4.3.18

Ζευγάρι πολιτικών με μισθό 11.000 ευρώ έπαιρνε και επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ


Μια νέα αποκάλυψη για το επίδομα ενοικίου που έπαιρναν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης, έρχεται να ταράξει τα νερά. Ο λόγος για ένα ακόμη ζευγάρι, μετά από αυτό των Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Ν.Παρασκευόπουλο, ο οποίος έχει τοποθετηθεί και στην Προανακριτική Eπιτροπή για τη Novartis, και τη σύζυγό του, Ιφιγένεια Καμτσίδου, η οποία είναι πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του voria.gr, το ζεύγος των Θεσσαλονικιών εισέπραττε επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ μηνιαίως, κάνοντας χρήση διάταξης την οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε χθες ότι συγκαταλέγεται σε εκείνους που, ως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου. Εκείνο, όμως, που επιμελώς απέφυγε να υπενθυμίσει είναι ότι την ίδια περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός, η σύζυγός του λάμβανε και αυτή έναν επαρκώς αξιοσέβαστο μισθό από το κράτος, διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ.

Το ζεύγος Παρασκευόπουλου – Καμτσίδου εισέπραττε από το ελληνικό δημόσιο κοντά στα 11.000 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, ο τέως υπουργός αιτήθηκε και ελάμβανε και το μηνιαίο επίδομα ενοικίου των 1.000 ευρώ.

Και μπορεί να μην τίθεται θέμα νομιμότητας, αφού έκαναν χρήση συγκεκριμένης διάταξης, όμως, όπως και στην περίπτωση των Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου, υπάρχει ηθικό ζήτημα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως εξωκοινοβουλευτικός. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγινε και βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η σύζυγός του κ. Καμτσίδου, επίσης πανεπιστημιακός (αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ) διορίστηκε πρόεδρος στο ΕΚΔΔΑ τον Μάιο του 2015, οπότε διέμενε κι αυτή στην Αθήνα.

«Όπως όλοι, έτσι το έπαιρνα κι εγώ» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, δηλώνοντας ότι έκανε χρήση του νόμου για το ζήτημα αυτό. Προσέθεσε, δε, κατόπιν εορτής, ότι θα ήταν φρόνιμο να αλλάξει η νομοθεσία και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για όσους λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου. Απέφυγε, βεβαίως, να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια και εάν κάποιος με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα άνω των 10.000 (πέραν των τυχόν λοιπών εισοδημάτων) θα πρέπει να περιλαμβάνεται στους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου.

Το θέμα του επιδόματος ενοικίου του κ. Παρασκευόπουλου είχε απασχολήσει τον Τύπο τον Μάιο του 2016 όταν είχε δημοσιευτεί στο «Βήμα» ότι ο υπουργός είχε εισπράξει ποσόν 7.000 ευρώ ως δαπάνη ενοικίου.

Τότε ο κ. Παρασκευόπουλος είχε εκδώσει γραπτή ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα ποσό αποτελεί αναδρομική καταβολή δαπανών διαμονής εκτός τόπου κατοικίας ενός επταμήνου κι όχι, φυσικά, μηνιαίο ενοίκιο οικίας, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Το συγκεκριμένο επίδομα προβλέπεται νομοθετικά για τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που εκλέγονται ή κατοικούν στην περιφέρεια».

Βεβαίως και σε εκείνη την ανακοίνωση δεν γινόταν καμία αναφορά στα επιπλέον 3.750 ευρώ τα οποία λάμβανε ως πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ η σύζυγός του.

Ποια είναι η κ. Καμτσίδου

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του κλάδου Δημοσίου Δικαίου με ειδικότερη κατεύθυνση « Γενική θεωρία του Δικαίου » του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου ParisX– Nanterre και έχει αναγορευτεί διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου (Πανεπιστήμιο ParisX– Nanterre). Είναι αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και δικηγόρος, ενώ έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ (Γαλλία) και της Μεσίνα (Ιταλία).

Διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο, Συνταγματικές Ελευθερίες, Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτειολογία και Δίκαιο, Φύλο, Ισότητα σε προπτυχιακό επίπεδο και Συνταγματικό Δίκαιο σε μεταπτυχιακό επίπεδο.Τα έτη 2012 και 2013 ήταν μέλος της Επιτροπής των Εισαγωγικών Εξετάσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ από το 2013 είναι Αξιολογήτρια των ερευνητικών προτάσεων του Ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, Πανεπιστημίου και Έρευνας (Ministero dell’Istruzione dell’Università e della Ricerca–MIUR), με ανάθεση της αξιολόγησης της ερευνητικής πρότασης με θέμα IslamicConstitutionalism (αρ. πρωτ. 2012FEHTTC/2012).

Είχε τοποθετηθεί πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ από τον Γ. Κατρούγκαλο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για ρουσφετολογικές προσλήψεις, λόγω της σχέσης της με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.