16.2.18

Κυπριακή ΑΟΖ: Εξευτελισμός της διπλωματίας - Αντί να αποχωρήσει ο τουρκικός Στόλος αποχωρούν οι… Ιταλοί

Καλά, από φυγή η Ιταλία έχει πείρα...! Juan
______________
Σε ουσιαστικό αδιέξοδο βρίσκεται  πλέον η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς ο τουρκικός Στόλος δεν φαίνεται να αποχωρεί από την περιοχή του τεμαχίου 3 ενώ η Ιταλία μέσω της ΕΝΙ φαίνεται να «νίπτει τας χείρας της» αναφορικά με την ομηρία του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12.000.

Μπορεί η ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου να θεωρείται κομβική από τη Λευκωσία,  καθώς τότε λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας για την άσκηση που διεξάγεται εκεί μέσω της οποίας έχει ακινητοποιηθεί το Saipem, με την ελπίδα ότι θα αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία για να ξεκινήσει τις έρευνές του το Saipem αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος και μόνο.
Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και νέα τουρκική NAVTEX παρατείνοντας την απαγόρευση για το γεωτρύπανο της ΕΝΙ μέχρι το τελευταίο να αποχωρήσει οριστικά από την περιοχή.Αυτό επιβεβαιώνεται και απο το γεγονός ότι το τουρκικό Ναυτικό έχει αποστείλει στην περιοχή πλοίο ανεφοδιασμού και γενικής υποστήριξης κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία του τουρκικού Ναυτικού θα συνεχιστεί επ΄ αόριστον.
Αυτή είναι η τουρκική επιδίωξη και αυτή η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να επιτύχει μέσω της ισχύς των όπλων.
Η… «αποκλιμάκωση» είναι το μέγα ζητούμενο με την Τουρκία να μην δείχνει να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις επιδιώξεις της, ενώ οι διαβουλεύσεις Ρώμης-Άγκυρας για την λήξη της κρίσης και την αποκλιμάκωση της κατάστασης, στο επίκεντρο της οποίας έχει περιέλθει το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας, παραμένουν άκαρπες.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι από την πλευρά της η Ιταλία δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα έθετε σε δοκιμασία τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Η ΕΝΙ απλά έχει δώσει χρονοδιάγραμμα στην Λευκωσία για παραμονή του Saipem στο τεμάχιο 2 όπου βρίσκεται τώρα, μια εβδομάδα ακόμη μέχρι να λήξει η τουρκική άσκηση, η οποία όμως δεν πρόκειται να λήξει Με άλλα λόγια η Κύπρος περιμένει να φύγει «ο γάτος» για να… «χορέψουν τα ποντίκια» αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.
Το Saipem μετά την εκπνοή και αυτής της προθεσμίας πρόκειται να αποχωρήσει από την περιοχή, δίνοντας στην Τουρκία ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για τις συνομιλίες στις οποίες θέλει να σύρει την κυπριακή Δημοκρατία, για διαμοιρασμό του υποθαλάσσιου πλούτου.
Έτσι βασική επιδίωξη της Τουρκίας, είναι η Κύπρος να «συρθεί» σε συνομιλίες ώστε να υπάρξει μια κατάσταση που θα ωφελήσει (και) την Τουρκία, όσον αφορά στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, κάτι που εξάλλου δήλωσε και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον σκληρών διλημμάτων, καθώς προσπαθεί αφενός να μην συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, αφετέρου να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό καθεστώς απειλής, ενώ γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί πάση θυσία η ανατροπή του ενεργειακού σχεδιασμού.
Η επίσημη ΕΝΙ μέσω του διευθυντή της δηλώνει ότι το θέμα δεν είναι δικό μας, αλλά είναι  διπλωματικό ζήτημα, το οποίο όμως παραμένει σε αδιέξοδο.  
«Δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», αλλά αποτελεί διπλωματικό ζήτημα, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά, ότι το αδιέξοδο.
proinews