Την βοήθεια της Ρωσίας για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτικών ζήτησε πριν λίγο ο Α.Τσίπρας
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε κάτι που δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πλέον βιάζεται.
Αφορμή ήταν τα συγχαρητήριά για την πρόσφατη επανεκλογή του αλλά το ουσιαστικό ζήτημα ήταν η αιχμαλωσία των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία
Πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας..
Όπως όμως μετέδωσε η δημοσιογράφος του Alpha, Ευαγγελία Τσικρίκα με ανάρτησή της στο twitter η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε παρέμβαση της Μόσχας και στην άσκηση πιέσεων από πλευράς του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άμεση απελευθέρωση και την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Να σημειώσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν αυστηρά τις «παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τη Ελλάδα και την Κύπρο.
Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που συντάχθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και του οποίου αντίγραφο δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει αυστηρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης, σε μια αναφορά στις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Λευκωσία γύρω από τις γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου και στην κράτηση πολιτών της ΕΕ (σ.σ. των δυο Ελλήνων στρατιωτικών) στην Τουρκία.
Όπως είχε μεταδώσει εξάλλου το πρακτορείο Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.