17.2.18

Όχι πια ζωντανός ο αστακός στις κατσαρόλες στην Ελβετία


Τέλος βάζει η ελβετική κυβέρνηση στην κοινή μαγειρική πρακτική όπου ο αστακός ρίχνεται στο νερό ενώ είναι ακόμη ζωντανός. Αντί αυτού αποφάσισε ότι θα πρέπει να αναισθητοποιούνται πριν θανατωθούν.
Η χώρα σε ένα πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης νόμων για την προστασία των νόμων, η Βέρνη πρόκειται να θέσει σε ισχύ το μέτρο άμεσα, συγκεκριμένα 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ελβετικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTS, μόνο μια μηχανική καταστροφή του εγκεφάλου ή ηλεκτροπληξία είναι αποδεκτή από τη νέα νομοθεσία.
Επιστήμονες και υποστηρικτές των δικαιωμάτων ζώων αναφέρουν πως οι αστακοί αλλά και άλλα καρκινοειδή έχουν νευρικά συστήματα ιδιαίτερα εξελιγμένα και πιθανότατα να νιώθουν μεγάλο πόνο όταν υπόκεινται σε τέτοιες τεχνικές.
Επιπλέον δήλωσαν ότι θα απαγορευτεί και η μεταφορά θαλάσσιων μαλακόστρακων όσο είναι ζωντανά, δηλαδή δε θα μεταφέρονται σε πάγο ή παγωμένο νερό αλλά θα διατηρούνται όπως είναι στο φυσικό τους περιβάλλον.
Οι ομάδες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ζώων αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να καταφέρουν να αναγνωρισθούν δικαιώματα για όλα τα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων.

Απόψεις που θα προκαλέσουν διαμάχη

Ο νόμος αυτός αναμένεται να προκαλέσει διαμάχες, καθώς η βιομηχανία της γαστρονομίας υποστηρίζει ότι όταν οι αστακοί θανατώνονται τότε απελευθερώνονται βακτηρίδια από το κέλυφός τους, ενώ η διαδικασία βρασμού όσο είναι ακόμη ζωντανοί, αποτρέπει τη δημιουργία αυτών των βακτηρίων.
Όπως φαίνεται, οι Ελβετοί δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τους αστακούς από αυτό που οι ακτιβιστές αποκαλούν βάρβαρη μεταχείριση στην κουζίνα. Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε τον περασμένο Ιούνιο ότι οι αστακοί δεν θα πρέπει να παραμένουν σε πάγο στα εστιατόρια, διότι κάτι τέτοιο τους προκαλεί αδικαιολόγητη ταλαιπωρία πριν θανατωθούν για να καταλήξουν σε ένα έδεσμα υψηλής γαστρονομίας.
politik.gr