Σε όλα τα "ταμπλό" φαίνεται ότι παίζει ο Ερντογάν καθώς μπορεί να έχει παραγγείλει το σύστημα S-400 από την Ρωσία και να φαίνεται ότι διαρρηγνύει τους δεσμούς του με το ΝΑΤΟ όμως στην πράξη μετά από μια ακόμα απόφαση που υπογράφηκε φαίνεται ότι κάνει βήματα συσπείρωσης με τη Δύση και την Γαλλία ιδιαίτερα παρά τα όσα δηλώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μακρόν.
Έτσι ένα βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας της στον αμυντικό τομέα με τη Γαλλία και την Ιταλία έκανε η Τουρκία αναθέτοντάς τους τη μελέτη για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος.
Σε ανακοίνωσή της η γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία Eurosam αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 18μηνο συμβόλαιο στην ίδια και στους τούρκους εταίρους της Aselsan και Roketsan.
Η μελέτη, την οποία ανακοίνωσε η Eurosam στο περιθώριο της συνάντησης στο Παρίσι του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να θέσει τις βάσεις για την υπογραφή συμβολαίου για την ανάπτυξη και παραγωγή του συστήματος.
Το πυραυλικό πρόγραμμα των τριών χωρών είναι προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και στόχος του είναι η αμυντική θωράκιση απέναντι σε απειλές από αεροσκάφη τύπου stealth, από drones και από πυραύλους, αναφέρει η Eurosam.
Η κοινοπραξία αποτελείται από την κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων MBDA― η οποία είναι και η ίδια κοινοπραξία μεταξύ της Airbus και της ιταλικής Leonardo και της βρετανικής BAE Systems- και την γαλλική Thales, κυριότεροι μέτοχοι της οποίας είναι το γαλλικό κράτος και η κατασκευάστρια μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation.
Το σύστημα αφορά ουσιαστικά την κάλυψη με νατοϊκό εξοπλισμό του προγράμματος LORAMIDS που αφορά την κατασκυή ενός εγχώριου από τουρκικής πλευράς συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς και θα βασίζεται στο γαλλοιταλικό SAMP/T/ASTER-30 που μπορεί να αναχαιτίζει στόχους σε εμβέλεια 120χλμ.
pronews