, με λεπτομερή, πολυεπίπεδη αξιολόγηση της βιοϊσοδυναμίας τους, ολοκληρωμένη διαχείριση ιστικών μοσχευμάτων (Τράπεζες ιστών), καινοτόμα φυσικά βιοκτόνα: ουσίες βιολογικής προέλευσης και βιοτεχνολογικές μέθοδοι εφαρμογής τους για την αντιμετώπιση επιβλαβών εντομολογικών ειδών ιατρικής, κτηνιατρικής και γεωργικής σπουδαιότητας, φαρμακοτρόφιμα (nutraceuticals): Έρευνα, Ανάπτυξη και Παραγωγή. Προέρχονται από φυτά, αλλά έχουν στοχευμένη δράση για διάφορες ασθένειες, ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τη βελτίωση των οικονομικών όρων συνεργασίας με τους επαγγελματίες υγείας, τους παρόχους, τη φαρμακευτική βιομηχανία και άλλους προμηθευτές υπηρεσιών, καθορισμός κλειστού προϋπολογισμού για τα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα (Φάρμακα Υψηλού Κόστους - ΦΥΚ) και διαπραγμάτευση τιμών με βάση τον όγκο και το αποδεδειγμένο θεραπευτικό όφελος, ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς. Το τι από όλα αυτά έγινε, είναι γνωστό. Όπως και η άρον-άρον συμφωνία που οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2015. Και πήγαν περίπατο όλα τα παραπάνω…
Και αφού δεν έγινε τίποτε, επανήλθαν τον Απρίλιο του 2017, όταν υπέγραψαν άλλη μια επαχθή συμφωνία και θέλησαν να την «γλυκάνουν» με τα περίφημα «αντίμετρα». Εκεί μπήκε και το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα που «ΘΑ» επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ υπόσχονται μηδενική συμμετοχή και μάλιστα ανεξαρτήτως ασθενείας, για εισοδήματα από 700 ως 1.200 ευρώ υπόσχονται μείωση της συμμετοχής κατά 50% και για εισοδήματα από 1.200 ως 1.500 ευρώ υπόσχονται μείωση συμμετοχής κατά 25%. Δηλαδή, αυτά που υπόσχονταν από τις εκλογές του 2012, τα έστειλαν τελικά στο πουθενά των «αντιμέτρων»!