Οι Ευρωπαίοι σε ό,τι αφορά στα ζητήματα του Αιγαίου και την Κύπρου, φάνηκε ότι… κάηκαν στην προθέρμανση. Σαν να έβγαλαν την υποχρέωση με το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ήταν ιδιαίτερα σκληρό σε εκφράσεις έναντι της Τουρκίας και έτσι στη Βάρνα έστρεψαν στην τετ-α-τετ συνάντηση με τον Ερντογάν το βλέμμα τους σε άλλα ζητήματα και κυρίως στο ζήτημα των μεταναστών που βρίσκονται σε Τουρκικό έδαφος. Οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία αναφέρθηκαν, και αυτό είναι το μόνο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και φαίνεντναι ότι υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό από την πλευρά του Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος φόρες Ευρωπαϊκό κοστούμι, η ρητορική του στη Βάρνα δεν ήταν όπως αναμένονταν εκείνη που χρησιμοποιεί στις συγκεντρώσεις στην Τουρκία. Απέναντι στους Ευρωπαίους ήθελε να διασφαλίσει το ζήτημα της βίζας, αλλά και θέματα τελωνειακής ένωσης με την Ευρώπη. Σε κανένα από τα θέματα αυτά δεν φάνηκε να υπάρχει πρόοδος, αντίθετα στο ζήτημα της μετανάστευσης ο Ερντογάν, πέτυχε μέσω του γνωστού εκβιασμού, τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. Και οι Ευρωπαίοι πήραν ακόμη μια υπόσχεση πως η Άγκυρα δεν θα ανοίξει τις πύλες και δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 2015.
“Αφήστε ελεύθερους τους στρατιωτικούς πριν το Πάσχα”
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. “Είσαι ηγέτης δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια” ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ο Γιούνκερ στον Ερντογάν.
Η παρέμβαση αυτή ήταν και η μόνη χειροπιαστή παρέμβαση σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα.
Στο ζήτημα αυτό ο Τούρκος πρόεδρος ήταν έτοιμος να απαντήσει και μάλιστα με ευρωπαϊκή φρασεολογία. Όλοι περίμεναν ότι θα “ξεφύγει” λέγοντας πως το θέμα ερευνάται από της τουρκική δικαιοσύνη στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει, ωστόσο η απάντησή του περιελάμβανε τη φράση πως οι δικαστές “θα εκτιμήσουν το θέμα στη σωστή του διάσταση”.
Η φράση αυτή αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι μπορεί να εισακουστεί το αίτημα, είναι μια έμμεση απάντηση ότι το ζήτημα θα παραμείνει στα πραγματικά του όρια και δεν θα προχωρήσει η Τουρκία σε άλλου είδους εκμετάλλευσή του.
Ο πρόεδρος του Ευρπωαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ εξήγησε πως επέκρινε ιδίως την φυλάκιση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία – αναφερόταν και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς – τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, με αφορμή την τουρκική προσπάθεια αποκλεισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τη δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία…
Ο Ερντογάν απ’ την πλευρά του στα περισσότερα ζητήματα απαντούσε με… κατανόηση, αλλά χωρίς να μπαίνει στην ουσία. Στο ζήτημα της Κύπρου ωστόσο επέμεινε στα δικαιώματα του ψευδοκράτους…
Επιμένει ο Ερντογάν για την Κύπρο
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι : «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα» Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Αποτέλεσμα… γιοκ
Ο Τουσκ είπε πως εάν ερωτάται αν η σύνοδος κορυφής έφερε λύσεις, η απάντηση είναι όχι. Η ΕΕ συνεχίζει να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, επισήμανε και πρόσθεσε πως αναφέρθηκε σε όλες τις ανησυχίες των Βρυξελλών, που όπως είπε εκτείνονται σε έναν «μακρύ κατάλογο».
«Σε όρους χειροπιαστών λύσεων, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», επέμεινε ο Τουσκ και υπογράμμισε πως «μόνο η πρόοδος στα ζητήματα αυτά θα επιτρέψει να βελτιωθούν οι σχέσεις.
newsit