Προβληματισμένη μοιάζει να είναι η τουρκική διπλωματία και φυσικά πολιτική ηγεσία, ακούγοντας τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, να χρησιμοποιεί την έκφραση «ενεργός εξέγερση» (active insurgency) για να περιγράψει τη δραστηριότητα του κουρδικού εργατικού κόμματος, πιο γνωστού ως PKK, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως «τρομοκρατική οργάνωση» την Τουρκία.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι Τούρκοι θα αντιδρούσαν με τη συνήθη «βιαιότητα», έστω λεκτική, μη εξαιρουμένων και των εμμέσων απειλών απέναντι σε αυτόν που τόλμησε να μη συμμορφωθεί με την επίσημη τουρκική θέση. Το Πεντάγωνο όμως των ΗΠΑ έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα.
Η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, δίνοντας «οδό διαφυγής» στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, εάν φυσικά επιθυμεί να διαφύγει. Εάν όχι, θα αναλάβουν οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου και του State Department να επιβεβαιώσουν την άγια θέση των ΗΠΑ για τα συγκεκριμένο θέμα, με τον «δράστη» να αποφεύγει χαρακτηριστικά να τοποθετηθεί εκ νέου.
Οι Τούρκοι αναφέρουν στη δήλωσή τους, «πιστεύουμε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, αναφερόταν στις τρομοκρατικές δραστηριότητες του PKK. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο κατάλληλος όρος να το περιγράφεις [σ.σ. το active insurgency]. Οι δραστηριότητες του PKK με στόχο την Τουρκία είναι ξεκάθαρα τρομοκρατικές ενέργειες.
»Οι ΗΠΑ επίσης θεωρούν τέτοιες ενέργειες με τον ίδιο τρόπο και αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία έχοντας στοχοποιηθεί τόσο από το PKK όσο και από παρακλάδια του στη Συρία, PYD/YPG, έχει δεσμευθεί να πολεμήσει εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποτελεί κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια».
Η χρησιμοποίηση του επίμαχου όρου από τον Τζιμ Μάτις έρχεται λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον για «δύσκολες» συνομιλίες, με τους Τούρκους να διαρρέουν ότι είτε οι σχέσεις θα αποκατασταθούν είτε θα διαρραγούν εντελώς.
Θα μπορούσε άραγε η επιλογή της συγκεκριμένης ορολογίας από το «αφεντικό» του Πενταγώνου να εντάσσεται στο παίγνιο καλού-κακού παιδιού που συχνά παίζεται ανάμεσα στο Πεντάγωνο και το State Department, καθώς οι Μάτις και Τίλερσον φέρονται να έχουν καλή συνεργασία, απολαμβάνοντας εκατέρωθεν αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό;
Λίγο μετά την απόφαση χρηματοδότησης από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό του κουρδικού PYD, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι στην αναφορά του Μάτις εμπεριέχεται – καθ’ υπερβολή ενδεχομένως η παρατήρηση – έμμεση απειλή διοχέτευσης οπλισμού και προς το PKK;
Σύντομα θα ξεκαθαρίσει σε έναν τουλάχιστον βαθμό η υπόθεση, ενώ ο τρόπος απάντησης του συνήθως δεικτικού τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην αναφορά, στην καλύτερη περίπτωση προδίδει προβληματισμό και αρκετή ανησυχία, διότι σε θέσεις όπως αυτή του Τζιμ Μάτις, τα φραστικά λάθη είναι σπάνια. Συνήθως είναι σκόπιμα.
defence-point