Στα λόγια έμεινε το clean exit - Οι Βρυξέλλες προεξοφλούν την έγκριση της δόσης - «Ενισχυμένη εποπτεία» με μνημόνιο χωρίς λεφτά το βασικό σενάριο για την επόμενη μέρα μετά τον Αύγουστο
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου, οι Βρυξέλλες προεξοφλούν την εκταμίευση δόσης ως 7 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα προσγειώνουν την κυβέρνηση από το αφήγημα του clean exit στην πραγματικότητα της ενισχυμένης εποπτείας (χωρίς λεφτά) μετά τη λήξη του μνημονίου.Στις επισημάνσεις αυτές από Ευρωπαίο αξιωματούχο χθες στις Βρυξέλλες προστίθενται αναλύσεις
Επισήμως ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε χτες ότι για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμά του πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, να υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.
Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr, το Eurogroup της Δευτέρας δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις όπως η ταυτόχρονη δρομολόγηση μιας λάιτ διευθέτησης για το χρέος μαζί με την ενεργοποίηση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι.
Αν συμβεί η απόλυτη ανατροπή και αντί να βγει, όπως προεξοφλούσαν κυβερνητικά στελέχη, εισέλθει επισήμως το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στα παρά ένα της λήξης του (ακόμη και χωρίς λεφτά), η εξέλιξη αυτή θα ισοδυναμεί με δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση.
Διότι από τη μια πλευρά το ΔΝΤ θα πιέζει για το χρέος και θα λειτουργεί ως εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές αλλά από την άλλη θα έχει μεγαλύτερο λόγο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που το ίδιο επεδίωξε όπως η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου το 2020 ή το 2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 - αυτό θα εκτιμηθεί τον Μάιο.
«Καμπανάκι» ο Χουλιαράκης
Εκτός από τον Ευρωπαίο παράγοντα που μίλησε χθες για ενισχυμένη εποπτεία προσπάθεια να προσγειώσει σε ένα βαθμό τις προσδοκίες έκανε και ο αναπλ. Υπουργος Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.Μιλώντας την Πέμπτη για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος o κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι «το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό» και εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο «κορσές» στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο στενός.
Κατά τα άλλα στην κυβέρνηση περιμένουν την αναβάθμιση κατά μια ή δύο βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor’s σήμερα Παρασκευή και ετοιμάζονται για έκδοση 7ετούς ομολόγου για την άντληση ποσού 3 δισ. ευρώ ακόμη και ως το τέλος του μήνα.
ΔΝΤ και μετά τον Αύγουστο;
Αν συμβεί η ανατροπή σκηνικού με την επίσημη είσοδο του ΔΝΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του. Διότι το Ταμείο διατηρεί αστερίσκους για το πως επιτεύχθηκε η φετινή δημοσιονομική υπεραπόδοση και εμμένει στη θέση του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του Ευρωπαϊκού στόχου. Επίσης το Ταμείο επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.Εν τω μεταξύ, λίγοι πρόσεξαν ότι φέτος το καλοκαίρι το ΔΝΤ δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα, με την ονομασία (Policy Coordination Instrument - PCI) το οποίο μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου σε συνδυασμό με ένα ευρωπαϊκό σχήμα εποπτείας.
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε χώρες που θέλουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό είτε από τις αγορές είτε από τον επίσημο τομέα.
protothema