Οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση των υπέρ-υπερηχητικών (hypersonic) βλημάτων που κατασκευάζουν Ρωσία και Κίνα. Τα βλήματα αυτά που κινούνται με ταχύτητες υπερπολλαπλάσιες αυτής του ήχου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα συνήθη αντιπυραυλικά συστήματα.
«Τα υπέρ-υπερηχητικά βλήματα μπορούν να αλλάξουν το μέλλον του πολέμου καθώς μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση εν πτήση και δεν ακολουθούν προδιαγεγραμμένη τροχιά όπως οι κοινοί πύραυλοι. Έτσι είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσεις και να τα αναχαιτίσεις. Τα βλήματα του τύπου που κατασκευάζει η Κίνα υπερτερούν των δικών μας. Έχουμε μείνει πίσω», ανέφερε ο Αμερικανός ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες κατά των κινεζικών υπέρ-υπερηχητικών βλημάτων, αναπτύσσοντας παράλληλα τα δικά μας επιθετικά όπλα του τύπου», πρόσθεσε.
Στο αίτημά της για χρηματοδότηση με 9,9 δισ. δολάρια για το 2019 η Missile Defense Agency (MDA) ζητά 120 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη της αντί-υπέρ-υπερηχητικής άμυνας, έναντι μόλις 75 εκατ. το 2018.
Ο διευθυντής επιχειρήσεων της MDA Γκάρι Πένοτ ανέφερε πως η πιθανή ανάπτυξη από τους αντιπάλους των ΗΠΑ υπέρ-υπερηχητικών όπλων που θα μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές δημιουργεί σημαντικό κενό στην αμερικανική άμυνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κίνα αναπτύσσει έναν νέο τύπο υπέρ-υπερηχητικού βλήματος με την ονομασία DF-17. Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως οι Κινέζοι και οι Ρώσοι αναπτύσσουν όπλα του τύπου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το ρωσικό όπλο με την ονομασία Zircon αναμένεται να τεθεί σε παραγωγή εφέτος.
Και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν υπέρ-υπερηχητικά βλήματα. Το βλήμα X-51A Waverider, τύπου κρουζ, που δοκιμάστηκε το 2012 «πιάνει» ταχύτητα άνω των 6 Mach.
defence-point