Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Μέχρι σήμερα η σκανδαλολογία, οι εξεταστικές και η «μάχη κατά της διαπλοκής» χρησιμοποιούνταν από την προπαγάνδα για να κρυφτεί κάποιο μνημόνιο.
Θυμίζω ότι με τις εξεταστικές Παπανδρέου πήγαμε πανηγυρικά στο πρώτο μνημόνιο και με τις εξεταστικές Τσίπρα στο τρίτο και ήδη στο τέταρτο.
Η πρακτική θεωρήθηκε επιτυχής και πλέον αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο αντιπερισπασμού από ένα μεγάλο εθνικό θέμα.
Η τελευταία υπόθεση, αυτή της φαρμακευτικής Novartis βγήκε από το καπέλο των προπαγανδιστών ακριβώς την επομένη του μεγάλου συλλαλητηρίου για την Μακεδονία.
Την ίδια μέρα, 5 Φεβρουαρίου, είχαμε επίσης την ανακοίνωση ότι ξαναβγαίνουμε στις αγορές, ενώ το χρηματιστήριο βούλιαζε, στις αγορές επικρατούσε μεγάλος αναβρασμός και το δεκαετές ομόλογο ανέβαινε κατά έξι μονάδες βάσης, στο 3,72%. Με αποτέλεσμα, βέβαια, η έξοδος να αναβληθεί – αλλά αφού είχαν προηγηθεί οι πομπώδεις ανακοινώσεις.
Και την ίδια μέρα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μετακόμιζε στην Πάτρα για ένα ακόμη περιφερειακό συνέδριο, το οποίο κορυφώθηκε την επομένη, 6 Φεβρουαρίου, με ομιλία Τσίπρα.
Το κόλπο δεν έπιασε. Όλοι κατάλαβαν πως ο ορυμαγδός αποσκοπούσε στην απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης από το μέγα εθνικό θέμα.
Προσέξτε, όμως. Όλα αυτά κάλυψαν και κάτι πολύ σημαντικό: Στις 6 Φεβρουαρίου, στην ΠΓΔΜ, η αντιπολίτευση, το VMRO δηλαδή, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Ζάεφ ότι διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, ότι κρύβει πληροφορίες από την σκοπιανή («μακεδονική» την αποκαλούσαν) κοινή γνώμη, ότι «στη χώρα κυριαρχεί απόλυτη σιωπή» και ότι εκδηλώνεται μια «καθημερινή προσπάθεια αντιπερισπασμού»!
Και την ίδια μέρα, με συνέντευξή του στα «Νέα» ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα επαναλάμβανε ότι «το ζήτημα των Τσάμηδων υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στη χώρα σας» και οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ράμα, έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.
Στις 5 Φεβρουαρίου επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπούγιαρ Οσμάνι, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Αθήνας, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υποτιμάται ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης και τάσσονται κατά αυτού του τρόπου έκφρασης διαμαρτυρίας».
Χρησιμοποίησε δηλαδή τα επιχειρήματα του Κοτζιά κατά του συλλαλητηρίου.
Ο δε κ. Κοτζιάς, επίσης στις 5 Φεβρουαρίου, μιλώντας στο Euronews συνέχισε να απαξιώνει τις λαϊκές διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι το συλλαλητήριο δεν είχε τον αναμενόμενο από τους διοργανωτές του κόσμου και «άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Νέα Δημοκρατία», γι’ αυτό και «δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα»!
Σχετικά δε με τις δηλώσεις Σκοπιανών περί «εθνικής ταυτότητας» και τα λοιπά, ο κ. Κοτζιάς βρήκε τη δικαιολογία!
Όπως είπε, «φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια, υποδεέστεροι του Πρωθυπουργού, κάνανε δεύτερες σκέψεις, τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς».
Δηλαδή, ο υπουργός των Εξωτερικών και η αντιπολίτευση είναι απλά… υποδεέστεροι του Ζάεφ!
Και πρόσθεσε πως «βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία». Εμείς δηλαδή κάναμε τη δουλειά μας. Περιμένω ακόμα από τα Σκόπια, επιτέλους, να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους».
Σ’ αυτό απάντησε η κυβέρνηση των Σκοπίων, λέγοντας, την επομένη, πως η κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ είναι ενημερωμένη, με την αντιπολίτευση ωστόσο να διακηρύσσει το ακριβώς αντίθετο!
Μύλος, δηλαδή.
Και είναι προφανές ότι ο μύλος έπρεπε να κρυφτεί κάτω από πολλά μαξιλάρια σκανδαλολογίας.
Και όχι μόνο αυτό: Με την κίνησή της η κυβέρνηση προσπάθησε να διακόψει τη δημόσια συζήτηση για την Μακεδονία και να αφεθεί ήσυχη να συνεχίσει τις μυστικές διαπραγματεύσεις της.
Δεν μιλάμε δηλαδή πια για φάρμακα, αλλά για το δηλητήριο της προπαγάνδας!