Του Χρήστου Τσαλικίδη
Έμμισθοι του κράτους είναι τα 2/3 της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, για αυτό και η χθεσινή δημόσια παρέμβαση Μητσοτάκη για το ξέφρενο πάρτι διορισμών που στήνει η συγκυβέρνηση σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο τομέα είχε συγκεκριμένη στόχευση.
Αφενός να καταγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο διορίζει γραμματείς τετραετούς θητείας σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο θέλοντας να υπονομεύσει το έργο της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ναι μεν θα έχει την εξουσία αλλά όχι τη… διακυβέρνηση της χώρας, και αφετέρου να τραβήξει ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με τις πρακτικές Τσίπρα-Καμμένου.
Πώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «αλώνουν» το κράτος
Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για μια «φαύλη κυβερνητική διαδικασία» η οποία, όπως καταγγέλλουν, χαρακτηρίζεται από:
- την απουσία αντικειμενικής μοριοδότησης.
- την εσκεμμένη δίχρονη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, ώστε να συγκεντρώσουν οι σημερινοί κάτοχοι των θέσεων, την απαιτούμενη εμπειρία.
- τις «φωτογραφικές» προκηρύξεις, που παραπέμπουν στους δικούς τους.
- το γεγονός πως η τελική επιλογή γίνεται από τους Υπουργούς.
- τη διαβίβαση σε υπουργικά γραφεία λιστών με ονόματα, προσόντα και λοιπά βιογραφικά στοιχεία υποψηφίων για τις θέσεις Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων.
«Με βάση ποια διαδικασία έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων και ποια σχέση έχουν οι συγκεκριμένοι με τα δύο κυβερνητικά κόμματα;» αναρωτιούνται δημόσια στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας μάλιστα μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση στη Βουλή, από την οποία περιμένουν άμεσα σαφείς κυβερνητικές απαντήσεις.
Γεμίζουν το δημόσιο με «δικά τους» παιδιά
Ανεξάρτητα από αυτές, όμως, τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας είναι ενδεικτικά του «Λουδοβίκειου» τρόπου με τον οποίο τα κόμματα της συγκυβέρνησης αντιμετωπίζουν το κράτος ως «κτήμα».
Από το 2015 μέχρι σήμερα οι φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αυξήθηκαν κατά 65%, καθώς από 227 που ήταν στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2017 εκτινάχθηκαν σε 374. Αύξηση άνω του 13%, για το ίδιο διάστημα, κατέγραψαν και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία από 1068 έφτασαν τα 1211.
Η παραπάνω αύξηση είχε ως φυσικό επακόλουθο και την αύξηση των εργαζομένων σε αυτούς, αφού από 690.419 που ήταν το 2015, έφτασαν τους 714.170 το 2017 (επιπλέον 23.751 ή 3,4%), με τους περισσότερους από αυτούς (13.718) να έχουν προσληφθεί σαν έκτακτο προσωπικό σε Υπουργεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, βάσει των οποίων κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή και ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, από τα στοιχεία του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προκύπτει ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2017 σημειώθηκε αύξηση 6,1% στις δαπάνες για εισφορές και μισθούς των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ της κεντρικής διοίκησης, ενώ στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται αύξηση μόλις 3,1%.
«Να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου»
Για τη Νέα Δημοκρατία η κυβερνητική αυτή πρακτική είναι η μέγιστη απόδειξη της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου να «αλώσει» το κράτος, κίνηση η οποία δεν περνά απαρατήρητη ούτε από τις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι αξιωματούχοι της Κομισιόν εγκαλούν την κυβέρνηση για την κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, γεγονός το οποίο αν μη τι άλλο δεν αποτελεί «τίτλο τιμής» για την πατρίδα μας.
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος. «Δε θα επιτρέψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου». Κάτι, φυσικά, το οποίο θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη!
politik.gr